0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cultura lucernei şi a trifoiului
Carte

Cultura lucernei şi a trifoiului

Cultura lucernei şi a trifoiului. Editura MAST
CumpărDetalii carte

Cultură, recoltare, păstrare. Raţii alimentare pentru vaci, oi, capre şi cai.

Autor(i): * * *
Editura: MAST
Colecţia: Plante cu viitor asigurat
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 156 (13x20 cm)
Preţ: 11,56 Lei
Disponibilitate: în stoc

Lucerna aparţine familiei leguminoaselor şi este caracterizată de capacitatea de a fixa azotul atmosferic în urma unei simbioze existente între plantă şi o bacterie care se dezvoltă în sistemul radicular al plantei. Vom înţelege, aşadar, de ce lucerna este inclusă în rândul „plantelor cu viitor asigurat“: dacă astăzi, în bună parte, azotul atmosferic este adus într-o formă utilizabilă în multe domenii dar mai ales în agricultură, cu consumuri uriaşe de energie termică (metan), se pune întrebarea legată de înlocuirea acestui procedeu în momentul secătuirii resurselor energetice fosile. Lucerna este un răspuns potenţial la această întrebare.

Lucerna se cultivă singură sau într-un amestec de seminţe cu o graminee cum ar fi de pildă ovăzul. Putem cultiva lucernă mai pe toate solurile evitându-le însă pe cele foarte acide (pH <5) sau băltirile.

Solurile asanate şi profunde sunt totuşi preferate din

cauza ofertei de posibilităţi pentru dezvoltarea rădăcinilor pivotante.

Trebuie ştiut că rădăcinile lucernei pot pătrunde până la

10 m adâncime oferind o rezistenţă sporită la secetă prelungită.

De asemenea lucerna e destul de rezistentă a temperatură, la o variabilitate excesivă între frig şi căldură nu se produc pagube notabile.

Datorită faptului că reprezintă un furaj valoros chiar şi când se conservă prin uscare dar şi din cauza capacităţii lucernei de fixare a azotului atmosferic producţiile de lucernă şi deci suprafeţele cultivate sunt remarcabile.

Lucerna pe care o cultivăm sau pe care o vedem cultivată poate aparţine uneia dintre cele două specii consacrate: Medicago Sativa şi Medicago Falcata.

Cuprinsul cărţii: „Cultura lucernei şi a trifoiului“

  • Cultura lucernei
    • Răsărirea şi creştere
    • Rezistenţă la ger
    • Rezistenţă la secetă
    • Criterii de alegere a soiului de lucernă
    • Cultură pură, cultură asociată
    • Soiuri şi caracteristici
    • Culturile premergătoare
    • Pregătirea solului
    • Semănatul direct
    • Semănatul
    • Epoci de semănat şi răsărirea
    • Semănatul cu o cultură acoperitoare
    • Fertilizarea
    • Boli şi dăunători
    • Recoltarea şi păstrarea lucernei
    • Însilozarea
    • Conservanţii
    • Lucernă uscată
    • Randamentele şi modele de influenţare a acestora
    • Caracteristici nutritive ale lucernei
    • Valoarea şi natura azotului
    • Celuloza, hemiceluloza şi lignina
    • Mineralele
    • Vitaminele
    • Beta-carotenul
    • Evoluţia compoziţiei chimice
    • Însemnătatea primei coase
    • Administrarea lucernei în fermele de vaci pentru lapte
    • Creşterea junincilor
    • Folosirea lucernei verzi
    • Păşunatul în culturi de lucernă cu graminee
    • Utilizarea lucernei însilozate
    • Efectele conservanţilor
    • Lucernă însilozată supercondiţionată
    • Raţiile mixte din lucernă şi porumb însilozat
    • Lucerna uscată
    • Lucerna uscată faţă de raţia de fân + vegetale însilozate
    • Ajustarea raţiilor de lucernă uscată (fân)
    • Influenţa mediului de condiţionare a lucernei uscate
    • Lucerna uscată comparată cu porumbul însilozat
    • Raţie mixtă de lucernă uscată + porumb însilozat
    • Cum utilizează francezii lucerna?
    • Alcătuirea raţiilor de bază în Rhône-Alpes
    • Câteva raţii pe bază de lucernă
    • Folosirea lucernei pentru vacile în lactaţie
    • Utilizarea lucernei verzi pentru creşterea şi îngrăşarea animalelor tinere
    • Utilizarea lucernei însilozate pentru tineretul bovin
    • Suplimente
    • Amestecuri cu graminee
    • Utilizarea lucernei uscate
    • Câteva raţii pe bază de lucernă
    • Îngrăşarea vacilor de reformă provenite dintre animalele cu lapte
    • Meteorismul
    • Mecanismul meteorismului
    • Meteorism spumos
    • Meteorismul gazos
    • Factori predispozanţi
    • Procentul de umiditate al furajelor
    • Condiţiile meteorologice
    • Sensibilitate animalelor
    • Cazuri de meteorism cu lucernă uscată
    • Conduita păşunatului
    • Agenţi antispumanţi
    • Antibiotice
    • Hrănirea oilor cu lucernă
    • Suplimente energetice
    • Reproducerea şi fitoestrogenii
    • Folosirea lucernei însilozate
    • Folosirea lucernei uscate
    • Raţii pentru oile cu lapte
    • Raţii de îngrăşare
    • Câteva reţete pe bază de lucernă pentru oi
    • Lucerna în alimentaţia caprelor
    • Creşterea tineretului caprin
    • Lucerna verde în hrana caprelor
    • Însilozarea lucernei
    • Însilozarea de lucernă supracondiţionată
    • Câteva raţii pe bază de lucernă
    • Lucerna în hrana cailor
    • Alimentaţia iepelor gestante
    • Alimentaţia proteică
    • Alimentaţia energetică
    • Mineralele şi vitaminele
    • Hrana iepelor aflate în lactaţie
    • Alimentaţia tineretului cabalin
    • Alimentaţia armăsarilor
    • Câteva raţii pe bază de lucernă
  • Cultura trifoiului
    • Condiţiile pedo-climatice în cultura trifoiului
    • Solul
    • Apa
    • Temperatura ca factor limitant în cultura trifoiului
    • Importanţa temperaturii pentru cultura de trifoi
    • Rolul luminii în dezvoltarea plantelor
    • Plante bune premergătoare
    • Azotul simbiotic
    • Înfiinţarea culturii de trifoi roşu
    • Plantele de acoperire recomandate
    • Plante însoţitoare recomandate
    • Alegerea seminţei
    • Epoci de semănat
    • Pregătirea patului germinativ în cultura clasică
    • Semănatul trifoiului, metodă clasică
    • Semănatul direct ai trifoiului
    • Erbicidarea
    • Fertilizarea
    • Amendamentele
    • Recoltarea şi conservarea trifoiului
  • Bibliografie