0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Diverse
  3. Probe de empatie
Carte

Probe de empatie

Eseuri

Autor(i): Leslie Jamison
Editura: Publica
Colecţia: Narator
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 336 (13x20 cm)
Preţ: 37,57 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Probe de empatie“ este o colecție îndrăzneață și strălucită de subiecte dintre cele mai diverse, de la pierderi personale la maladii-fantomă, pentru care autoarea a primit Premiul pentru nonficțiune Graywolf Press.

Pornind de la experiența sa de actor medical, când era plătită să mimeze simptome pentru care studenții la Medicină trebuiau să găsească un diagnostic, eseurile lui Leslie Jamison, viscerale și edificatoare, pun niște întrebări esențiale legate de modul elementar în care înțelegem suferința celorlalți.

Cum ar trebui să ne manifestăm grija unii pentru alții?

Cum putem simți suferința celuilalt, mai ales când aceasta poate fi una asumată, distorsionată sau etalată cu ostentație?

Este empatia un instrument prin care îi putem testa sau chiar evalua pe ceilalți?

Confruntând suferința – reală sau închipuită, a ei și a celorlalți –, Jamison dezvăluie nevoia impetuoasă, atât în plan personal, cât și în cel cultural, de a simți. Autoarea pleacă de la propriile experiențe cu boala și cu vătămările trupești pentru a ne angrena într-o explorare care se întinde dincolo de granițele vieții ei și care acoperă un teritoriu vast – de la turismul în zone de-o sărăcie lucie la maladii-fantomă, de la violența din stradă la reality show-uri, de la boală la încarcerare –, aflându-se permanent în căutarea unei perspective conturate cu smerenie și eleganță.

„Leslie Jamison explorează în detaliu modul în care empatia ne face mai profunzi. Această carte fascinantă ne va transforma în oameni mai buni.“ (Mary Karr)

„Dacă vi se pare că poate fi dureros să citești o carte despre durere, vă asigur că Jamison scrie cu atâta originalitate și umor și ne oferă o perspectivă ascuțită precum un bisturiu, încât devine mai degrabă o desfătare… A articula suferința cu atâta claritate și cu atât de puține judecăți de valoare înseamnă să transformi durerea în artă.“ (Entertainment Weekly)

„O colecție de eseuri plină de cuget, care chestionează semnificațiile fizice și metaforice ale suferinței… Jamison arată compasiune fără a fi părtinitoare.“ (The New Yorker)

„Niște eseuri poetice, dureros de scrutătoare, despre violență, sex, boală, încredere în sine și exprimarea sentimentelor.“ (Associated Press)

„Nu poți citi despre empatie ca un spectator distant. Poți trăi însă această carte și poți trece prin situațiile pe care ți le povestește, gândindu-te involuntar la tine, la viața ta și la ce contează în ea. Descoperi treptat că empatia e instrumentul potrivit de autocunoaștere și, totodată, catalizatorul pentru manifestarea grijii față de cei de lângă tine. Empatia e o formă superioară de comunicare cu tine însuți și mai ales cu cei din jur.“ (Carmen Soare, director de marketing NN România)