0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărţi: Cultura ciupercilor
  4. Miceliul de ciuperci. Suşe şi hibrizi
Carte

Miceliul de ciuperci. Suşe şi hibrizi

Miceliul de ciuperci. Suşe şi hibrizi. Editura
CumpărDetalii carte

Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor
Editura: Gramen
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 220 (15x20 cm)
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obţine în condiţii de laborator şi care, plasat într-un microclimat optim, poate reproduce ciuperca din care a provenit: specia, tulpina sau hibridul respectiv.

Încă din anul 1588 ne-au rămas referinţe scrise despre specialişti ce şi-au pus întrebări asupra ciupercilor şi mai ales a modului lor de înmulţire.

În anul 1925 în Olanda, Haarten este specialistul ce a introdus noţiunea de miceliu.

În ţara noastră primul miceliu s-a produs în sistem clasic pe gunoi de cal sau pe compost, în cilindri de sticlă de unde, după incubare, era scos sub formă de role, ambalat şi expediat în vederea însămânţării. Pentru a fi însămânţat se mărunţea şi se amesteca cu compostul.

După anul 1977 s-a trecut şi în ţara noastră la producerea industrială a miceliului pe seminţe de cereale (orz, grâu) sau aşa-zisul miceliu granulat.

Cartea „Miceliul de ciuperci. Suşe şi hibrizi“ este prima lucrare integrală de acest fel din ţara noastră, cu referire directă la producerea miceliului comercial de ciuperci comestibile şi medicinale, dar care conţine şi descrierea celorlalte etape intermediare până la obţinerea acestuia: prelevare de ţesut, recoltare de spori, factorii care influenţează creşterea miceliului, preparare de medii de cultură sau de laborator, inocularea şi transferul miceliului pe mediul de cultură, obţinere de culturi pure, de inocul etc.

În cadrul etapelor producerii miceliului de ciuperci se face distincţie între două faze: faza nesterilă şi faza sterilă de lucru.

În ultimii 80 ani tehnologia de producere a miceliului s-a perfecţionat continuu, trecând de la utilizarea cerealelor, la suport lignicol, artificial şi până la miceliu lichid.

Miceliul se obţine într-un laborator, unde se lucrează în condiţii foarte stricte de igienă şi de aici a decurs şi înlocuirea lucrărilor manuale cu automatizare şi intervenţie umană minimă.

În carte sunt prezentate şi consecinţele unei igiene precare, adică apariţia unor ciuperci facultativ parazite şi saprofite cele mai răspândite pe suportul de creştere al miceliului comercial, ce produc mucegaiuri de diverse culori: verde, roşu, galben, negru, alb, carmin, orange, precum şi prevenirea şi combaterea acestora.

Alături de tehnologia de obţinere a miceliului în sistem intensiv este abordată pentru prima dată şi metoda obţinerii miceliului în sistem gospodăresc sau casnic, pentru amatorii şi iubitorii de ciuperci.

Cartea „Miceliul de ciuperci. Suşe şi hibrizi“ doreşte a trage şi un semnal de alarmă ce s-ar putea să ajungă la cunoştinţa investitorilor, precum că în ţara noastră nu există o staţie de produs miceliu comercial cu tehnologie de ultimă generaţie.

Cartea cuprinde 7 capitole, ultimul fiind dedicat descrierii şi prezentării principalelor tulpini şi hibrizi de ciuperci cultivate ca specii comestibile şi/sau medicinale. S-au prezentat hibrizi din 5 specii de Agaricus, din 10 specii de Pleurotus, alături de Lentinus edodes sau shiitake şi din alte aproape 20 de specii de ciuperci, cu provenienţă din diferite ţări europene, asiatice sau americane.

Cuprinsul cărţii: „Miceliul de ciuperci. Suşe şi hibrizi“

  • Prefaţă
  • DATE GENERALE DESPRE CIUPERCI
    • Scurt istoric privind ciupercile
    • Importanţa alimentară şi medicinală a ciupercilor
    • Încadrarea sistematică a ciupercilor
    • Înmulţirea ciupercilor
      • #Arhimicetele
      • #Ficomicetele
      • #Ascomicetele
      • #Basidiomycetele
  • MICELIUL. ASPECTE DEFINITORII
    • Scurt istoric privind miceliul
    • Categorii şi tipuri de miceliu Clasificarea miceliului
    • Etapele de laborator ale producerii miceliului
  • FACTURII CARE INFLUENŢEAZĂ CREŞTEREA MCELIULUI
    • Substanţele minerale din substrat
    • Umiditatea
    • Valoarea pH-ului
    • Cantitatea de bioxid de carbon (CO2) şi de oxigen (O2)
    • Temperatura
    • Intensitatea luminoasă
  • MEDIUL DE CULTURĂ SAU DE LABORATOR
    • Caracterizarea şi dotarea laboratorului
    • Medii de cultură pentru fungi
      • Prepararea mediilor de cultură
      • Filtrarea mediilor
      • Repartizarea mediului în recipiente de cultură
      • Confecţionarea dopurilor sau buşoanelor de vată
      • Reţete de medii de cultură
      • Sterilizarea mediilor de cultură
      • Păstrarea mediilor de cultură
    • Spori de ciuperci, recoltare, germinare
    • Inocularea ciupercilor pe mediul de cultură
    • Inocularea cu ansa în eprubete
    • Criogenarea mediilor de cultură cu miceliu
  • TEHNOLOGIA PRODUCERII MICELIULUI ÎN SISTEM INTENSIV
    • Etapele producerii miceliului de ciuperci în zona nesterilă
      • Pregătirea recipienţilor
      • Confecţionarea buşoanelor
      • Alegerea şi spălarea suportului
      • Fierberea suportului
      • Omogenizarea suportului cu amendamente
      • Umplerea recipienţilor
      • Sterilizarea suportului
      • Controlul sterilizării
    • Etapele producerii miceliului de ciuperci în zona sterilă
      • Răcirea şi mobilizarea suportului
      • Inocularea
      • Incubarea miceliului sau termostatarea
      • Depozitarea şi refrigerarea
      • Controlul calităţii miceliului
      • Livrarea miceliului
      • Bolile miceliului
        • Boli produse de bacterii
        • Boli produse de Actinomycete
        • Ciuperci levuri
        • Ciuperci facultativ parazite şi saprofite
  • TEHNOLUGIA PRODUCERII MICELIULUI NECONVENŢIONAL SAU CLASIC
  • CARACTERIZAREA UNOR SUŞE ŞI HIBRIZI DE CIUPERCI
    • #Agaricus spp.
    • #Pleurotus spp.
    • #Lentinus edodes sau Lentinula edodes
    • #Alte specii comestibile şi medicinale cultivate
  • Lista de figuri
  • Bibliografie