0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Cultura ciupercilor
  4. Miceliul de ciuperci. Sușe și hibrizi
Carte

Miceliul de ciuperci. Sușe și hibrizi

Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor,
Editura: Gramen
Colecţia: Afaceri agricole
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 220 (15x20 cm)
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obține în condiții de laborator și care, plasat într-un microclimat optim, poate reproduce ciuperca din care a provenit: specia, tulpina sau hibridul respectiv.

Încă din anul 1588 ne-au rămas referințe scrise despre specialiști ce și-au pus întrebări asupra ciupercilor și mai ales a modului lor de înmulțire.

În anul 1925 în Olanda, Haarten este specialistul ce a introdus noțiunea de miceliu.

În țara noastră primul miceliu s-a produs în sistem clasic pe gunoi de cal sau pe compost, în cilindri de sticlă de unde, după incubare, era scos sub formă de role, ambalat și expediat în vederea însămânțării. Pentru a fi însămânțat se mărunțea și se amesteca cu compostul.

După anul 1977 s-a trecut și în țara noastră la producerea industrială a miceliului pe semințe de cereale (orz, grâu) sau așa-zisul miceliu granulat.

Cartea „Miceliul de ciuperci. Sușe și hibrizi“ este prima lucrare integrală de acest fel din țara noastră, cu referire directă la producerea miceliului comercial de ciuperci comestibile și medicinale, dar care conține și descrierea celorlalte etape intermediare până la obținerea acestuia: prelevare de țesut, recoltare de spori, factorii care influențează creșterea miceliului, preparare de medii de cultură sau de laborator, inocularea și transferul miceliului pe mediul de cultură, obținere de culturi pure, de inocul etc.

În cadrul etapelor producerii miceliului de ciuperci se face distincție între două faze: faza nesterilă și faza sterilă de lucru.

În ultimii 80 ani tehnologia de producere a miceliului s-a perfecționat continuu, trecând de la utilizarea cerealelor, la suport lignicol, artificial și până la miceliu lichid.

Miceliul se obține într-un laborator, unde se lucrează în condiții foarte stricte de igienă și de aici a decurs și înlocuirea lucrărilor manuale cu automatizare și intervenție umană minimă.

În carte sunt prezentate și consecințele unei igiene precare, adică apariția unor ciuperci facultativ parazite și saprofite cele mai răspândite pe suportul de creștere al miceliului comercial, ce produc mucegaiuri de diverse culori: verde, roșu, galben, negru, alb, carmin, orange, precum și prevenirea și combaterea acestora.

Alături de tehnologia de obținere a miceliului în sistem intensiv este abordată pentru prima dată și metoda obținerii miceliului în sistem gospodăresc sau casnic, pentru amatorii și iubitorii de ciuperci.

Cartea „Miceliul de ciuperci. Sușe și hibrizi“ dorește a trage și un semnal de alarmă ce s-ar putea să ajungă la cunoștința investitorilor, precum că în țara noastră nu există o stație de produs miceliu comercial cu tehnologie de ultimă generație.

Cartea cuprinde 7 capitole, ultimul fiind dedicat descrierii și prezentării principalelor tulpini și hibrizi de ciuperci cultivate ca specii comestibile și/sau medicinale. S-au prezentat hibrizi din 5 specii de Agaricus, din 10 specii de Pleurotus, alături de Lentinus edodes sau shiitake și din alte aproape 20 de specii de ciuperci, cu proveniență din diferite țări europene, asiatice sau americane.

Cuprinsul cărţii: „Miceliul de ciuperci. Sușe și hibrizi“

  • Prefață
  • DATE GENERALE DESPRE CIUPERCI
    • Scurt istoric privind ciupercile
    • Importanța alimentară și medicinală a ciupercilor
    • Încadrarea sistematică a ciupercilor
    • Înmulțirea ciupercilor
      • #Arhimicetele
      • #Ficomicetele
      • #Ascomicetele
      • #Basidiomycetele
  • MICELIUL. ASPECTE DEFINITORII
    • Scurt istoric privind miceliul
    • Categorii și tipuri de miceliu Clasificarea miceliului
    • Etapele de laborator ale producerii miceliului
  • FACTURII CARE INFLUENȚEAZĂ CREȘTEREA MCELIULUI
    • Substanțele minerale din substrat
    • Umiditatea
    • Valoarea pH-ului
    • Cantitatea de bioxid de carbon (CO2) și de oxigen (O2)
    • Temperatura
    • Intensitatea luminoasă
  • MEDIUL DE CULTURĂ SAU DE LABORATOR
    • Caracterizarea și dotarea laboratorului
    • Medii de cultură pentru fungi
      • Prepararea mediilor de cultură
      • Filtrarea mediilor
      • Repartizarea mediului în recipiente de cultură
      • Confecționarea dopurilor sau bușoanelor de vată
      • Rețete de medii de cultură
      • Sterilizarea mediilor de cultură
      • Păstrarea mediilor de cultură
    • Spori de ciuperci, recoltare, germinare
    • Inocularea ciupercilor pe mediul de cultură
    • Inocularea cu ansa în eprubete
    • Criogenarea mediilor de cultură cu miceliu
  • TEHNOLOGIA PRODUCERII MICELIULUI ÎN SISTEM INTENSIV
    • Etapele producerii miceliului de ciuperci în zona nesterilă
      • Pregătirea recipienților
      • Confecționarea bușoanelor
      • Alegerea și spălarea suportului
      • Fierberea suportului
      • Omogenizarea suportului cu amendamente
      • Umplerea recipienților
      • Sterilizarea suportului
      • Controlul sterilizării
    • Etapele producerii miceliului de ciuperci în zona sterilă
      • Răcirea și mobilizarea suportului
      • Inocularea
      • Incubarea miceliului sau termostatarea
      • Depozitarea și refrigerarea
      • Controlul calității miceliului
      • Livrarea miceliului
      • Bolile miceliului
        • Boli produse de bacterii
        • Boli produse de Actinomycete
        • Ciuperci levuri
        • Ciuperci facultativ parazite și saprofite
  • TEHNOLUGIA PRODUCERII MICELIULUI NECONVENȚIONAL SAU CLASIC
  • CARACTERIZAREA UNOR SUȘE ȘI HIBRIZI DE CIUPERCI
    • #Agaricus spp.
    • #Pleurotus spp.
    • #Lentinus edodes sau Lentinula edodes
    • #Alte specii comestibile și medicinale cultivate
  • Lista de figuri
  • Bibliografie