0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Religie
  3. Cărţi: Creştinism
  4. Între Dumnezeu şi Cosmos
Carte

Între Dumnezeu şi Cosmos

Între Dumnezeu şi Cosmos. Editura Herald
CumpărDetalii carte

O viziune non-dualistă a realităţii

Autor(i): Raimon Panikkar
Editura: Herald
Colecţia: Maeştrii spirituali
Anul apariţiei: 2006
Pagini: 240 (13x20 cm)
Preţ: 26,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Cartea „Între Dumnezeu şi cosmos“ este o sumă de dialoguri purtate cu Gwendoline Jarczyk, filozof specialist în Hegel şi Meister Eckhart. Aici Raimon Panikkar ne oferă viziunea sa trinitară asupra realităţii, în care omul se află la punctul de întâlnire al lui Dumnezeu cu cosmosul, şi ne invită să descoperim natura non-duală a realului.

De-a lungul cărţii, reflecţia se construieşte în jurul unor teme precum: experienţă mistică, dialogul inter şi intrareligios, răul, raporturile Bisericii cu spiritualităţile orientale, etica ştiinţei etc.

Căutător pasionat şi deopotrivă cercetător riguros, Panikkar se prezintă aici ca un maestru spiritual radiind de bucurie şi compasiune.

Raimon Panikkar este un cercetător pasionat, riguros, un om al reflecţiei, atent la viaţă. O fiinţă cu o abordare senină, care ştie să se revolte în fata suferinţelor lumii. Un singuratic iubitor de meditaţie, care cultivă tăcerea şi e în stare să vorbească ceasuri întregi despre ceea ce înseamnă pasiunea lui.

Aceste contraste şi multe altele pot fi numite în câţiva termeni simpli: o credinţă fermă în valorile relaţiei, o veneraţie unită cu entuziasmul pentru viaţă - acest eveniment unic, această veritabilă sărbătoare - o cultură a umanului şi a ceea ce el numeşte realitatea pur şi simplu, trinitară prin excelenţă, cu un Dumnezeu-Treime liber de orice solipsism şi intim unit cu structura realului: încă o dată, Dumnezeu, Omul şi Lumea.

Pentru a câştiga regiunile în care se trăieşte acest mister, este nevoie de angajarea resurselor trupului şi ale inteligenţei - la punerea lor în acţiune unind şi această a treia dimensiune a lucrurilor, despre care victorinii din secolul al XII-lea spuneau fără şovăială că nu este accesibilă decât celui de-al treilea ochi, doctrină care îmbina strălucit anumite trăsături ale înţelepciunilor Orientului.

Raimon Panikkar are drept unică ţintă aceea de a reveni la acest centru şi să facă înţeleasă puterea acestuia de integrare cosmoteandrică. De aici, privirea poate să meargă mai departe, să străbată toate orizonturile: atunci îi este îngăduit să aşeze culturile într-un dialog rodnic, aceasta fără să le separe pe nedrept de religii, cărora li se cuvine să li se recunoască specificitatea proprie.

Cel care, în faţa dumneavoastră, se declară convins de adevărul hinduismului la fel de mult ca şi de cel al creştinismului, nu rămâne dator atunci când este vorba de punerea condiţiilor unui dialog interreligios.

Fiecare dintre aceste doctrine şi aceste experienţe se datorează, în realitate, de această dată în beneficiul unui dialog intrareligios, acceptării caracterului relativ al tuturor sistemelor de reprezentare.

Doar astfel, şi până în amănuntele proprii fiecăruia, poate fi atinsă acea a treia dimensiune susceptibilă să ne deschidă către viziunea realităţii pur şi simplu în structura ei trinitară şi relaţională.