0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Antifragil
Carte

Antifragil

Ce avem de câștigat de pe urma dezordinii

Autor(i): Nassim Nicholas Taleb
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 560 (16x22 cm)
Preţ: 65,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

După ce a demonstrat în cartea Lebăda Neagră că impredictibilul și foarte puțin probabilul se află la baza aproape oricărui fenomen, Nassim Nicholas Taleb arată în cartea Antifragil de ce orașele-stat sunt mai bune decât statele-națiune, de ce datoriile sunt întotdeauna nocive, de ce guvernele fac rău ori de câte ori impun politici protecționiste și în ce fel prăbușirea fiecărui avion constituie un câștig pentru siguranța zborurilor.

Expert în domeniul riscului și probabilităților în economie, autorul demonstrează că, așa cum organismul uman are de câștigat de pe urma stresului și tensiunii la care este supus ocazional, tot astfel majoritatea lucrurilor au beneficii de pe urma dezordinii, volatilității, haosului și factorilor de stres. Experiența arată că improbabilul, imprevizibilul și nesiguranța nu sunt atât de periculoase pe cât se crede, ci că se dovedesc utile, dezirabile și chiar necesare — pentru că îmbunătățesc și întăresc orice sistem, organic sau anorganic. Mobilizând exemple din finanțe, politică, ecologie, medicină, arhitectură și educație, Taleb execută un tur de forță prin toate domeniile vieții umane (și nu numai) pentru a identifica și analiza componentele care întăresc sistemele, făcându-le antifragile. Spre deosebire de rezistență și robustețe, antifragilul nu numai că rezistă la șocuri, ci trage învățăminte de la acestea și se îmbunătățește de pe urma lor. Tocmai de aceea cunoașterea prin încercări și greșeli va fi întotdeauna superioară cunoașterii academice, „de laborator“, iar organismele călite în focul provocărilor vor fi mai puternice decât acelea dezvoltate sub un „clopot de sticlă“.

Cartea Antifragil este un îndreptar pentru a trăi într-o lume pe care nu o înțelegem, dominată de Lebedele Negre și de obsesia umană pentru predictibil și siguranță. Erudit, spiritual și îndrăzneț, mesajul lui Taleb este unul revoluționar: numai antifragilul va supraviețui.