0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Convorbirea unui filosof creștin cu un filosof chinez asupra existenței și naturii lui Dumnezeu
Carte

Convorbirea unui filosof creștin cu un filosof chinez asupra existenței și naturii lui Dumnezeu

Coperta cărții: Convorbirea unui filosof creștin cu un filosof chinez asupra existenței și naturii lui Dumnezeu de la editura Paralela 45.
Cartea: Convorbirea unui filosof creștin cu un filosof chinez asupra existenței și naturii lui Dumnezeu
Autor: Nicolas Malebranche
Editura: Paralela 45
Cumpăr
Autor(i): Nicolas Malebranche
Editura: Paralela 45
Colecţia: Biblioteca de filosofie
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 80 (14x20 cm)
ISBN:9789734723072
Preţ: 18,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

„Convorbirea unui filosof creștin cu un filosof chinez asupra existenței și naturii lui Dumnezeu“ este testamentul filosofic al lui Nicolas Malebranche, socotită multă vreme drept cea mai bună lucrare a autorului datorită perfecțiunii doctrinei și a metodei originale de a filosofa.

Este o piesă importantă în „cearta riturilor“, o polemică ce a zguduit Europa creștină și intelectuală a veacurilor al XVII-lea și al XVIII-lea cu privire la asemănările și deosebirile dintre creștinism și gândirea chineză.

În fața atitudinii laxe a iezuiților care preiau în scopuri misionare elemente și practici din religiile asiatice, dominicanii și franciscanii găsesc sprijin pentru poziția lor rigoristă în pana celui mai puternic metafizician al vremii.

Spre deosebire de Pascal, care participă și el la campania împotriva unei viziuni prea creștine asupra învățăturilor lui Confucius, Malebranche se ridică deasupra oricărei referințe istorice sau anecdotice, fie ea și biblică, pentru a trata doar problemele Rațiunii universale și ale receptării Ființei dincolo de particularisme culturale.

Alăturarea răspunsurilor purtătorilor de cuvânt ai misionarilor iezuiți face dreptate dacă nu unei viziuni filosofice comparabile ca maiestate, cel puțin unei practici de deschidere culturală remarcabile.