0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Dezvoltare personală
 3. Cărţi: Autocunoaştere
 4. Connected
Carte

Connected

Connected. Editura Curtea Veche
CumpărDetalii carte

Puterea surprinzătoare a reţelelor sociale şi felul în care ne modelează viaţa

Autor(i): Dr. Nicholas A. Christakis, Dr. James H. Fowler
Editura: Curtea Veche
Colecţia: Outliers
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 344 (15x20 cm)
Preţ: 40,46 Lei
Disponibilitate: în stoc

Ştiai că stările de spirit ale persoanelor din jur sunt contagioase?

Că viitorul tău partener de viaţă s-ar putea afla printre cunoştinţele unor colegi?

Sau că poţi slăbi motivat de prieteni virtuali?

Explicaţia: reţelele sociale din care facem parte ne determină aproape fiecare aspect al vieţii – emoţiile, partenerii, bolile, veniturile, opţiunile electorale şi multe altele.

Paradoxal, aparentul haos din societate este guvernat de Regula celor trei trepte de influenţă:

Influenţăm şi suntem influenţaţi de oameni care se află la trei trepte distanţă de noi, iar pe unii dintre aceştia nici măcar nu-i cunoaştem.

Demitizând ideea că individul primează, autorii ne oferă o paradigmă revoluţionară: aşa cum bancurile de peşti îşi schimbă direcţia la unison, la fel şi noi ne lăsăm conduşi inconştient de oamenii care ne înconjoară.

Totul depinde de ceea ce fac, simt şi gândesc alţii.

Fraudele politice, tulburările alimentare, abuzul de substanţe, sinuciderile în masă şi participarea la vot, inovaţiile şi actele „întâmplătoare“ de bunătate – toate sunt determinate de reţele sociale extinse.

„Connected“ este cea mai bună carte a anului în topul Best Innovation and Design Books (BusinessWeek).

A fost tradusă în aproape 20 de limbi şi este câştigătoarea premiului Books for a Better Life.

„Christakis şi Fowler au scris cea mai bună carte despre noua şi incitanta ştiinţă a reţelelor sociale. Ne imaginăm că suntem indivizi care îşi controlează singuri destinele; însă, după cum demonstrează autorii, nu suntem decât nişte celule în sistemul nervos al unei creaturi cu mult mai mari. Faptul că unul dintre cunoscuţii tăi citeşte Connected îţi poate schimba viaţa pentru totdeauna. În ce fel? Citeşte şi tu – şi vei afla.“ (Daniel Gilbert, autorul cărţii „În căutarea fericirii“)

„Dacă priveşti relaţiile sociale din perspectiva lui Dumnezeu, simţi că te cuprinde ameţeala. Fiecare om de afaceri, profesor sau părinte ar trebui să-şi analizeze viaţa din acest punct de vedere.“ Chip Heath, coautor al cărţii „Idei cu impact garantat“

Fiind deopotrivă medic şi sociolog, Dr. Nicholas A. Christakis a observat de timpuriu că există corelaţii între statutul social al bolnavilor şi evoluţia stării lor de sănătate. De pildă, dacă soţia se îmbolnăveşte şi moare, atunci riscul ca soţul ei, rămas văduv, să moară creşte fără îndoială.

Concluzia firească, bazată pe dovezi ştiinţifice, a fost aceea că, de vreme ce oamenii sunt interconectaţi social, şi stările lor de sănătate sunt interconectate.

Aşa a început pentru acest savant odiseea studierii reţelelor sociale, aventură în care s-a asociat cu Dr. James H. Fowler, care studia şi el acest fenomen la Harvard, însă pornind de la formarea convingerilor politice.

Însuşi faptul că cei doi s-au întâlnit prin reţeaua lor de prieteni dovedeşte forţa, complexitatea şi beneficiile reţelelor sociale.

Pentru cei doi cercetători, pasul următor avea să fie identificarea legilor în funcţie de care se produce această influenţă în reţea, precum şi însăşi formarea reţelelor. Este evident că o persoană nu se poate împrieteni cu oricare alta şi că legarea relaţiilor sociale depinde de cultură, determinări geografice, politice şi socioeconomice, chiar şi de factori genetici.

Aşadar, cheia înţelegerii oamenilor ar putea să se afle în înţelegerea reţelelor din care fac parte, mai ales în condiţiile emergenţei internetului, cea mai complexă şi mai extinsă dintre reţelele de până acum, un veritabil superorganism.

Este exact ceea ce îşi propun să realizeze Christakis şi Fowler în Connected, cartea în care au adunat date şi fapte care să certifice puterea reţelelor sociale, analizând apoi mecanismele prin care acestea ne modelează viaţa.

Desigur, existenţa acestui fenomen repune în discuţie ideea libertăţii şi responsabilităţii individuale (versus responsabilitate colectivă), din moment ce actele şi opiniile indivizilor sunt determinate – parţial sau total – de reţelele din care fac parte.

Bunăoară, violenţa interpersonală are o natură preponderent colectivă, după cum o dovedesc disputele dintre găştile urbane sau epidemiile de răzbunări din satele mediteraneene, după principiul „prietenul prietenului meu este prietenul meu“ sau „duşmanul duşmanului meu este prietenul meu“.

„Dacă vrei să ştii cine ar putea să-ţi ia viaţa, trebuie doar să te uiţi la cei apropiaţi. Însă reţeaua ta socială îi include şi pe aceia care ar putea să-ţi salveze viaţa“, susţin Christakis şi Fowler, citând cazuri de donare a organelor de către cunoscuţii unor cunoscuţi sau strângerea de fonduri prin eforturi colective anonime.

Aşadar, o primă concluzie la care ajung cei doi cercetători este faptul evident că, „atunci când îi combini pe oameni în grupuri cu o anumită configuraţie, aceştia pot face lucruri mai multe şi chiar diferite de ceea ce ar face fiecare individual“.

Cu alte cuvinte, întregul este mai bun (mai puternic, mai eficient etc.) decât suma părţilor sale.

În al doilea rând, reţelele sociale pun în circulaţie informaţiile de care pot beneficia oricare dintre indivizii aflaţi în reţea, indiferent cât de departe sau aproape s-ar afla de sursa primă a informaţiei.

Iar acest flux este pus în mişcare tocmai de tendinţa noastră de a ne influenţa şi imita unii pe alţii. De pildă, viitorul tău partener de viaţă s-ar putea să fie prietenul unor prieteni de-ai tăi; decizia ta de a urma o cură de slăbire poate fi determinată de hotărârea unei colege a prietenei tale de a se apuca de slăbit.

Cuprinsul cărţii: „Connected“

 • Mulţumiri
 • Prefaţă
 • Miezul problemei
 • Când zâmbeşti, lumea întreagă zâmbeşte cu tine
 • Iubeşte-ţi aproapele
 • Ceea ce te răneşte pe tine, mă răneşte la fel de mult şi pe mine
 • De unde pleacă banii
 • Conectarea politică
 • Natura umană
 • Hiperconectat
 • Întregul este important