0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Spiritualitate
 3. Dao De Jing
Carte

Dao De Jing

Coperta cărții: Dao De Jing – Cartea despre Dao și Virtute de la editura Herald.
Cartea: Dao De Jing – Cartea despre Dao și Virtute
Autor: Lao Zi
Editura: Herald
Cumpăr

Cartea despre Dao și Virtute

Autor(i): Lao Zi
Editura: Herald
Colecţia: Calea Chineză
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 160 (13x22 cm)
ISBN:9789731118383
Preţ: 36,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Dao De Jing sau Tao Te King - CARTEA DESPRE DAO ȘI VIRTUTE (ediție bilingvă)

Lao Zi stăruie în Dao și în Virtute, iar stăruința lui constă în a rămâne ascuns și neștiut. A stat un timp îndelungat în statul Zhou; văzând însă că Zhou se destramă, s-a îndreptat spre trecătoarea Hangu. Yinxi, care păzea trecătoarea, l-a oprit și i-a spus: „Învățătorul va pleca și se va ascunde. Va trebui să-mi lase o carte…“. Prin urmare, Lao Zi a lăsat Dao De Jing, cu prima parte despre „Dao“ și cu a doua parte despre „De“ („Virtutea“), în total 5000 de cuvinte, după care a plecat fără ca nimeni să știe vreodată unde a ajuns - iată ce se află consemnat în Însemnările istorice ale lui Sima Qian.

Cartea a fost scrisă, se pare, în anul 516 i. Hr., adică în al douăzeci și șaselea an al domniei ducelui Lu Zhao, după cum se susține în Însemnări istorice.

În afară de Dao De Jing și Cele Patru Cărți, Mo Zi și Zhuang Zi, unde se găsesc citatele din textul original al lui Lao Zi, descoperirile arheologice contemporane au scos la lumină în 1973 la Mawangdui, provincia Hunan, cele mai vechi variante complete ale lui Dao De Jing existente astăzi.

Aceste manuscrise din mătase, libere de interpolările și de interpretările care au afectat textele ulterioare, sunt probabil cele mai apropiate, atât formal cât și în ceea ce privește conținutul, de o primă variantă a lui Dao De Jing.

Ulterior, în anul 1993, au fost descoperite la Guo Dian, provincia Hubei, textele lui Lao Zi pe suluri din bambus. Aceste două descoperiri joacă un rol foarte important atât pentru verificarea acurateței textului cât și în exegeza de specialitate.

Dao De Jing, scris în sec. VI i.Hr., este un text clasic al daoismului filosofic, care a influențat profund toate sistemele de gândire precum și religiile Chinei.

Cu excepția Bibliei, acest text de numai 5000 de caractere a cunoscut cea mai largă popularitate, fiind tradus în majoritatea limbilor.

În urma răspândirii lui Dao De Jing pe durata a două milenii și jumătate, a ieșit la iveală un fapt uimitor, anume că Lao Zi este un fluviu care adună apele culturii orientale și occidentale, devenind o comoară a înțelepciunii lumii și că influența să trece de la cercurile academice la societate, de la teorie la viața oamenilor de toate zilele.

„Dao desemnează realitatea ultimă, misterioasă și insesizabilă, fons et origo a oricărei creații, temei al întregii existențe.“ (Mircea Eliade)

„Cine nu a citit Dao De Jing a lui Lao Zi nu poate spune că a pătruns în adâncul culturii chineze.“ (Lu Xun)

„Cartea lui Lao Zi este precum un izvor, precum o fântână pururea nesecata și plină de comori; nu ai decât să arunci o găleată și vei intra în posesia lor.“

Cuprinsul cărţii: „Dao De Jing“

 • Argument
 • Cuvânt introductiv
  • Lao Zi și premisele apariției lui Dao de Jing
  • Structura lui Dao de Jing
  • Răspândirea lui Dao de Jing
 • Dao de Jing
 • Anexe
  • Cronologie
  • Bibliografie selectivă