0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Sănătate
  3. Totul despre trichineloză
Carte

Totul despre trichineloză

Totul despre trichineloză. Editura
CumpărDetalii carte

Autor(i): Ioan Cironeanu, Alexandru Teodor Ispas
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2002
Pagini: 190 (13x20 cm)
Preţ: 4,82 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Trichineloza sau trichinoza este o boală parazitară, posibil letală, care poate apare la om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic de la animale infestate cu larvele de Trichinella.

Cartea infestată poate proveni de la de porc şi mai rar de mistreţ, focă, urs, cal, câine, pisică etc.

Paraziţii de Trichinella se deplasează prin vasele limfatice şi cele sanguine până la nivelul unor muşchi (muşchii diafragmei, muşchii intercostali, laringe, limbă, bicepşi) unde formează chisturi.

În primele 3-4 zile persoanele infectate cu Trichinella prezintă doar uşoare tulburări digestive, după care pot apare edeme la nivelul feţei. Din această cauză trichineloza nai este cunoscută şi ca „boala capetelor umflate“.

Cartea ne prezintă atât modul de dezvoltare şi răspândire al parazitului cât şi metode de depistare şi combatere a lui.

Cuprinsul cărţii: „Totul despre trichineloză“

  • Istoric
  • Noţiuni elementare privind unele ţesuturi şi organe umane
  • Agentul cauzal al trichinelozei
  • Dezvoltarea parazitului Trichinella spiralis în organismul omului sau animalelor
  • Evoluţia trichinelozei la om
  • Trichineloza la om, în România
  • Trichineloza la porci, în România
  • Trichineloza la vânat şi alte specii de animale
  • Trichineloza la om şi animale în ţări învecinate cu România
  • Rezistenta larvelor de Trichinella în condiţii naturale
  • Circulaţia în natură a parazitului Trichinella spiralis
  • Aspecte clinice la animale
  • Receptivitatea şi rezistenţa animalelor la infestări experimentale
  • Locuri de elecţie a larvelor în musculatura
  • Diagnosticul trichinelozei la animale în viaţă
  • Numărul de larve în infestaţii naturale
  • Încercări de vaccinare la animale
  • Rezultate obţinute în tratamentul porcilor bolnavi de trichineloză
  • Măsuri de prevenire şi combatere a trichinelozei
  • Depistarea larvelor de Trichinella în carnea proaspătă
  • Examenul trichineloscopic la carnea proaspătă
  • Examenul trichineloscopic la carnea congelată
  • Examenul trichineloscopic la carnea conservată
  • Diagnostic diferenţial
  • Examinarea cărnii prin digestie artificială
  • Examinarea cărnii prin metoda maceraţiei
  • Valoarea comparativă a diagnosticului prin trichineloscopie şi digestie artificială
  • Confirmarea diagnosticului
  • Marcarea cărnurilor
  • Măsuri pentru cărnurile infestate
  • Aspecte juridice
  • Metode pentru distrugerea larvelor de Trichinella din carne
  • Metode de conservare a larvelor din carne
  • Unele considerente şi propuneri în problematica şcolarizării în trichineloscopie şi digestie artificială
  • Prevenirea apariţiei şi răspândirii trichinelozei la porci şi alte specii de animale
  • Educaţia sanitară a populaţiei, factor esenţial în prevenirea, reducerea şi combaterea trichinelozei