0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Etnologie
  3. Etnosofia
Carte

Etnosofia

Etnosofia. Editura Eikon
CumpărDetalii carte

Autor(i): Petru Ursache
Editura: Eikon
Colecţia: Etno
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 284 (14x20 cm)
Preţ: 29,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Etnosofia vine să întregească imaginea modernizată a ştiinţelor etnologice şi antropologice. Rareori o s-o găsim menţionată în dicţionare, pentru că abia îşi caută certificatul de naştere şi identitatea.

Constantin Noica îi schiţa profilul în „Rostirea filosofică românească“, punând accent pe dialectica saussuriană dintre limbă şi gândire ca instrumente tehnice de situare a individului în fiinţă şi în umanitate; Ernest Bernea descoperea în convorbirile cu sătenii analfabeţi, dar „luminaţi“, forme de judecată originale, consacrate categoriilor abstracte de timp, de spaţiu şi de cauzalitate, acelea care jalonează comportamentul, de lungă ori de scurtă durată, al unei întregi colectivităţi tradiţionale, temeinic maturizate prin experienţă de viaţă, întărite prin meditaţie.

Existenţa nu curge la întâmplare, haotic, indiferent de bogăţia şi de tensiunea evenimentelor, ci după forme constituite şi predictabile („analitice“ şi „sintetice“, ar spune Imanuel Kant), care dau sens, orizont şi ritmică întregului cunoaşterii.

Predomină aspectul „analitic“, întrucât schemele gândirii se formează prin exerciţiul îndelung al vieţii de zi cu zi. Sinteticul se află în relaţie cu exersarea analiticului şi generalizarea prudentă, aşa cum autonomia esteticului decurge din detaşarea lentă faţă de statismul utilitarismului.

Când ţăranul spune: „Greu la deal cu boii mici“, el dă dovadă de gţndire analitică şi obiectuală, în măsura în care are în vedere un caz aflat sub directă observaţie. Nimeni nu poate afirma că lucrurile stau altfel. Dar când generalizează, adică se referă la orice tip de lentoare, în vorbire, de pildă, sentinţa paremiologică citată angajează o sferă mai largă a cunoaşterii.