0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Cultura ciupercilor
  4. Cultura Shiitake - Ciuperca longevității
Carte

Cultura Shiitake - Ciuperca longevității

Ghid practic pentru începători și avansați

Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor,
Editura: Gramen
Colecţia: Afaceri agricole
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 194 (14x21 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Înainte de 1982, aceste ciuperci au putut fi cultivate doar în locații tradiționale, folosind metode vechi. La sfârșitul anilor ’70, F. Gary Leatham a publicat o teză de doctorat bazată pe cercetări privind creșterea acesteia.

Dr. Leatham este cunoscut astăzi ca „Tatăl culturii ciupercii shiitake în Statele Unite ale Americii“, pentru că a ajutat la cultivarea comercială a acesteia.

Punerea ei în valoare s-a făcut la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a început și obținerea de miceliu.

Cuprinsul cărţii: „Cultura Shiitake - Ciuperca longevității“

  • Denumirea științifică și populară
  • Sinonime
  • Încadrare sistematică
  • Istoricul shiitake
  • Specii înrudite
  • Descrierea ciupercii. Morfologie și fiziologie.
  • Nutriție
  • Factorii biologici de creștere
    • Temperatura
    • Umiditatea
    • Aerul, ventilația și concentrația de CO2
    • Lumina
    • Substanțele nutritive
    • Raportul C/N – carbon/azot
    • pH-ul substratului
  • Tulpini de shiitake
    • Tehnologia de cultură a speciei Lentinus edodes
      • Tehnologia de cultură pe butuci de lemn sau extensivă
      • Alegerea și fasonarea lemnului
      • Inocularea butucilor
      • Izolarea orificiilor sau penelor cu ceară
      • Incubarea sau împânzirea miceliului în lemnul butucilor
      • Inducerea formării fructificațiilor
      • Perioada de repaus și refacerea butucilor
    • Tehnologia de cultură pe rumeguș sau intensivă
      • Materii prime, auxiliare și amendamente
      • Rețete de substraturi pentru shiitake
      • Pregătirea substratului
      • Repartizarea în recipienți
      • Sterilizarea sau pasteurizarea substratului
      • Incubarea sau creșterea miceliului în substrat
      • Formarea ciupercilor și recoltarea
      • Boli, dăunători, malformații, prevenirea și tratarea lor
        • Boli la shiitake
        • Dăunători la shiitake
        • Anomalii la shiitake
  • Calitatea ciupercilor, sortare, răcire, deshidratare, conservare, păstrare
  • Importanța alimentară
  • Importanța medicinală
  • Rețete culinare cu shiitake
  • Măsuri de protecție a muncii în cultura de shiitake și situații negative semnalate
  • Glosar de termeni
  • Lista de figuri
  • Bibliografie