Cultura lucernei și a trifoiului
Cultură, recoltare, păstrare. Rații alimentare pentru vaci, oi, capre și cai.
Autor(i): * * *Editura: MAST
Colecţia: Plante cu viitor asigurat
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 156 (13x20 cm)
ISBN:9786066490252
Preţ: 11,56 Lei
Disponibilitate: în stoc
Lucerna aparține familiei leguminoaselor și este caracterizată de capacitatea de a fixa azotul atmosferic în urma unei simbioze existente între plantă și o bacterie care se dezvoltă în sistemul radicular al plantei. Vom înțelege, așadar, de ce lucerna este inclusă în rândul „plantelor cu viitor asigurat“: dacă astăzi, în bună parte, azotul atmosferic este adus într-o formă utilizabilă în multe domenii dar mai ales în agricultură, cu consumuri uriașe de energie termică (metan), se pune întrebarea legată de înlocuirea acestui procedeu în momentul secătuirii resurselor energetice fosile. Lucerna este un răspuns potențial la această întrebare.
Lucerna se cultivă singură sau într-un amestec de semințe cu o graminee cum ar fi de pildă ovăzul. Putem cultiva lucernă mai pe toate solurile evitându-le însă pe cele foarte acide (pH sub 5) sau băltirile.
Solurile asanate și profunde sunt totuși preferate din
cauza ofertei de posibilități pentru dezvoltarea rădăcinilor pivotante.
Trebuie știut că rădăcinile lucernei pot pătrunde până la
10 m adâncime oferind o rezistență sporită la secetă prelungită.
De asemenea lucerna e destul de rezistentă a temperatură, la o variabilitate excesivă între frig și căldură nu se produc pagube notabile.
Datorită faptului că reprezintă un furaj valoros chiar și când se conservă prin uscare dar și din cauza capacității lucernei de fixare a azotului atmosferic producțiile de lucernă și deci suprafețele cultivate sunt remarcabile.
Lucerna pe care o cultivăm sau pe care o vedem cultivată poate aparține uneia dintre cele două specii consacrate: Medicago Sativa și Medicago Falcata.
Cuprinsul cărţii: „Cultura lucernei și a trifoiului“
- Cultura lucernei
- Răsărirea și creștere
- Rezistență la ger
- Rezistență la secetă
- Criterii de alegere a soiului de lucernă
- Cultură pură, cultură asociată
- Soiuri și caracteristici
- Culturile premergătoare
- Pregătirea solului
- Semănatul direct
- Semănatul
- Epoci de semănat și răsărirea
- Semănatul cu o cultură acoperitoare
- Fertilizarea
- Boli și dăunători
- Recoltarea și păstrarea lucernei
- Însilozarea
- Conservanții
- Lucernă uscată
- Randamentele și modele de influențare a acestora
- Caracteristici nutritive ale lucernei
- Valoarea și natura azotului
- Celuloza, hemiceluloza și lignina
- Mineralele
- Vitaminele
- Beta-carotenul
- Evoluția compoziției chimice
- Însemnătatea primei coase
- Administrarea lucernei în fermele de vaci pentru lapte
- Creșterea junincilor
- Folosirea lucernei verzi
- Pășunatul în culturi de lucernă cu graminee
- Utilizarea lucernei însilozate
- Efectele conservanților
- Lucernă însilozată supercondiționată
- Rațiile mixte din lucernă și porumb însilozat
- Lucerna uscată
- Lucerna uscată față de rația de fân + vegetale însilozate
- Ajustarea rațiilor de lucernă uscată (fân)
- Influența mediului de condiționare a lucernei uscate
- Lucerna uscată comparată cu porumbul însilozat
- Rație mixtă de lucernă uscată + porumb însilozat
- Cum utilizează francezii lucerna?
- Alcătuirea rațiilor de bază în Rhône-Alpes
- Câteva rații pe bază de lucernă
- Folosirea lucernei pentru vacile în lactație
- Utilizarea lucernei verzi pentru creșterea și îngrășarea animalelor tinere
- Utilizarea lucernei însilozate pentru tineretul bovin
- Suplimente
- Amestecuri cu graminee
- Utilizarea lucernei uscate
- Câteva rații pe bază de lucernă
- Îngrășarea vacilor de reformă provenite dintre animalele cu lapte
- Meteorismul
- Mecanismul meteorismului
- Meteorism spumos
- Meteorismul gazos
- Factori predispozanți
- Procentul de umiditate al furajelor
- Condițiile meteorologice
- Sensibilitate animalelor
- Cazuri de meteorism cu lucernă uscată
- Conduita pășunatului
- Agenți antispumanți
- Antibiotice
- Hrănirea oilor cu lucernă
- Suplimente energetice
- Reproducerea și fitoestrogenii
- Folosirea lucernei însilozate
- Folosirea lucernei uscate
- Rații pentru oile cu lapte
- Rații de îngrășare
- Câteva rețete pe bază de lucernă pentru oi
- Lucerna în alimentația caprelor
- Creșterea tineretului caprin
- Lucerna verde în hrana caprelor
- Însilozarea lucernei
- Însilozarea de lucernă supracondiționată
- Câteva rații pe bază de lucernă
- Lucerna în hrana cailor
- Alimentația iepelor gestante
- Alimentația proteică
- Alimentația energetică
- Mineralele și vitaminele
- Hrana iepelor aflate în lactație
- Alimentația tineretului cabalin
- Alimentația armăsarilor
- Câteva rații pe bază de lucernă
- Cultura trifoiului
- Condițiile pedo-climatice în cultura trifoiului
- Solul
- Apa
- Temperatura ca factor limitant în cultura trifoiului
- Importanța temperaturii pentru cultura de trifoi
- Rolul luminii în dezvoltarea plantelor
- Plante bune premergătoare
- Azotul simbiotic
- Înființarea culturii de trifoi roșu
- Plantele de acoperire recomandate
- Plante însoțitoare recomandate
- Alegerea seminței
- Epoci de semănat
- Pregătirea patului germinativ în cultura clasică
- Semănatul trifoiului, metodă clasică
- Semănatul direct ai trifoiului
- Erbicidarea
- Fertilizarea
- Amendamentele
- Recoltarea și conservarea trifoiului
- Bibliografie