0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Omul cel mai uman
Carte

Omul cel mai uman

Ce ne învață interacțiunea cu calculatorul despre ce înseamnă să fii viu

Autor(i): Brian Christian
Editura: Paralela 45
Colecţia: Total
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Omul cel mai uman“ este o explorare provocatoare, plină de exuberanță și profunzime a modului în care computerele remodelează ideile noastre despre ce înseamnă să fii uman.

Punctul de plecare al cărții este testul Turing, desfășurat anual, în care oamenii se iau la întrecere cu programe de inteligență artificială pentru a stabili în ce măsură computerele pot gândi.

În 2008, cel mai bun program de inteligență artificială mai avea nevoie de numai un singur vot pentru a trece testul Turing.

În 2009, Brian Christian a fost selecționat să participe la test și el a făcut tot posibilul pentru a se asigura că Homo sapiens va triumfa.

Încercarea autorului de a fi considerat mai uman decât un computer deschide o fereastră către însăși natura noastră.

Intercalând fenomene moderne precum centralele pentru serviciul clienți, bărbați folosindu-se de dialoguri programate pentru a agăța femei în baruri, din perspectivele unor domenii ca șahul, psihiatria și dreptul, Brian Christian analizează problemele filosofice, biologice și morale pe care le ridică testul Turing.

O definiție esențială a omului a fost cea de ființă care poate raționa. Dacă și computerele pot raționa, ce înseamnă asta din punctul de vedere al locului special pe care ni l-am rezervat în lume?