0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Știință și religie
  4. Religie și știință
Carte

Religie și știință

Autor(i): Bertrand Russell
Editura: Herald
Colecţia: Mathesis
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 240 (13x20 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În această carte mereu actuală, Russell, filosof, agnostic, matematician și renumit militant pentru pace, oferă un scurt dar profund studiu al conflictelor dintre știință și religia tradițională din ultimii patru sute de ani.

Examinând episoadele în care descoperirile științei s-au ciocnit cu doctrina creștină sau interpretările biblice ale epocii, de la Galileo și revoluția copernicană, până la descoperirile medicale ale anesteziei și vaccinării, Russell indică răsturnările și reevaluările constante ale sistemelor noastre de credință de pe parcursul istoriei.

În plus, autorul identifică și acele zone în care încă mai există controverse asemănătoare între știința modernă și Biserică.

Noua introducere a lui Michael Ruse aduce aceste conflicte dintre știință și teologie la zi, focalizându-se asupra unor probleme care au apărut după al Doilea Război Mondial. Acest volum clasic se adresează tuturor celor preocupați de filosofie și religie, precum și celor interesați de gândirea și scrierile lui Russell.

Astronomilor din secolul al XVII‑lea li s‑a părut că nu este vorba doar despre simplitate, că Pământul se rotește cu adevărat și planetele se rotesc cu adevărat în jurul Soarelui, iar această concepție a fost întărită de opera lui Newton. Dar, de fapt, întrucât orice mișcare este relativă, nu putem distinge între ipoteza că Pământul se rotește în jurul Soarelui și ipoteza că Soarele se rotește în jurul Pământului.

Cele două sunt doar căi diferite de a descrie același fapt, ca atunci când spunem că A se căsătorește cu B sau că B se căsătorește cu A. Dar, când ajungem să ne ocupăm de detalii, simplitatea mai mare a descrierii copernicane este atât de importantă, încât nicio persoană întreagă la minte nu s‑ar împovăra cu complicațiile pe care le presupune considerarea Pământului drept un corp nemișcat.

Bertrand Russell

După cum vă puteți aștepta, filosofii de profesie tind să nu piardă prea mult timp cu scrierile de popularizare ca ale lui Russell. Însă acestea sunt cele care i‑au adus numeroși adepți și o audiență largă. Erau redactate în mare viteză – putea dicta trei mii de cuvinte într-o zi, fără să corecteze un singur cuvânt pe pagină, dar și să anticipeze efortul necesar, începând o carte de 65 000 de cuvinte cu exact trei săptămâni înainte de termenul de predare agreat! Cu toate acestea, cărțile sale se dovedeau capodopere de stil, perfect echilibrate, clare și directe, fără să transmită vreodată condescendentă.

Premiul Nobel i‑a fost atribuit în mod just! Și nicio lucrare nu a contribuit mai mult la el decât acest volum: „Religie și știință“. Acesta a apărut în 1935; a fost retipărit de peste 24 de ori și este și acum la fel de proaspăt ca atunci.

Michael Ruse

Cuprinsul cărţii: „Religie și știință“

  • Introducere
  • Bibliografie
  • Temeiuri ale conflictului
  • Revoluția copernicană
  • Evoluția
  • Demonologie și medicină
  • Sufletul și corpul
  • Determinismul
  • Misticismul
  • Scopul cosmic
  • Știința și etica
  • Concluzie
  • INDEX