0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărţi: Cultura ciupercilor
  4. Cultura Shiitake - Ciuperca longevităţii
Carte

Cultura Shiitake - Ciuperca longevităţii

Cultura Shiitake - Ciuperca longevităţii. Editura
CumpărDetalii carte

Ghid practic pentru începători şi avansaţi

Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor
Editura: Gramen
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 194 (14x21 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Înainte de 1982, aceste ciuperci au putut fi cultivate doar în locaţii tradiţionale, folosind metode vechi. La sfârşitul anilor `70, F. Gary Leatham a publicat o teză de doctorat bazată pe cercetări privind creşterea acesteia.

Dr. Leatham este cunoscut astăzi ca „Tatăl culturii ciupercii shiitake în Statele Unite ale Americii“, pentru că a ajutat la cultivarea comercială a acesteia.

Punerea ei în valoare s-a făcut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a început şi obţinerea de miceliu.

Cuprinsul cărţii: „Cultura Shiitake - Ciuperca longevităţii“

  • Denumirea ştiinţifică şi populară
  • Sinonime
  • Încadrare sistematică
  • Istoricul shiitake
  • Specii înrudite
  • Descrierea ciupercii. Morfologie şi fiziologie.
  • Nutriţie
  • Factorii biologici de creştere
    • Temperatura
    • Umiditatea
    • Aerul, ventilaţia şi concentraţia de CO2
    • Lumina
    • Substanţele nutritive
    • Raportul C/N – carbon/azot
    • pH-ul substratului
  • Tulpini de shiitake
    • Tehnologia de cultură a speciei Lentinus edodes
      • Tehnologia de cultură pe butuci de lemn sau extensivă
      • Alegerea şi fasonarea lemnului
      • Inocularea butucilor
      • Izolarea orificiilor sau penelor cu ceară
      • Incubarea sau împânzirea miceliului în lemnul butucilor
      • Inducerea formării fructificaţiilor
      • Perioada de repaus şi refacerea butucilor
    • Tehnologia de cultură pe rumeguş sau intensivă
      • Materii prime, auxiliare şi amendamente
      • Reţete de substraturi pentru shiitake
      • Pregătirea substratului
      • Repartizarea în recipienţi
      • Sterilizarea sau pasteurizarea substratului
      • Incubarea sau creşterea miceliului în substrat
      • Formarea ciupercilor şi recoltarea
      • Boli, dăunători, malformaţii, prevenirea şi tratarea lor
        • Boli la shiitake
        • Dăunători la shiitake
        • Anomalii la shiitake
  • Calitatea ciupercilor, sortare, răcire, deshidratare, conservare, păstrare
  • Importanţa alimentară
  • Importanţa medicinală
  • Reţete culinare cu shiitake
  • Măsuri de protecţie a muncii în cultura de shiitake şi situaţii negative semnalate
  • Glosar de termeni
  • Lista de figuri
  • Bibliografie