0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Psihologie
  3. Psihanaliza și științele umaniste
Carte

Psihanaliza și științele umaniste

Psihanaliza și științele umaniste. Editura Herald
Cumpăr
Autor(i): Otto Rank, Hanns Sachs
Editura: Herald
Colecţia: Psihoterapia
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 218 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cartea lui Rank și Sachs lasă impresia unui ghid stufos pentru cineva care vrea să cuprindă panoramic, dintr-o privire - însă una scrupuloasă - ceea ce înseamnă psihanaliza și utilitatea ei.

De altfel autorii își formulează explicit scopul acestor rânduri. Cartea „Psihanaliza și științele umaniste“ își propune discutarea aplicabilității acestei modalități de cunoaștere la diferite domenii.

Cititorul este introdus în primul capitol în ceea ce înseamnă noțiunea de inconștient și apoi atenția se mută pe relația dintre psihanaliză și mitologie, artă, religie, filosofie, etnologie, lingvistică și pedagogie.

Cartea este un bun prilej de descoperire a modalităților de interpretare psihanalitică pentru numeroase atitudini, reacții, trăiri (arta ca sublimare, semnificația trăirii mistice, filosofia analitică în calitate de reacție narcisică) dar și pentru decodarea unor teme și motive mitologice și culturale universale (semnificația sexuală a focului și a vetrei, explicarea mitului oedipian).

Capitolul dedicat raporturilor dintre demersul psihanalitic și cel pedagogic are valoare instrumentală efectivă, anticipând rolul și importanta diverselor tipuri de terapie și consiliere pentru dezvoltarea copilului.

Restul cărții nu presupune așadar, neapărat, aplicabilitatea psihanalizei la diverse arii de cunoaștere cât, mai degrabă, o redare scormonitoare, provocatoare, a unor locuri comune culturale, sociale, lingvistice, în cheie freudiană.

Cuprinsul cărţii: „Psihanaliza și științele umaniste“

  • Inconștientul și formele lui de expresie
  • Investigarea miturilor și legendelor
  • Teoria religiei
  • Etnologie și lingvistică
  • Estetica și psihologia artiștilor
  • Filozofie, etică și drept
  • Pedagogie și caracterologie