0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Lupinul dulce - plantă proteaginoasă
Carte

Lupinul dulce - plantă proteaginoasă

Lupinul dulce - plantă proteaginoasă. Editura
CumpărDetalii carte

Autor(i): Jacques Papineau, Christian Huyghe
Editura: MAST
Colecţia: Plante cu viitor asigurat
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 208 (13x20 cm)
Preţ: 11,56 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Seminţele lupinului dulce sunt folosite atât în alimentaţia animalelor - fie sub formă de nutreţuri preparate industrial, fie ca şi consum direct - cât şi în alimentaţia umană şi chiar în industrie.

Cartea vine în sprijinul producătorilor de grăunţe, al crescătorilor de animale rumegătoare, dar şi al producătorilor de nutreţuri concentrate.

Tratând, în principal, cultura lupinului alb este prezentată la început planta cu originile ei, cu fiziologia şi genetica acesteia şi cu caracteristicile varietăţilor precum şi cu itinerariile culturale ale tipurilor de iarnă şi de primăvară.

Partea a doua a cărţii este consacrată descrierii diferitelor utilizări ale lupinului dulce: alimentaţia animală, umană şi utilizarea industrială.

În partea a treia a cărţii sunt descrise şi alte specii de lupin dulce cum ar fi: lupinul albastru (Lupinus augustifolius L.) şi lupinul albastru (Lupinus luteus L.)

La fel ca fasolea şi ca mazărea, lupinul dulce contribuie la o agricultură foarte economică, cu reducerea drastică a importului de turte de soia.

Nu în ultimul rând se subliniază aportul de azot în sol asigurat de această leguminoasă încă insuficient de cunoscută la noi, dar atât de răspândită în multe zone europene.

Cuprinsul cărţii: „Lupinul dulce - plantă proteaginoasă“

  • Autorii
  • Introducere
  • Specia Lupinus
    • Lupinurile în rândul leguminoaselor
      • Soiurile de lupin în rând cu alte leguminoase: puţină botanică
    • Diferite soiuri de lupin
      • Pe scară mondială
      • Soiuri de lupin cultivate
  • Fiziologia lupinului alb
    • Rădăcinile
      • Fixarea simbiotică
      • Lupinul şi solurile calcaroase
    • Părţile aeriene
      • Germinarea şi răsărirea
      • Stadiul de rozetă şi cerinţele în vernalizare (iarovizare)
      • Înflorirea şi structura axelor foliare
      • Reproducerea (legatul) şi creşterea păstăilor şi boabelor
      • Acumularea de biomasă şi repartizarea sa
  • Ameliorarea genetică a lupinului alb
    • Resursele genetice disponibile
      • Diversitatea genetică în rândul populaţiilor tradiţionale
      • Mutaţii spontane sau induse
    • Absenţa alcaloizilor
    • Obiectivele selecţiei
      • Randamentul în boabe
      • Calitatea boabelor
      • Alte obiective
    • Ameliorarea randamentului în boabe modificând structura plantei
      • Diferite etape ale strategiei
      • Impactul modificărilor arhitecturii asupra randamentului
    • Ameliorarea genetică a rezistenţei la constrângere biotică şi abiotică
      • Constrângeri biotice
      • Constrângeri abiotice
  • Cultura lupinului de primăvară
    • Zone de cultură
    • Semănatul
    • Fertilizarea
    • Erbicidarea
    • Stresuri biotice
    • Stresuri abiotice
    • Recoltarea
    • Cultura lupinului alb de primăvară în agricultura biologică
  • Cultura lupinului alb de iarnă
    • Semănatul
    • Fertilizarea
    • Combaterea buruienilor
    • Stresuri biotice
    • Stresuri abiotice
    • Recolta
    • Cultura biologică a lupinului alb de iarnă
  • Utilizarea seminţelor de lupin alb
    • Compoziţia boabelor de lupin alb
      • Principalele elemente
      • Variaţia compoziţiei boabelor
    • Valoarea nutriţională a boabelor de lupin alb pentru rumegătoare
      • Care sunt valorile de reţinut pentru lupinul alb în calculele complementelor raţiilor alimentare ale animalelor?
      • Ţinta tratamentelor tehnologice
    • Utilizarea boabelor de lupin alb în raţiile rumegătoarelor
      • Vaci cu lapte
      • Bovine pentru carne
      • Ovine
      • Caprine
    • Utilizarea lupinului alb în raţiile monogastricelor
      • Porci
      • Păsări
    • Folosirea boabelor de lupin alb în raţiile pentru alte mamifere
      • Iepurii
      • Caii
    • Folosirea lupinului alb în hrănirea peştilor
    • Utilizarea lupinului alb în alimentaţia umană
      • Utilizarea tradiţională a boabelor de lupin alb
      • Utilizarea industrială a lupinului alb în alimentaţia umană
    • Utilizarea non-alimentară a boabelor de lupin alb
      • Biomateriale
      • Oleochimie
  • Alte soiuri de lupin dulce
    • Lupinul albastru (Lupinus augustifolius L.)
      • Descrierea plantei
      • Cultura lupinului albastru
      • Compoziţia bobului de lupin albastru
      • Utilizarea boabelor de lupin albastru
    • Lupinul galben (Lupinus luteus L.)
      • Caracteristicile plantei
      • Cultura lupinului galben
      • Compoziţia bobului
      • Utilizarea boabelor de lupin galben
  • CONCLUZII
  • Referinţe bibliografice