0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Dezvoltare personală
 3. Cărţi: Autoeducare
 4. Fii coios
Carte

Fii coios

Fii coios. Editura ACT şi Politon
Detalii carte

Cum să nu mai fii o victimă şi să îţi recuperezi viaţa, afacerea şi echilibrul

Autor(i): Larry Winget
Editura: ACT şi Politon
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 156 (13x20 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„Fii coios“ este un ghid concis şi hilar pentru succes, scris de Larry Winget – autor de bestsellere New York Times.

Larry Winget este unul dintre cei mai importanţi speakeri de business din SUA şi şi-a creat reputaţia de a fi primul autor care a provocat abordările deja cunoscute cu privire la succes ale celor care mizează pe legea atracţiei sau pe gândire pozitivă.

Larry Winget are o abordare comună, nu îndulceşte cuvintele pe care le foloseşte şi nu îi este teamă să facă oamenii să se simtă incomod pentru că vrea să ne determine să încetăm să mai venim cu scuze şi să începem să obţinem rezultate.

„Fii coios“ este un bestseller New York Times şi Wall Street Journal prin care Larry Winget vorbeşte despre o serie de concepte, de la cultura de drept, la mişcarea de dezvoltare personală, corectitudinea politică şi altele.

Titlul este o sintagmă pe care o auzim cu toţii de multe ori, însă sfatul pe care ni-l oferă autorul nu se referă la anatomie, ci la atitudine. Ca să obţinem succesul pe care ni-l dorim, trebuie să respingem ipostaza şi postura de victimă şi să începem să fim asertivi şi să ne asumăm responsabilitatea.

Iată ce spune Larry Winget în introducerea cărţii „Fii coios“:

Am devenit o societate de blegi. Detest să admit asta, dar, din moment ce eu nu sunt un bleg, o voi face. În cea mai mare parte, oamenii sunt nişte blegi slabi, sclifosiţi, smiorcăiţi, trădători, bârfitori, fără coloană vertebrală şi îi lasă pe alţi oameni să îi calce în picioare.

Oamenii prestează servicii proaste, iar noi le acceptăm fără a spune vreodată ceva despre asta. Le permitem prietenilor să ne spună lucruri dureroase, fără a spune un cuvânt în apărarea noastră. Lăsăm ca guvernul – oameni pe care noi îi alegem şi ale căror salarii noi le plătim – să profite de noi, în loc să ripostăm votându-le demiterea. Stăm în săli de teatru şi lăsăm ca oamenii să scrie mesaje, să răspundă la telefon şi să vorbească tare unul cu altul de parcă ar sta în propriile lor sufragerii, iar cei mai mulţi dintre noi nu se obosesc niciodată să se facă auziţi şi să le spună să tacă naibii din gură. Privim cum oamenii îşi aruncă gunoiul în stradă sau în parcare şi nu le spunem niciodată o vorbă.

Afacerile par acum a fi conduse de angajaţi răi cu obiceiuri de muncă de proastă calitate şi atitudini jalnice, deoarece managerul lor nu are curajul să îi disciplineze sau să le concedieze fundurile leneşe. Şi în multe cazuri, departamentele HR nu vor lăsa managementul să îşi facă datoria de a-şi gestiona angajaţii, de teama unui proces din partea vreunui tâmpit care i-ar putea da în judecată pentru că sentimentele sale fragile au fost rănite atunci când i s-a spus să treacă înapoi la treabă. E o nebunie!

Populara emisiune televizată „What Would You Do?“ pune oamenii în dilema „oare ar trebui să intervin?“ atunci când văd că oamenii sunt jefuiţi sau că proprietăţi sunt vandalizate sau alte comportamente scandaloase. Din păcate, cei mai mulţi oameni nu se fac auziţi nici măcar atunci când sunt martori la o crimă deoarece pur şi simplu nu pot fi deranjaţi, nu vor să facă valuri sau pentru că le este teamă.

Toate acestea trebuie să înceteze. Oamenii trebuie să se facă auziţi, să pună piciorul în prag şi să se comporte îndrăzneţ! Trebuie să actualizăm şi să personalizăm măreţul versul din Eneida lui Virgil „Audentes fortuna juvat!“„Soarta îi favorizează pe cei îndrăzneţi!“

A pune piciorul în prag pentru tine însuţi nu mai face parte din ceea ce îi învăţăm pe oameni. În schimb, îi învăţăm pe oameni să „treacă-meargă“. Încurajăm pasivitatea în răspunsurile noastre faţă de hărţuitori, de prostie şi de corupţie. Tolerăm performanţe slabe, serviciile proaste, comportamentele inadecvate şi alte practici inacceptabile. S-a ajuns ca a fi drăguţ şi a fi plăcut să fie mai importante decât a fi respectat. Asertivitatea este privită chiorâş. A avea o opinie puternică nu mai este calea de urmat pentru că eşti considerat un extremist; a fi cu fundul în două luntre este mult mai popular.

Şi totuşi când oricare dintre aceste comportamente jalnice se întâmplă şi ne afectează efectiv vieţile, oamenii se plâng că se profită de ei. Sigur că se profită! Oamenii permit acest comportament de proastă calitate. Îşi permit lor înşişi să fie doborâţi şi par a nu-şi da seama cum de li se întâmplă asta. Stai în mijlocul străzii – mişcă-te!

Toate acestea trebuie să înceteze. Cu toţii trebuie să devenim bărbaţi, să ne comportăm cu asertivitate, să ne facem vocea auzită, să punem piciorul în prag şi să refuzăm să acceptăm mai puţin decât ce este mai bun de la ceilalţi sau de la noi înşine. ÎNCHIPUIE-ŢI ASTA.

Imaginează-ţi o societate unde oamenii fac ce este corect de fiecare dată. O lume unde fiecare persoană este onestă şi are integritate şi îşi ţine cuvântul. Unde ajungem la timp. Unde îi respectăm pe ceilalţi, timpul lor, proprietatea, opinia. Închipuie-ţi o lume în care oamenii sunt responsabili şi îi trag pe ceilalţi la răspundere.

Imaginează-ţi afaceri în care angajaţii îşi fac treaba pentru că aşa este corect. În care suntem mai interesaţi să facem o treabă bună decât să vedem câtă treabă putem evita fără a fi prinşi. În care tratăm bine clienţii şi livrăm servicii deosebite deoarece înţelegem că banii care ne plătesc pe noi şi ţin compania pe piaţă sunt ai clientului. O lume în care angajatorii îşi tratează angajaţii cu demnitate şi respect şi în care angajaţii sunt recunoscători pentru locul lor de muncă şi se dedică excelenţei. În care ambele grupuri creează o echipă dedicată servirii clienţilor.

Imaginează-ţi un guvern în care politicienii spun adevărul şi îşi ţin promisiunile. În care conduc campanii oneste, fără calomnii. În care refuză să îşi compromită credinţele sau să codoşească pentru grupuri de interes ca să primească mai multe finanţări pentru campanii şi voturi. În care privim din nou cu stimă la oficialii noştri aleşi, ca oameni în care putem să credem, care vor să îşi servească alegătorii şi nu să îşi petreacă tot timpul luând decizii numai pentru a putea fi re-aleşi.

Imaginează-ţi o lume în care părinţii sunt mai puţin preocupaţi de a fi prietenii copilului lor şi mai preocupaţi de a creşte adulţi responsabili, productivi, ceea ce înseamnă să se mobilizeze şi să facă deciziile grele, nepopulare, de părinte. În care părinţii dau exemple bune pentru copiii lor, cheltuindu-şi banii pe lucruri care contează şi învăţându-şi copiii despre bani. În care părinţii citesc, fac sport, mănâncă aşa cum e corect, se joacă cu copiii lor şi comunică deschis despre relaţii, sex, hărţuitori şi subiectele sensibile pe care, în realitate, prea adesea le evită.

E prea mult să cerem toate astea? Probabil. Se vor întâmpla toate? Cu siguranţă nu. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să încercăm. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne complacem şi doar să menţinemstatus quo-ul deoarece este nevoie de prea mult efort pentru a crea această lume.

Cum creăm o lume ca cea pe care tocmai am descris-o? Avem nevoie ca fiecare persoană sa îşi facă partea. Ţine minte: Nu poţi să schimbi lumea, dar poţi să ÎŢI schimbi lumea. Iar dacă destui oameni se dedică pentru a-şi schimba lumea şi a-şi învăţa copiii de ce este nevoie pentru a trăi acest tip de viaţă, atunci lumea va fi un loc diferit.

Aceasta este o informaţie babană (îmi place să dau avertismente dacă am o informaţie babană, ca să nu o ratezi!):

REZOLVĂ-TE PE TINE MAI ÎNTÂI!

Chiar aşa - lucrează la tine înainte să te preocupi de alţi indivizi. Adu-ţi aminte că oamenii se schimbă când vor ei şi nu când vrei tu, aşa că, în loc să îţi faci griji să îi repari pe toţi ceilalţi, concentrează-te să te repari pe tine însuţi. Când crezi că ai stăpânit puţin treaba asta, atunci mergi mai departe la copiii tăi şi învaţă-i pe ei. Apoi comunică cu oamenii cu care vii în contact în fiecare zi pentru a-i educa cu privire la noua ta viziune. Cel mai important, trăieşte ca un bărbat şi dă un bun exemplu care să se prindă de cei din jurul tău!

Mai mult, Larry Winget ne provoacă la un exerciţiu şi ne pune câteva întrebări:

 • Le permiţi oamenilor să profite de tine?
 • Copii tăi îţi răspund?
 • Te surprinzi făcând munca în locul colegilor leneşi?
 • Îi laşi pe oameni să se bage în faţa ta la rând?
 • Accepţi servicii proaste fără să spui nimic?
 • Mănânci mâncare rece în restaurant mai curând decât să o trimiţi înapoi?
 • Le permiţi oamenilor pe care îi plăteşti să întârzie la întâlniri?
 • Laşi lucrurile să meargă de la sine chiar dacă te deranjează?
 • Îţi laşi prietenii să te rănească şi nu spui nicio vorbă în legătură cu asta?
 • Te simţi adesea responsabil pentru alţi oameni şi pentru sentimentele lor?
 • Te surprinzi şovăind să te exprimi de teamă să nu jigneşti pe cineva?
 • Simţi vreodată că oamenii nu te respectă?
 • Te surprinzi făcând compromisuri de la opiniile şi credinţele tale în efortul de a te înţelege bine cu ceilalţi?
 • Simţi vreodată că eşti folosit?
 • Oamenii îţi vorbesc de sus?
 • Oamenii te brutalizeză emoţional, verbal, psihologic sau fizic?
Ulterior ne spune că dacă am răspuns „DA“ la oricare dintre aceste întrebări, există foarte mari şanse să nu „fim coioşi“.

Când începi să trăieşti îndrăzneţ, îţi creşti predispoziţia la eşec. Unii dintre voi spun acum „Atunci de ce ai face-o?“ Pentru că nu poţi avea succes fără eşec. Şi de obicei nu poţi să ai un succes uimitor fără o mulţime de eşecuri! Nu contează cât de tare loveşti. Contează cât de tare eşti lovit şi continui să mergi înainte.

Cuprinsul cărţii: „Fii coios“

 • Prefaţă
 • Problema
  • Închipuie-ţi asta
  • Rezolvă-te pe tine mai întâi
  • Verifică-te pe tine însuţi înainte să devii o ruină
 • Tu eşti coios?
  • Răspunde la aceste întrebări
  • Încearcă aceste întrebări
  • Unde sunt oamenii coioşi?
  • Ar trebui să dăm vina pe mişcarea self-help?
  • Am transformat stimularea în revendicaţie
  • Am cedat în faţa corectitudinii politice
  • Oamenii vor face tot ceea ce li se îngăduie
  • Suntem o adunătură de nevoiaşi
   • Nevoia de a da vina pe alţii
   • Nevoia de aprobare
   • Nevoia de a te simţi special şi iubit
   • Nevoia de a-i face pe toţi fericiţi
   • Nevoia de a face compromisuri între ce este corect şi ce este greşit
   • Nevoia de a evita conflictul
   • Nevoia de a părea perfect
   • Nevoia de a evita criticile
  • Cum arată bărbăţia?
  • Notă interesantă
 • Cum faci să fii coios?
  • Fii coios – asta începe cu tine
   • Fă-te auzit!
   • Nu mai folosi limbajul domol
   • Învaţă să vorbeşti cum trebuie
   • Teci la subiect
   • Cere ceea ce vrei
   • Nu fi anonim
   • Nu-ţi mai cere scuze
    • … pentru că spui adevărul
    • … pentru că eşti tu
    • … pentru că exişti
   • Începe să judeci
   • Nu mai crede că totul are legătură cu tine
   • Încetează să-ţi mai pese
   • Nu căuta niciodată scuze
   • Nu te smiorcăi
   • Pleacă
   • Devino mai puţin tolerant
   • Să ştii când să tragi linie şi unde să tragi linie
   • Nu mai încerca să-i faci fericiţi pe toţi ceilalţi
   • Fă-ţi planuri mari, îndrăzneţe, nesăbuite, curajoase
   • Fă ceea ce e corect
   • Nu permite altor oameni să profite de tine
   • Nu te lăuda
   • Nu bârfi
   • Priveşte oamenii în ochi şi strânge-le mâna cu fermitate
   • Poartă-te ca şi cum ai fi coios
   • Fii pregătit
   • Spune NU mai des
   • Continuă să înveţi
   • Cere-ţi scuze
   • Fii un pitbull
   • Stabileşte-ţi priorităţi clare
   • Clarifică ce stăpâneşti şi ce te stăpâneşte
   • Nu face compromisuri pentru principiile tale
 • Cum să fii coios cu banii tăi
  • Preia controlul asupra banilor tăi
  • Scuze blegi despre bani
   • „Chiar am nevoie de asta?“
   • „Am crescut în sărăcie“
   • „Sunt prea ocupat ca să câştig mai mulţi bani“
   • „Suntem în recesiune, Larry. N-ai auzit?“
  • Oamenii coioşi poartă cu ei bani gheaţă
  • Ai grijă în privinţa altora care încearcă să-ţi ia banii
   • Principii pentru a fi coios în privinţa banilor
 • Cum să fii coios în afaceri
  • La muncă
   • Cum să fii coios cu şeful tău
   • Cum să fii coios cu colegii de serviciu
   • Cum să fii coios ca lider/manager
   • Cum să fii coios cu angajaţii tăi
   • Cum să fii coios cu clienţii tăi
   • Cum să fii coios cu oamenii cu care îţi cheltuieşti banii
  • Cheia succesului în afaceri: rămâi în mişcare
  • Principii pentru a fi coios în afaceri
 • Cum să fii coios acasă
  • Cum să fii coios cu soţul sau soţia
  • Cum să fii coios ca părinte
  • Învăţă-ţi copii să fie coioşi
   • Practică exemplul de urmat
   • Vorbeşte cu ei despre exemplul de urmat
   • Recunoaşte şi apreciază acel exemplu la alţi oameni
   • Stabileşte aşteptări mari
   • Impune consecinţe când nu se ridică la nivelul acelor aşteptări
   • Implică-ţi copii în sporturi
   • Învaţă-i cum să facă faţă hărţuitorilor
   • Învaţă-i cum să NU aibă de-a face cu hărţuitorii cibernetici
   • Dă-ţi copii afară când au crescut
  • Cum să fi coios cu prietenii tăi
  • Principii pentru a fi coios acasă
 • Fii un cetăţean coios
  • Confruntă nedreptatea
  • Fă-te auzit pentru cei care nu pot
  • Nu fi orbeţ
  • Cum să fi coios cu guvernul tău
  • Principii pentru a fi un cetăţean coios
  • „Nu pot să fac asta!“
 • Beneficiile de a fi coios
  • Succes
  • Servicii mai bune
  • Copii mai buni
  • Prieteni mai buni
  • Încredere în sine
  • Bani
  • Fericire
  • Satisfacţie
  • Mândrie
  • Claritate
  • Demnitate
  • Curaj
  • Respect
  • Charismă
 • Efectele secundare când eşti coios
  • Criticile
  • Vei fi numit răutăcios, hărţuitor, pacoste
  • Vei fi numit obraznic
  • Vei fi numit neînfricat
  • Ţi se va spune nepăsător
  • E nevoie de muncă pentru a fi coios
  • Vei pierde prieteni
  • Vei avea duşmani
  • Poţi să fi coios fără să devii un cârnat
 • Gânduri de final
 • Mulţumiri
 • Despre autor