0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Diverse
  3. Probe de empatie
Carte

Probe de empatie

Probe de empatie. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Eseuri

Autor(i): Leslie Jamison
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 336 (13x20 cm)
Preţ: 37,57 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Probe de empatie“ este o colecţie îndrăzneaţă şi strălucită de subiecte dintre cele mai diverse, de la pierderi personale la maladii-fantomă, pentru care autoarea a primit Premiul pentru nonficţiune Graywolf Press.

Pornind de la experienţa sa de actor medical, când era plătită să mimeze simptome pentru care studenţii la Medicină trebuiau să găsească un diagnostic, eseurile lui Leslie Jamison, viscerale şi edificatoare, pun nişte întrebări esenţiale legate de modul elementar în care înţelegem suferinţa celorlalţi.

Cum ar trebui să ne manifestăm grija unii pentru alţii?

Cum putem simţi suferinţa celuilalt, mai ales când aceasta poate fi una asumată, distorsionată sau etalată cu ostentaţie?

Este empatia un instrument prin care îi putem testa sau chiar evalua pe ceilalţi?

Confruntând suferinţa – reală sau închipuită, a ei şi a celorlalţi –, Jamison dezvăluie nevoia impetuoasă, atât în plan personal, cât şi în cel cultural, de a simţi. Autoarea pleacă de la propriile experienţe cu boala şi cu vătămările trupeşti pentru a ne angrena într-o explorare care se întinde dincolo de graniţele vieţii ei şi care acoperă un teritoriu vast – de la turismul în zone de-o sărăcie lucie la maladii-fantomă, de la violenţa din stradă la reality show-uri, de la boală la încarcerare –, aflându-se permanent în căutarea unei perspective conturate cu smerenie şi eleganţă.

„Leslie Jamison explorează în detaliu modul în care empatia ne face mai profunzi. Această carte fascinantă ne va transforma în oameni mai buni.“ (Mary Karr)

„Dacă vi se pare că poate fi dureros să citeşti o carte despre durere, vă asigur că Jamison scrie cu atâta originalitate şi umor şi ne oferă o perspectivă ascuţită precum un bisturiu, încât devine mai degrabă o desfătare… A articula suferinţa cu atâta claritate şi cu atât de puţine judecăţi de valoare înseamnă să transformi durerea în artă.“ (Entertainment Weekly)

„O colecţie de eseuri plină de cuget, care chestionează semnificaţiile fizice şi metaforice ale suferinţei… Jamison arată compasiune fără a fi părtinitoare.“ (The New Yorker)

„Nişte eseuri poetice, dureros de scrutătoare, despre violenţă, sex, boală, încredere în sine şi exprimarea sentimentelor.“ (Associated Press)

„Nu poţi citi despre empatie ca un spectator distant. Poţi trăi însă această carte şi poţi trece prin situaţiile pe care ţi le povesteşte, gândindu-te involuntar la tine, la viaţa ta şi la ce contează în ea. Descoperi treptat că empatia e instrumentul potrivit de autocunoaştere şi, totodată, catalizatorul pentru manifestarea grijii faţă de cei de lângă tine. Empatia e o formă superioară de comunicare cu tine însuţi şi mai ales cu cei din jur.“ (Carmen Soare, director de marketing NN România)