0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Spiritualitate
  3. Experiențe ale extazului
Carte

Experiențe ale extazului

Autor(i): Ioan Petru Culianu
Editura: Polirom
Colecţia: Biblioteca Ioan Petru Culianu
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 34,95 Lei
Disponibilitate: în stoc

Viziuni și tranșe, înălțări la cer, zboruri magice, stări cataleptice sau posedare de către spirite, toate, până la contactul direct al inițiatului cu divinitatea, se înscriu printre modalitățile extazului, ale „ieșirii din sine“.

În „Experiențe ale extazului“, Ioan Petru Culianu abordează studiul ascensiunii extatice ca istoric al religiilor.

El își limitează investigația la o arie culturală precisă și în același timp considerabilă – de la vracii greci, precursori ai lui Platon, până la Evul Mediu creștin –, fiind însă familiarizat și cu alte forme de ascensiune celestă, atestate în șamanisme din China, India sau Australia.

Culianu analizează și compară anumite tradiții extatice orientale și occidentale pentru a le degaja structurile și, pe cât posibil, a le preciza „istoria“.

După autor, ascensiunea extatică a sufletului cunoaște două tipuri specifice:

  • primul, pe care-l numește „grecesc“, comportă trecerea prin cele șapte sfere planetare (de regăsit încă la Dante, Ficino și Pico della Mirandola)
  • celălalt, pe care îl numește „iudaic“, prevede de asemenea o ascensiune în șapte (uneori trei) etape, dar acestea nu presupun niciodată existența cerurilor planetare. Acest al doilea tip de ascensiune este atestat în numeroase apocalipse evreiești și creștine și îl regăsim în povestirile despre mi’raj-ul Profetului.

Este inutil să mai subliniem importanța și originalitatea lucrării de față. Cercetările lui Culianu interesează deopotrivă istoria generală a religiilor și istoria religioasă a Orientului Apropiat, a Mediteranei orientale și a Antichității târzii.