0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Poţi face şi singur
  3. Prepararea săpunului de casă
Carte

Prepararea săpunului de casă

Prepararea săpunului de casă. Editura Casa
CumpărDetalii carte

Autor(i): Anne Schaaf
Editura: Casa
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 116 (16x24 cm)
Preţ: 38,44 Lei
Disponibilitate: în stoc

Prepararea săpunului de casă este un meşteşug transmis din generaţie în generaţie, de-a lungul secolelor, constituind şi astăzi o îndeletnicire îndrăgită, în ciuda existenţei unei game de săpunuri în continuă diversificare pe piaţa de desfacere.

Desigur, săpunurile naturale obţinute azi păstrează din reţetele bunicilor noastre doar unele etape din procedeul de lucru şi o parte din ingredientele folosite. Ele atrag prin culorile frumoase, prin formele şi aromele variate, dar şi prin efectele lor asupra pielii.

Reţetele de săpun din această carte sunt fooarte practice. Pas cu pas, veţi fi informaţi despre ingredientele necesare, etapele de lucru, despre ustensilele necesare în acest meşteşug, precum şi despre posibilităţile de procurare a celor necesare preparării săpunului de casă.

Vi se vor prezenta nenumărate reţete, având la bază o simfonie de arome, una mai ispititoare decât alta, care aşteaptă să fie experimentate şi din care, cu siguranţă, fiecare dintre dvs. îşi va găsi săpunul preferat.

Cuprinsul cărţii: „Prepararea săpunului de casă“

  • Magie şi chimie în bucătărie
  • Prefaţă
  • Fabricarea săpunului în zilele noastre
    • Prepararea săpunului - un hobby îndrăgit
    • Proprietăţile şi efectele săpunului
      • Săpunul dăunează pielii?
      • Săpunul lichid este mai practic decât cel solid?
      • Săpunul este igienic?
      • Săpunul are efecte terapeutice?
      • Ce trebuie să fac dacă sunt alergic?
      • Cât de costisitor este acest hobby?
      • În comerţ se găsesc săpunuri transparente, foarte arătoase. Pot să creez şi eu astfel de săpunuri?
      • Nu am încredere în mine!
      • Ajutor! Am munţi de săpun!
  • Ingredientele şi etapele de lucru
    • Ingredientele de bază
      • Hidroxidul de sodiu
      • Dioxidul de titan
      • Dispersarea
      • Conţinutul de grăsime (excesul de grăsime)
      • Pasta crudă a săpunului (emulsia de săpun)
      • Starea gelatinoasă (gelatina)
    • Etapele de lucru
      • Sterilizarea săpunului (menţinerea la cald)
      • Depunerile de carbonat de sodiu (stratul de sodă, cenuşa de sodă)
      • Săpunul cu „mâner“
      • Testul sărutului
    • Norme de siguranţă
    • Ustensile
      • Ochelari de protecţie
      • Mănuşi de protecţie
      • Mixer vertical
      • Vas pentru fierberea săpunului
      • Vas pentru amestecarea sodei caustice
      • Vas gradat
      • Spatulă
      • Cântar
      • Şervete de hârtie
      • Ustensile pentru amestecarea pigmenţilor
      • Vase pentru amestecarea săpunului
      • Prosoape şi pături
      • Forme pentru turnarea săpunului
      • Ştampilă pentru săpun
    • Uleiuri şi grăsimi
      • Coeficientul de saponificare a grăsimilor
      • Proprietăţile grăsimilor folosite pentru săpunuri
    • Arome
    • Coloranţi
      • Uleiuri
      • Coloranţi din plante
      • Argilă
      • Pigmenţi cosmetici
      • Cărbune medicinal din plante
      • Dioxid de titan
    • Coloranţi naturali
      • Colorarea naturală
      • Colorarea săpunului cu plante proaspete
      • Includerea plantelor proaspete în săpun
      • Colorarea săpunului cu ceaiuri din plante
      • Colorarea săpunului cu condimente sau alte prafuri
      • Cu ce să nu colorăm săpunul?
      • Coloranţi care îşi schimbă culoarea
    • Aditivi
      • Mătasea
      • Prepararea săpunurilor cu un conţinut de proteine de mătase
      • Mierea
      • Ingredientele exfoliante
      • Legumele şi fructele
      • Condimentele verzi
      • Zahărul
      • Sarea
      • Ciocolata
      • Vanilia
      • Ceaiul
      • Cafeaua
      • Produsele lactate
  • Cunoştinţe generale
    • Calcularea excesului de grăsime
    • Când trebuie redusă sau mărită cantitatea de lichide?
    • Reţeta de bază
      • Ingrediente
      • Etapele de lucru
    • Săpun preparat cu dioxid de titan
    • Depozitarea şi împachetarea
    • Defectele de fabricaţie şi corectarea lor
      • Topirea săpunului
      • Precipitarea săpunului
      • Săpunul „cu mâner“
      • Masa crudă a săpunului este mult prea subţire
      • Săpunul „se brânzeşte“ în vas
      • Suprafaţă uleioasă
      • Săpunul are bule de aer sau de lichid
      • Pete maronii
      • Săpunul se lipeşte de pereţii matriţei de turnat
      • În săpunul gata preparat se găsesc granule de NaOH nedizolvate
      • Săpunul e rânced
      • Depuneri de carbonat de sodiu (cenuşă de sodiu)
      • Săpunul se decolorează
  • Reţete şi tipuri de modelări
    • Săpunul marmorat
      • Săpun marmorat de trandafir îmbogăţit cu mătase
      • Săpun marmorat turnat în forme compartimentate (cu dividor)
    • Săpunuri decorate şi cu modele ştampilate
      • Săpun negru cu ulei de măsline
      • Săpun decorat cu perle de zahăr
      • Săpun din miere cu model de frunză
      • Săpun de Crăciun
    • Săpunuri cu aditivi
      • Săpun cu granule exfoliante
      • Săpun cu banane şi mascarpone
      • Săpun cu sare
      • Săpun cu cafea
      • Săpun de vanilie cu ulei din germeni de orez
    • Săpunuri cu modele
      • Săpun cu dungi
      • Săpun cu ulei de jojoba cu model de inimă
      • Săpun roz cu biluţe
      • Săpun cu îngeraş
    • Săpunuri cu lapte
      • Metoda cu lapte praf
      • Reţeta de bază a săpunului cu lapte
      • Săpunuri speciale
    • Săpunuri mici pentru musafiri
      • Frigărui cu săpun
      • Colier din săpunuri
      • Tablou din săpun
  • Resurse utile
    • De unde procurăm ingredientele?
    • Site-uri utile