0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Poți face și singur
  3. Prepararea săpunului de casă
Carte

Prepararea săpunului de casă

Prepararea săpunului de casă. Editura Casa
Autor(i): Anne Schaaf
Editura: Casa
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 116 (16x24 cm)
Preţ: 38,44 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Prepararea săpunului de casă este un meșteșug transmis din generație în generație, de-a lungul secolelor, constituind și astăzi o îndeletnicire îndrăgită, în ciuda existenței unei game de săpunuri în continuă diversificare pe piața de desfacere.

Desigur, săpunurile naturale obținute azi păstrează din rețetele bunicilor noastre doar unele etape din procedeul de lucru și o parte din ingredientele folosite. Ele atrag prin culorile frumoase, prin formele și aromele variate, dar și prin efectele lor asupra pielii.

Rețetele de săpun din această carte sunt fooarte practice. Pas cu pas, veți fi informați despre ingredientele necesare, etapele de lucru, despre ustensilele necesare în acest meșteșug, precum și despre posibilitățile de procurare a celor necesare preparării săpunului de casă.

Vi se vor prezenta nenumărate rețete, având la bază o simfonie de arome, una mai ispititoare decât alta, care așteaptă să fie experimentate și din care, cu siguranță, fiecare dintre dvs. își va găsi săpunul preferat.

Cuprinsul cărţii: „Prepararea săpunului de casă“

  • Magie și chimie în bucătărie
  • Prefață
  • Fabricarea săpunului în zilele noastre
    • Prepararea săpunului - un hobby îndrăgit
    • Proprietățile și efectele săpunului
      • Săpunul dăunează pielii?
      • Săpunul lichid este mai practic decât cel solid?
      • Săpunul este igienic?
      • Săpunul are efecte terapeutice?
      • Ce trebuie să fac dacă sunt alergic?
      • Cât de costisitor este acest hobby?
      • În comerț se găsesc săpunuri transparente, foarte arătoase. Pot să creez și eu astfel de săpunuri?
      • Nu am încredere în mine!
      • Ajutor! Am munți de săpun!
  • Ingredientele și etapele de lucru
    • Ingredientele de bază
      • Hidroxidul de sodiu
      • Dioxidul de titan
      • Dispersarea
      • Conținutul de grăsime (excesul de grăsime)
      • Pasta crudă a săpunului (emulsia de săpun)
      • Starea gelatinoasă (gelatina)
    • Etapele de lucru
      • Sterilizarea săpunului (menținerea la cald)
      • Depunerile de carbonat de sodiu (stratul de sodă, cenușa de sodă)
      • Săpunul cu „mâner“
      • Testul sărutului
    • Norme de siguranță
    • Ustensile
      • Ochelari de protecție
      • Mănuși de protecție
      • Mixer vertical
      • Vas pentru fierberea săpunului
      • Vas pentru amestecarea sodei caustice
      • Vas gradat
      • Spatulă
      • Cântar
      • Șervete de hârtie
      • Ustensile pentru amestecarea pigmenților
      • Vase pentru amestecarea săpunului
      • Prosoape și pături
      • Forme pentru turnarea săpunului
      • Ștampilă pentru săpun
    • Uleiuri și grăsimi
      • Coeficientul de saponificare a grăsimilor
      • Proprietățile grăsimilor folosite pentru săpunuri
    • Arome
    • Coloranți
      • Uleiuri
      • Coloranți din plante
      • Argilă
      • Pigmenți cosmetici
      • Cărbune medicinal din plante
      • Dioxid de titan
    • Coloranți naturali
      • Colorarea naturală
      • Colorarea săpunului cu plante proaspete
      • Includerea plantelor proaspete în săpun
      • Colorarea săpunului cu ceaiuri din plante
      • Colorarea săpunului cu condimente sau alte prafuri
      • Cu ce să nu colorăm săpunul?
      • Coloranți care își schimbă culoarea
    • Aditivi
      • Mătasea
      • Prepararea săpunurilor cu un conținut de proteine de mătase
      • Mierea
      • Ingredientele exfoliante
      • Legumele și fructele
      • Condimentele verzi
      • Zahărul
      • Sarea
      • Ciocolata
      • Vanilia
      • Ceaiul
      • Cafeaua
      • Produsele lactate
  • Cunoștințe generale
    • Calcularea excesului de grăsime
    • Când trebuie redusă sau mărită cantitatea de lichide?
    • Rețeta de bază
      • Ingrediente
      • Etapele de lucru
    • Săpun preparat cu dioxid de titan
    • Depozitarea și împachetarea
    • Defectele de fabricație și corectarea lor
      • Topirea săpunului
      • Precipitarea săpunului
      • Săpunul „cu mâner“
      • Masa crudă a săpunului este mult prea subțire
      • Săpunul „se brânzește“ în vas
      • Suprafață uleioasă
      • Săpunul are bule de aer sau de lichid
      • Pete maronii
      • Săpunul se lipește de pereții matriței de turnat
      • În săpunul gata preparat se găsesc granule de NaOH nedizolvate
      • Săpunul e rânced
      • Depuneri de carbonat de sodiu (cenușă de sodiu)
      • Săpunul se decolorează
  • Rețete și tipuri de modelări
    • Săpunul marmorat
      • Săpun marmorat de trandafir îmbogățit cu mătase
      • Săpun marmorat turnat în forme compartimentate (cu dividor)
    • Săpunuri decorate și cu modele ștampilate
      • Săpun negru cu ulei de măsline
      • Săpun decorat cu perle de zahăr
      • Săpun din miere cu model de frunză
      • Săpun de Crăciun
    • Săpunuri cu aditivi
      • Săpun cu granule exfoliante
      • Săpun cu banane și mascarpone
      • Săpun cu sare
      • Săpun cu cafea
      • Săpun de vanilie cu ulei din germeni de orez
    • Săpunuri cu modele
      • Săpun cu dungi
      • Săpun cu ulei de jojoba cu model de inimă
      • Săpun roz cu biluțe
      • Săpun cu îngeraș
    • Săpunuri cu lapte
      • Metoda cu lapte praf
      • Rețeta de bază a săpunului cu lapte
      • Săpunuri speciale
    • Săpunuri mici pentru musafiri
      • Frigărui cu săpun
      • Colier din săpunuri
      • Tablou din săpun
  • Resurse utile
    • De unde procurăm ingredientele?
    • Site-uri utile