0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Dezvoltare personală
 3. Cărți: Autoeducare
 4. Fii coios
Carte

Fii coios

Fii coios. Editura ACT și Politon

Cum să nu mai fii o victimă și să îți recuperezi viața, afacerea și echilibrul

Autor(i): Larry Winget
Editura: ACT și Politon
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 156 (13x20 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„Fii coios“ este un ghid concis și hilar pentru succes, scris de Larry Winget – autor de bestsellere New York Times.

Larry Winget este unul dintre cei mai importanți speakeri de business din SUA și și-a creat reputația de a fi primul autor care a provocat abordările deja cunoscute cu privire la succes ale celor care mizează pe legea atracției sau pe gândire pozitivă.

Larry Winget are o abordare comună, nu îndulcește cuvintele pe care le folosește și nu îi este teamă să facă oamenii să se simtă incomod pentru că vrea să ne determine să încetăm să mai venim cu scuze și să începem să obținem rezultate.

„Fii coios“ este un bestseller New York Times și Wall Street Journal prin care Larry Winget vorbește despre o serie de concepte, de la cultura de drept, la mișcarea de dezvoltare personală, corectitudinea politică și altele.

Titlul este o sintagmă pe care o auzim cu toții de multe ori, însă sfatul pe care ni-l oferă autorul nu se referă la anatomie, ci la atitudine. Ca să obținem succesul pe care ni-l dorim, trebuie să respingem ipostaza și postura de victimă și să începem să fim asertivi și să ne asumăm responsabilitatea.

Iată ce spune Larry Winget în introducerea cărții „Fii coios“:

Am devenit o societate de blegi. Detest să admit asta, dar, din moment ce eu nu sunt un bleg, o voi face. În cea mai mare parte, oamenii sunt niște blegi slabi, sclifosiți, smiorcăiți, trădători, bârfitori, fără coloană vertebrală și îi lasă pe alți oameni să îi calce în picioare.

Oamenii prestează servicii proaste, iar noi le acceptăm fără a spune vreodată ceva despre asta. Le permitem prietenilor să ne spună lucruri dureroase, fără a spune un cuvânt în apărarea noastră. Lăsăm ca guvernul – oameni pe care noi îi alegem și ale căror salarii noi le plătim – să profite de noi, în loc să ripostăm votându-le demiterea. Stăm în săli de teatru și lăsăm ca oamenii să scrie mesaje, să răspundă la telefon și să vorbească tare unul cu altul de parcă ar sta în propriile lor sufragerii, iar cei mai mulți dintre noi nu se obosesc niciodată să se facă auziți și să le spună să tacă naibii din gură. Privim cum oamenii își aruncă gunoiul în stradă sau în parcare și nu le spunem niciodată o vorbă.

Afacerile par acum a fi conduse de angajați răi cu obiceiuri de muncă de proastă calitate și atitudini jalnice, deoarece managerul lor nu are curajul să îi disciplineze sau să le concedieze fundurile leneșe. Și în multe cazuri, departamentele HR nu vor lăsa managementul să își facă datoria de a-și gestiona angajații, de teama unui proces din partea vreunui tâmpit care i-ar putea da în judecată pentru că sentimentele sale fragile au fost rănite atunci când i s-a spus să treacă înapoi la treabă. E o nebunie!

Populara emisiune televizată „What Would You Do?“ pune oamenii în dilema „oare ar trebui să intervin?“ atunci când văd că oamenii sunt jefuiți sau că proprietăți sunt vandalizate sau alte comportamente scandaloase. Din păcate, cei mai mulți oameni nu se fac auziți nici măcar atunci când sunt martori la o crimă deoarece pur și simplu nu pot fi deranjați, nu vor să facă valuri sau pentru că le este teamă.

Toate acestea trebuie să înceteze. Oamenii trebuie să se facă auziți, să pună piciorul în prag și să se comporte îndrăzneț! Trebuie să actualizăm și să personalizăm mărețul versul din Eneida lui Virgil „Audentes fortuna juvat!“„Soarta îi favorizează pe cei îndrăzneți!“

A pune piciorul în prag pentru tine însuți nu mai face parte din ceea ce îi învățăm pe oameni. În schimb, îi învățăm pe oameni să „treacă-meargă“. Încurajăm pasivitatea în răspunsurile noastre față de hărțuitori, de prostie și de corupție. Tolerăm performanțe slabe, serviciile proaste, comportamentele inadecvate și alte practici inacceptabile. S-a ajuns ca a fi drăguț și a fi plăcut să fie mai importante decât a fi respectat. Asertivitatea este privită chiorâș. A avea o opinie puternică nu mai este calea de urmat pentru că ești considerat un extremist; a fi cu fundul în două luntre este mult mai popular.

Și totuși când oricare dintre aceste comportamente jalnice se întâmplă și ne afectează efectiv viețile, oamenii se plâng că se profită de ei. Sigur că se profită! Oamenii permit acest comportament de proastă calitate. Își permit lor înșiși să fie doborâți și par a nu-și da seama cum de li se întâmplă asta. Stai în mijlocul străzii – mișcă-te!

Toate acestea trebuie să înceteze. Cu toții trebuie să devenim bărbați, să ne comportăm cu asertivitate, să ne facem vocea auzită, să punem piciorul în prag și să refuzăm să acceptăm mai puțin decât ce este mai bun de la ceilalți sau de la noi înșine. ÎNCHIPUIE-ȚI ASTA.

Imaginează-ți o societate unde oamenii fac ce este corect de fiecare dată. O lume unde fiecare persoană este onestă și are integritate și își ține cuvântul. Unde ajungem la timp. Unde îi respectăm pe ceilalți, timpul lor, proprietatea, opinia. Închipuie-ți o lume în care oamenii sunt responsabili și îi trag pe ceilalți la răspundere.

Imaginează-ți afaceri în care angajații își fac treaba pentru că așa este corect. În care suntem mai interesați să facem o treabă bună decât să vedem câtă treabă putem evita fără a fi prinși. În care tratăm bine clienții și livrăm servicii deosebite deoarece înțelegem că banii care ne plătesc pe noi și țin compania pe piață sunt ai clientului. O lume în care angajatorii își tratează angajații cu demnitate și respect și în care angajații sunt recunoscători pentru locul lor de muncă și se dedică excelenței. În care ambele grupuri creează o echipă dedicată servirii clienților.

Imaginează-ți un guvern în care politicienii spun adevărul și își țin promisiunile. În care conduc campanii oneste, fără calomnii. În care refuză să își compromită credințele sau să codoșească pentru grupuri de interes ca să primească mai multe finanțări pentru campanii și voturi. În care privim din nou cu stimă la oficialii noștri aleși, ca oameni în care putem să credem, care vor să își servească alegătorii și nu să își petreacă tot timpul luând decizii numai pentru a putea fi re-aleși.

Imaginează-ți o lume în care părinții sunt mai puțin preocupați de a fi prietenii copilului lor și mai preocupați de a crește adulți responsabili, productivi, ceea ce înseamnă să se mobilizeze și să facă deciziile grele, nepopulare, de părinte. În care părinții dau exemple bune pentru copiii lor, cheltuindu-și banii pe lucruri care contează și învățându-și copiii despre bani. În care părinții citesc, fac sport, mănâncă așa cum e corect, se joacă cu copiii lor și comunică deschis despre relații, sex, hărțuitori și subiectele sensibile pe care, în realitate, prea adesea le evită.

E prea mult să cerem toate astea? Probabil. Se vor întâmpla toate? Cu siguranță nu. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să încercăm. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne complacem și doar să menținemstatus quo-ul deoarece este nevoie de prea mult efort pentru a crea această lume.

Cum creăm o lume ca cea pe care tocmai am descris-o? Avem nevoie ca fiecare persoană sa își facă partea. Ține minte: Nu poți să schimbi lumea, dar poți să ÎȚI schimbi lumea. Iar dacă destui oameni se dedică pentru a-și schimba lumea și a-și învăța copiii de ce este nevoie pentru a trăi acest tip de viață, atunci lumea va fi un loc diferit.

Aceasta este o informație babană (îmi place să dau avertismente dacă am o informație babană, ca să nu o ratezi!):

REZOLVĂ-TE PE TINE MAI ÎNTÂI!

Chiar așa - lucrează la tine înainte să te preocupi de alți indivizi. Adu-ți aminte că oamenii se schimbă când vor ei și nu când vrei tu, așa că, în loc să îți faci griji să îi repari pe toți ceilalți, concentrează-te să te repari pe tine însuți. Când crezi că ai stăpânit puțin treaba asta, atunci mergi mai departe la copiii tăi și învață-i pe ei. Apoi comunică cu oamenii cu care vii în contact în fiecare zi pentru a-i educa cu privire la noua ta viziune. Cel mai important, trăiește ca un bărbat și dă un bun exemplu care să se prindă de cei din jurul tău!

Mai mult, Larry Winget ne provoacă la un exercițiu și ne pune câteva întrebări:

 • Le permiți oamenilor să profite de tine?
 • Copii tăi îți răspund?
 • Te surprinzi făcând munca în locul colegilor leneși?
 • Îi lași pe oameni să se bage în fața ta la rând?
 • Accepți servicii proaste fără să spui nimic?
 • Mănânci mâncare rece în restaurant mai curând decât să o trimiți înapoi?
 • Le permiți oamenilor pe care îi plătești să întârzie la întâlniri?
 • Lași lucrurile să meargă de la sine chiar dacă te deranjează?
 • Îți lași prietenii să te rănească și nu spui nicio vorbă în legătură cu asta?
 • Te simți adesea responsabil pentru alți oameni și pentru sentimentele lor?
 • Te surprinzi șovăind să te exprimi de teamă să nu jignești pe cineva?
 • Simți vreodată că oamenii nu te respectă?
 • Te surprinzi făcând compromisuri de la opiniile și credințele tale în efortul de a te înțelege bine cu ceilalți?
 • Simți vreodată că ești folosit?
 • Oamenii îți vorbesc de sus?
 • Oamenii te brutalizeză emoțional, verbal, psihologic sau fizic?
Ulterior ne spune că dacă am răspuns „DA“ la oricare dintre aceste întrebări, există foarte mari șanse să nu „fim coioși“.

Când începi să trăiești îndrăzneț, îți crești predispoziția la eșec. Unii dintre voi spun acum „Atunci de ce ai face-o?“ Pentru că nu poți avea succes fără eșec. Și de obicei nu poți să ai un succes uimitor fără o mulțime de eșecuri! Nu contează cât de tare lovești. Contează cât de tare ești lovit și continui să mergi înainte.

Cuprinsul cărţii: „Fii coios“

 • Prefață
 • Problema
  • Închipuie-ți asta
  • Rezolvă-te pe tine mai întâi
  • Verifică-te pe tine însuți înainte să devii o ruină
 • Tu ești coios?
  • Răspunde la aceste întrebări
  • Încearcă aceste întrebări
  • Unde sunt oamenii coioși?
  • Ar trebui să dăm vina pe mișcarea self-help?
  • Am transformat stimularea în revendicație
  • Am cedat în fața corectitudinii politice
  • Oamenii vor face tot ceea ce li se îngăduie
  • Suntem o adunătură de nevoiași
   • Nevoia de a da vina pe alții
   • Nevoia de aprobare
   • Nevoia de a te simți special și iubit
   • Nevoia de a-i face pe toți fericiți
   • Nevoia de a face compromisuri între ce este corect și ce este greșit
   • Nevoia de a evita conflictul
   • Nevoia de a părea perfect
   • Nevoia de a evita criticile
  • Cum arată bărbăția?
  • Notă interesantă
 • Cum faci să fii coios?
  • Fii coios – asta începe cu tine
   • Fă-te auzit!
   • Nu mai folosi limbajul domol
   • Învață să vorbești cum trebuie
   • Teci la subiect
   • Cere ceea ce vrei
   • Nu fi anonim
   • Nu-ți mai cere scuze
    • … pentru că spui adevărul
    • … pentru că ești tu
    • … pentru că exiști
   • Începe să judeci
   • Nu mai crede că totul are legătură cu tine
   • Încetează să-ți mai pese
   • Nu căuta niciodată scuze
   • Nu te smiorcăi
   • Pleacă
   • Devino mai puțin tolerant
   • Să știi când să tragi linie și unde să tragi linie
   • Nu mai încerca să-i faci fericiți pe toți ceilalți
   • Fă-ți planuri mari, îndrăznețe, nesăbuite, curajoase
   • Fă ceea ce e corect
   • Nu permite altor oameni să profite de tine
   • Nu te lăuda
   • Nu bârfi
   • Privește oamenii în ochi și strânge-le mâna cu fermitate
   • Poartă-te ca și cum ai fi coios
   • Fii pregătit
   • Spune NU mai des
   • Continuă să înveți
   • Cere-ți scuze
   • Fii un pitbull
   • Stabilește-ți priorități clare
   • Clarifică ce stăpânești și ce te stăpânește
   • Nu face compromisuri pentru principiile tale
 • Cum să fii coios cu banii tăi
  • Preia controlul asupra banilor tăi
  • Scuze blegi despre bani
   • „Chiar am nevoie de asta?“
   • „Am crescut în sărăcie“
   • „Sunt prea ocupat ca să câștig mai mulți bani“
   • „Suntem în recesiune, Larry. N-ai auzit?“
  • Oamenii coioși poartă cu ei bani gheață
  • Ai grijă în privința altora care încearcă să-ți ia banii
   • Principii pentru a fi coios în privința banilor
 • Cum să fii coios în afaceri
  • La muncă
   • Cum să fii coios cu șeful tău
   • Cum să fii coios cu colegii de serviciu
   • Cum să fii coios ca lider/manager
   • Cum să fii coios cu angajații tăi
   • Cum să fii coios cu clienții tăi
   • Cum să fii coios cu oamenii cu care îți cheltuiești banii
  • Cheia succesului în afaceri: rămâi în mișcare
  • Principii pentru a fi coios în afaceri
 • Cum să fii coios acasă
  • Cum să fii coios cu soțul sau soția
  • Cum să fii coios ca părinte
  • Învăță-ți copii să fie coioși
   • Practică exemplul de urmat
   • Vorbește cu ei despre exemplul de urmat
   • Recunoaște și apreciază acel exemplu la alți oameni
   • Stabilește așteptări mari
   • Impune consecințe când nu se ridică la nivelul acelor așteptări
   • Implică-ți copii în sporturi
   • Învață-i cum să facă față hărțuitorilor
   • Învață-i cum să NU aibă de-a face cu hărțuitorii cibernetici
   • Dă-ți copii afară când au crescut
  • Cum să fi coios cu prietenii tăi
  • Principii pentru a fi coios acasă
 • Fii un cetățean coios
  • Confruntă nedreptatea
  • Fă-te auzit pentru cei care nu pot
  • Nu fi orbeț
  • Cum să fi coios cu guvernul tău
  • Principii pentru a fi un cetățean coios
  • „Nu pot să fac asta!“
 • Beneficiile de a fi coios
  • Succes
  • Servicii mai bune
  • Copii mai buni
  • Prieteni mai buni
  • Încredere în sine
  • Bani
  • Fericire
  • Satisfacție
  • Mândrie
  • Claritate
  • Demnitate
  • Curaj
  • Respect
  • Charismă
 • Efectele secundare când ești coios
  • Criticile
  • Vei fi numit răutăcios, hărțuitor, pacoste
  • Vei fi numit obraznic
  • Vei fi numit neînfricat
  • Ți se va spune nepăsător
  • E nevoie de muncă pentru a fi coios
  • Vei pierde prieteni
  • Vei avea dușmani
  • Poți să fi coios fără să devii un cârnat
 • Gânduri de final
 • Mulțumiri
 • Despre autor