0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Dezvoltare personală
  3. Cărți: Prosperitate și succes
  4. Cine ce primește și de ce
Carte

Cine ce primește și de ce

Noua economie a piețelor de matchmaking și proiectarea acestora

Autor(i): Alvin E. Roth
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de economie
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 360 (14x20 cm)
Preţ: 52,98 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Dacă v-ați căutat vreodată de lucru sau ați angajat pe cineva, dacă v-ați înscris la facultate sau v-ați preocupat ca unul dintre copiii voștri să intre la o grădiniță bună sau dacă ați invitat pe cineva sau ați fost invitat la o întâlnire – ați participat la o piață de un fel sau altul.

Majoritatea studiilor din domeniul economiei se ocupă de piețele de bunuri, în care prețul unui produs este cel care face legătura între vânzători și cumpărători.

Dar ce ziceți de celelalte tipuri de „bunuri“, cum ar fi un loc printre studenții anului I de la o facultate a Universității Yale sau de o poziție în lista de căutări a Google?

Acesta este teritoriul unde funcționează piețele de matching, unde „cumpărătorii“ și „vânzătorii“ trebuie să se aleagă unii pe ceilalți, iar prețul nu reprezintă factorul determinant care decide cine ce primește.

Alvin E. Roth este unul dintre cei mai mari experți în ceea ce privește piețele de matching. A proiectat câteva dintre aceste piețe, printre care și pe cea a „bursei“ care plasează studenții la Medicină în programele de rezidențiat și sistemul care sporește numărul transplanturilor de rinichi prin aceea că realizează alocări mai bune ale organelor donate către pacienți.

În„Cine ce primește și de ce“, Roth ne relevă piețele de matching invizibile din jurul nostru, ne arată cum putem recunoaște un match și ne ajută să luăm decizii mai înțelepte și mai încrezătoare.

„În această carte fascinantă și adesea surprinzătoare, Alvin Roth ne conduce prin jungla vieții moderne, arătându-ne multiplele piețe care, deși se află peste tot în jurul nostru, sunt ascunse vederii noastre. Roth ne prezintă modul de funcționare al acestor piețe – dar și felul în care pot eșua – și modalitatea prin care s-ar putea construi altele mai bune.“ (Dan Ariely, autor al cărților „Irațional în mod previzibil“ și „Adevărul (cinstit) despre necinste“)

„Roth ne prezintă ceea ce numește noua economie a matchmaking-ului și a proiectării de piață… Studiile de caz ale lui Roth ilustrează modul în care pot fi identificate dintr-o perspectivă economică și reparate problemele care pot împiedica realizarea unor match-uri de succes. O perspectivă practică, incitantă asupra economiei, care permite atât indivizilor, cât și instituțiilor, să își atingă scopurile fără să renunțe la laitmotivul profitului.“ (Kirkus Reviews)

„Deși scrisă de un laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Cine ce primește și de ce nu este o carte despre economie. Este o carte despre viață. Alvin Roth se uită la lume cu ochii unui expert mondial în proiectare de piață și teoria jocurilor și încearcă să armonizeze și să eficientizeze relațiile dintre cei care dau și cei care primesc. Ce face din această carte o lectură mai mult decât interesantă și utilă este faptul că teoriile prezentate, aplicate în viața de zi cu zi, ne pot ajuta în multe dintre aspectele vieții oricăruia dintre noi.“ (UniCredit Țiriac Bank)