0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Zoologie
  3. Geniul păsărilor
Carte

Geniul păsărilor

Autor(i): Jennifer Ackerman
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de știință
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 480 (14x21 cm)
Preţ: 55,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În „Geniul păsărilor“, Jennifer Ackerman ne poartă în câteva dintre cele mai avansate centre de cercetare a păsărilor: laboratoarele din Insula Barbados și din Noua Caledonie, marile comunități de pițigoi din Marea Britanie, habitatele păsărilor-grădinar din Australia, coastele Atlanticului devastate de uraganul Sandy și munții cu climă tot mai caldă, din zona centrală a Virginiei și din statele din Vest.

Printre micile „genii“ înaripate despre care vorbește Ackerman se numără alunarii lui Clark, care ascund până la 30 000 de semințe pe o suprafață de câteva zeci de kmp și care își amintesc unde le-au pus chiar și după câteva luni, sau sturzii zeflemitori, care pot să stocheze între 200 și 2 000 de cântece într-un creier de câteva mii de ori mai mic decât al omului.

Pe lângă evidențierea unor aspecte care țin de inteligența „tehnică“ a păsărilor, Ackerman scrie și despre impresionanta lor inteligență socială. Păsările înșală și manipulează. Trag cu urechea. Oferă uneori daruri. Se consolează reciproc când suferă. Își șantajează părinții. Își transmit semnale în caz de pericol. Își dau de veste când moare una dintre ele, iar unele țin doliu.

O cercetare științifică elegantă și, totodată, un jurnal de călătorii care conține întâmplări din viața autoarei, dar și o mulțime de teorii științifice fascinante.

Ackerman reușește să ne facă să privim cu alți ochi păsările și talentele lor excepționale și să descoperim ce anume putem învăța de la ele în legătură cu lumea noastră mereu în schimbare.

O carte încântătoare. După lectura ei, „creier de pasăre“ va ajunge să aibă o semnificație diametral opusă.

New York Times Book Review

Bine documentată. „Geniul păsărilor“ îi va face pe cititori să privească păsările într-o cu totul altă lumină.

The Daily Progress

O descriere plină de emoție a minunilor inteligenței păsărilor.

Scientific American

Ackerman scrie accesibil, dar într-un mod care dovedește o extraordinară siguranță stilistică. Textul este dens, plin de informație și, în același timp, admirabil de concis. Este o lectură obligatorie pentru toți fanii păsărilor.

Kirkus Reviews

Cartea lui Jennifer Ackerman este un studiu extraordinar al celor mai recente descoperiri legate de inteligența păsărilor. Oferă atât de multe surprize încât devine o revelație.

Tim Low, autorul cărții „Where Song Began“

Consultantul de specialitate Dr. Angela Petrescu, ornitolog la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, a supervizat traducerea în limba română a cărții.