0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Sănătate
  3. Totul despre trichineloză
Carte

Totul despre trichineloză

Autor(i): Ioan Cironeanu, Alexandru Teodor Ispas
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2002
Pagini: 190 (13x20 cm)
Preţ: 4,82 Lei
Disponibilitate: în stoc

Trichineloza sau trichinoza este o boală parazitară, posibil letală, care poate apare la om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic de la animale infestate cu larvele de Trichinella.

Cartea infestată poate proveni de la de porc și mai rar de mistreț, focă, urs, cal, câine, pisică etc.

Paraziții de Trichinella se deplasează prin vasele limfatice și cele sanguine până la nivelul unor mușchi (mușchii diafragmei, mușchii intercostali, laringe, limbă, bicepși) unde formează chisturi.

În primele 3-4 zile persoanele infectate cu Trichinella prezintă doar ușoare tulburări digestive, după care pot apare edeme la nivelul feței. Din această cauză trichineloza nai este cunoscută și ca „boala capetelor umflate“.

Cartea ne prezintă atât modul de dezvoltare și răspândire al parazitului cât și metode de depistare și combatere a lui.

Cuprinsul cărţii: „Totul despre trichineloză“

  • Istoric
  • Noțiuni elementare privind unele țesuturi și organe umane
  • Agentul cauzal al trichinelozei
  • Dezvoltarea parazitului Trichinella spiralis în organismul omului sau animalelor
  • Evoluția trichinelozei la om
  • Trichineloza la om, în România
  • Trichineloza la porci, în România
  • Trichineloza la vânat și alte specii de animale
  • Trichineloza la om și animale în țări învecinate cu România
  • Rezistenta larvelor de Trichinella în condiții naturale
  • Circulația în natură a parazitului Trichinella spiralis
  • Aspecte clinice la animale
  • Receptivitatea și rezistența animalelor la infestări experimentale
  • Locuri de elecție a larvelor în musculatura
  • Diagnosticul trichinelozei la animale în viață
  • Numărul de larve în infestații naturale
  • Încercări de vaccinare la animale
  • Rezultate obținute în tratamentul porcilor bolnavi de trichineloză
  • Măsuri de prevenire și combatere a trichinelozei
  • Depistarea larvelor de Trichinella în carnea proaspătă
  • Examenul trichineloscopic la carnea proaspătă
  • Examenul trichineloscopic la carnea congelată
  • Examenul trichineloscopic la carnea conservată
  • Diagnostic diferențial
  • Examinarea cărnii prin digestie artificială
  • Examinarea cărnii prin metoda macerației
  • Valoarea comparativă a diagnosticului prin trichineloscopie și digestie artificială
  • Confirmarea diagnosticului
  • Marcarea cărnurilor
  • Măsuri pentru cărnurile infestate
  • Aspecte juridice
  • Metode pentru distrugerea larvelor de Trichinella din carne
  • Metode de conservare a larvelor din carne
  • Unele considerente și propuneri în problematica școlarizării în trichineloscopie și digestie artificială
  • Prevenirea apariției și răspândirii trichinelozei la porci și alte specii de animale
  • Educația sanitară a populației, factor esențial în prevenirea, reducerea și combaterea trichinelozei