0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Spiritualitate
  3. Cărți: Șamanism
  4. Șamanism în Tibet
Carte

Șamanism în Tibet

Practici arhaice în budism și bön

Autor(i): Octavian Simu
Editura: Herald
Colecţia: Șamanism
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 192 (13x20 cm)
Preţ: 26,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Șamanismul în Tibet a manifestat în decursul secolelor sale de existență caracteristici comune tuturor formelor de șamanism din alte părți ale lumii, cu apropieri evidente de cel siberian, învecinat geografic.

Dincolo de asemănări, tibetanii și-au lăsat totodată propria amprentă, așa încât vechea, misterioasa și interesanta lor religie bön s-a exprimat preponderent în maniera șamanică.

Din punct de vedere religios, însă, Tibetul de astăzi este dominat de budismul tantric lamaist. Cu toate acestea, pe teritoriul său au rămas încă multe insule de șamanism „pur“, aflate îndeosebi în spații restrânse, la înălțimi himalayene.

Acest șamanism străvechi, păstrat din zorii istoriei omenirii până astăzi, a supraviețuit prin practicile sale primitive caracterizate de elemente certe de animism. În decursul vremii, asupra lui s-au exercitat influențe ale religiei bön și mai apoi ale budismului. El rămâne totuși o probă a dăinuirii gândirii șamanice și un document viu despre nevoile oamenilor din vechime, despre modul cum încercau ei să ia contact cu lumea spiritelor spre a-și tămădui suferințele trupești și pe cele ale sufletului…

Tibetul a fost considerat dintotdeauna un univers al misterelor, al tainelor de nepătruns, o lume aparent închisă, inabordabilă.

Încet, încet s-au ridicat unele valuri de pe acest mare necunoscut. Astăzi știm mult mai multe despre omul care viețuiește pe platoul tibetan, cel aflat la înălțimi geografice amețitoare, dar care poate se situează și la o înălțime spirituală ce merită a fi investigată.