0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Dezvoltare personală
 3. Cărți: Autocunoaștere
 4. Connected
#LoveDigital Social Media Growth Summit e un eveniment dedicat solopreneurilor, freelancerilor și coach-ilor, care, la fel ca tine, sunt gata să își amplifice prezența și influența în lumea social media.
Alătură-te celor 20+ experți și descoperă cum să-ți mărești impactul pe social media și să-ți crești afacerea online.
Înregistrează-te ACUM
Carte

Connected

Coperta cărții: Connected – Puterea surprinzătoare a rețelelor sociale și felul în care ne modelează viața de la editura Curtea Veche.
Cartea: Connected – Puterea surprinzătoare a rețelelor sociale și felul în care ne modelează viața
Autor: Dr. Nicholas A. Christakis, Dr. James H. Fowler,
Editura: Curtea Veche
Cumpăr

Puterea surprinzătoare a rețelelor sociale și felul în care ne modelează viața

Autor(i): Dr. Nicholas A. Christakis, Dr. James H. Fowler,
Editura: Curtea Veche
Colecţia: Argument
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 344 (15x20 cm)
ISBN:9786065885493
Preţ: 40,46 Lei
Disponibilitate: în stoc

Știai că stările de spirit ale persoanelor din jur sunt contagioase?

Că viitorul tău partener de viață s-ar putea afla printre cunoștințele unor colegi?

Sau că poți slăbi motivat de prieteni virtuali?

Explicația: rețelele sociale din care facem parte ne determină aproape fiecare aspect al vieții – emoțiile, partenerii, bolile, veniturile, opțiunile electorale și multe altele.

Paradoxal, aparentul haos din societate este guvernat de Regula celor trei trepte de influență:

Influențăm și suntem influențați de oameni care se află la trei trepte distanță de noi, iar pe unii dintre aceștia nici măcar nu-i cunoaștem.

Demitizând ideea că individul primează, autorii ne oferă o paradigmă revoluționară: așa cum bancurile de pești își schimbă direcția la unison, la fel și noi ne lăsăm conduși inconștient de oamenii care ne înconjoară.

Totul depinde de ceea ce fac, simt și gândesc alții.

Fraudele politice, tulburările alimentare, abuzul de substanțe, sinuciderile în masă și participarea la vot, inovațiile și actele „întâmplătoare“ de bunătate – toate sunt determinate de rețele sociale extinse.

„Connected“ este cea mai bună carte a anului în topul Best Innovation and Design Books (BusinessWeek).

A fost tradusă în aproape 20 de limbi și este câștigătoarea premiului Books for a Better Life.

„Christakis și Fowler au scris cea mai bună carte despre noua și incitanta știință a rețelelor sociale. Ne imaginăm că suntem indivizi care își controlează singuri destinele; însă, după cum demonstrează autorii, nu suntem decât niște celule în sistemul nervos al unei creaturi cu mult mai mari. Faptul că unul dintre cunoscuții tăi citește Connected îți poate schimba viața pentru totdeauna. În ce fel? Citește și tu – și vei afla.“ (Daniel Gilbert, autorul cărții „În căutarea fericirii“)

„Dacă privești relațiile sociale din perspectiva lui Dumnezeu, simți că te cuprinde amețeala. Fiecare om de afaceri, profesor sau părinte ar trebui să-și analizeze viața din acest punct de vedere.“ Chip Heath, coautor al cărții „Idei cu impact garantat“

Fiind deopotrivă medic și sociolog, Dr. Nicholas A. Christakis a observat de timpuriu că există corelații între statutul social al bolnavilor și evoluția stării lor de sănătate. De pildă, dacă soția se îmbolnăvește și moare, atunci riscul ca soțul ei, rămas văduv, să moară crește fără îndoială.

Concluzia firească, bazată pe dovezi științifice, a fost aceea că, de vreme ce oamenii sunt interconectați social, și stările lor de sănătate sunt interconectate.

Așa a început pentru acest savant odiseea studierii rețelelor sociale, aventură în care s-a asociat cu Dr. James H. Fowler, care studia și el acest fenomen la Harvard, însă pornind de la formarea convingerilor politice.

Însuși faptul că cei doi s-au întâlnit prin rețeaua lor de prieteni dovedește forța, complexitatea și beneficiile rețelelor sociale.

Pentru cei doi cercetători, pasul următor avea să fie identificarea legilor în funcție de care se produce această influență în rețea, precum și însăși formarea rețelelor. Este evident că o persoană nu se poate împrieteni cu oricare alta și că legarea relațiilor sociale depinde de cultură, determinări geografice, politice și socioeconomice, chiar și de factori genetici.

Așadar, cheia înțelegerii oamenilor ar putea să se afle în înțelegerea rețelelor din care fac parte, mai ales în condițiile emergenței internetului, cea mai complexă și mai extinsă dintre rețelele de până acum, un veritabil superorganism.

Este exact ceea ce își propun să realizeze Christakis și Fowler în Connected, cartea în care au adunat date și fapte care să certifice puterea rețelelor sociale, analizând apoi mecanismele prin care acestea ne modelează viața.

Desigur, existența acestui fenomen repune în discuție ideea libertății și responsabilității individuale (versus responsabilitate colectivă), din moment ce actele și opiniile indivizilor sunt determinate – parțial sau total – de rețelele din care fac parte.

Bunăoară, violența interpersonală are o natură preponderent colectivă, după cum o dovedesc disputele dintre găștile urbane sau epidemiile de răzbunări din satele mediteraneene, după principiul „prietenul prietenului meu este prietenul meu“ sau „dușmanul dușmanului meu este prietenul meu“.

„Dacă vrei să știi cine ar putea să-ți ia viața, trebuie doar să te uiți la cei apropiați. Însă rețeaua ta socială îi include și pe aceia care ar putea să-ți salveze viața“, susțin Christakis și Fowler, citând cazuri de donare a organelor de către cunoscuții unor cunoscuți sau strângerea de fonduri prin eforturi colective anonime.

Așadar, o primă concluzie la care ajung cei doi cercetători este faptul evident că, „atunci când îi combini pe oameni în grupuri cu o anumită configurație, aceștia pot face lucruri mai multe și chiar diferite de ceea ce ar face fiecare individual“.

Cu alte cuvinte, întregul este mai bun (mai puternic, mai eficient etc.) decât suma părților sale.

În al doilea rând, rețelele sociale pun în circulație informațiile de care pot beneficia oricare dintre indivizii aflați în rețea, indiferent cât de departe sau aproape s-ar afla de sursa primă a informației.

Iar acest flux este pus în mișcare tocmai de tendința noastră de a ne influența și imita unii pe alții. De pildă, viitorul tău partener de viață s-ar putea să fie prietenul unor prieteni de-ai tăi; decizia ta de a urma o cură de slăbire poate fi determinată de hotărârea unei colege a prietenei tale de a se apuca de slăbit.

Cuprinsul cărţii: „Connected“

 • Mulțumiri
 • Prefață
 • Miezul problemei
 • Când zâmbești, lumea întreagă zâmbește cu tine
 • Iubește-ți aproapele
 • Ceea ce te rănește pe tine, mă rănește la fel de mult și pe mine
 • De unde pleacă banii
 • Conectarea politică
 • Natura umană
 • Hiperconectat
 • Întregul este important