Cultura Shiitake - Ciuperca longevității
Ghid practic pentru începători și avansați
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor,Editura: Gramen
Colecţia: Afaceri agricole
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 194 (14x21 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Înainte de 1982, aceste ciuperci au putut fi cultivate doar în locații tradiționale, folosind metode vechi. La sfârșitul anilor ’70, F. Gary Leatham a publicat o teză de doctorat bazată pe cercetări privind creșterea acesteia.
Dr. Leatham este cunoscut astăzi ca „Tatăl culturii ciupercii shiitake în Statele Unite ale Americii“, pentru că a ajutat la cultivarea comercială a acesteia.
Punerea ei în valoare s-a făcut la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a început și obținerea de miceliu.
Cuprinsul cărţii: „Cultura Shiitake - Ciuperca longevității“
- Denumirea științifică și populară
- Sinonime
- Încadrare sistematică
- Istoricul shiitake
- Specii înrudite
- Descrierea ciupercii. Morfologie și fiziologie.
- Nutriție
- Factorii biologici de creștere
- Temperatura
- Umiditatea
- Aerul, ventilația și concentrația de CO2
- Lumina
- Substanțele nutritive
- Raportul C/N – carbon/azot
- pH-ul substratului
- Tulpini de shiitake
- Tehnologia de cultură a speciei Lentinus edodes
- Tehnologia de cultură pe butuci de lemn sau extensivă
- Alegerea și fasonarea lemnului
- Inocularea butucilor
- Izolarea orificiilor sau penelor cu ceară
- Incubarea sau împânzirea miceliului în lemnul butucilor
- Inducerea formării fructificațiilor
- Perioada de repaus și refacerea butucilor
- Tehnologia de cultură pe rumeguș sau intensivă
- Materii prime, auxiliare și amendamente
- Rețete de substraturi pentru shiitake
- Pregătirea substratului
- Repartizarea în recipienți
- Sterilizarea sau pasteurizarea substratului
- Incubarea sau creșterea miceliului în substrat
- Formarea ciupercilor și recoltarea
- Boli, dăunători, malformații, prevenirea și tratarea lor
- Boli la shiitake
- Dăunători la shiitake
- Anomalii la shiitake
- Tehnologia de cultură a speciei Lentinus edodes
- Calitatea ciupercilor, sortare, răcire, deshidratare, conservare, păstrare
- Importanța alimentară
- Importanța medicinală
- Rețete culinare cu shiitake
- Măsuri de protecție a muncii în cultura de shiitake și situații negative semnalate
- Glosar de termeni
- Lista de figuri
- Bibliografie