0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Dezvoltare personală
  3. Cărţi: Prosperitate şi succes
  4. Cine ce primeşte şi de ce
Carte

Cine ce primeşte şi de ce

Cine ce primeşte şi de ce. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Noua economie a pieţelor de matchmaking şi proiectarea acestora

Autor(i): Alvin E. Roth
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 360 (14x20 cm)
Preţ: 52,98 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Dacă v-aţi căutat vreodată de lucru sau aţi angajat pe cineva, dacă v-aţi înscris la facultate sau v-aţi preocupat ca unul dintre copiii voştri să intre la o grădiniţă bună sau dacă aţi invitat pe cineva sau aţi fost invitat la o întâlnire – aţi participat la o piaţă de un fel sau altul.

Majoritatea studiilor din domeniul economiei se ocupă de pieţele de bunuri, în care preţul unui produs este cel care face legătura între vânzători şi cumpărători.

Dar ce ziceţi de celelalte tipuri de „bunuri“, cum ar fi un loc printre studenţii anului I de la o facultate a Universităţii Yale sau de o poziţie în lista de căutări a Google?

Acesta este teritoriul unde funcţionează pieţele de matching, unde „cumpărătorii“ şi „vânzătorii“ trebuie să se aleagă unii pe ceilalţi, iar preţul nu reprezintă factorul determinant care decide cine ce primeşte.

Alvin E. Roth este unul dintre cei mai mari experţi în ceea ce priveşte pieţele de matching. A proiectat câteva dintre aceste pieţe, printre care şi pe cea a „bursei“ care plasează studenţii la Medicină în programele de rezidenţiat şi sistemul care sporeşte numărul transplanturilor de rinichi prin aceea că realizează alocări mai bune ale organelor donate către pacienţi.

În„Cine ce primeşte şi de ce“, Roth ne relevă pieţele de matching invizibile din jurul nostru, ne arată cum putem recunoaşte un match şi ne ajută să luăm decizii mai înţelepte şi mai încrezătoare.

„În această carte fascinantă şi adesea surprinzătoare, Alvin Roth ne conduce prin jungla vieţii moderne, arătându-ne multiplele pieţe care, deşi se află peste tot în jurul nostru, sunt ascunse vederii noastre. Roth ne prezintă modul de funcţionare al acestor pieţe – dar şi felul în care pot eşua – şi modalitatea prin care s-ar putea construi altele mai bune.“ (Dan Ariely, autor al cărţilor „Iraţional în mod previzibil“ şi „Adevărul (cinstit) despre necinste“)

„Roth ne prezintă ceea ce numeşte noua economie a matchmaking-ului şi a proiectării de piaţă… Studiile de caz ale lui Roth ilustrează modul în care pot fi identificate dintr-o perspectivă economică şi reparate problemele care pot împiedica realizarea unor match-uri de succes. O perspectivă practică, incitantă asupra economiei, care permite atât indivizilor, cât şi instituţiilor, să îşi atingă scopurile fără să renunţe la laitmotivul profitului.“ (Kirkus Reviews)

„Deşi scrisă de un laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Cine ce primeşte şi de ce nu este o carte despre economie. Este o carte despre viaţă. Alvin Roth se uită la lume cu ochii unui expert mondial în proiectare de piaţă şi teoria jocurilor şi încearcă să armonizeze şi să eficientizeze relaţiile dintre cei care dau şi cei care primesc. Ce face din această carte o lectură mai mult decât interesantă şi utilă este faptul că teoriile prezentate, aplicate în viaţa de zi cu zi, ne pot ajuta în multe dintre aspectele vieţii oricăruia dintre noi.“ (UniCredit Ţiriac Bank)