0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Omul cel mai uman
Carte

Omul cel mai uman

Omul cel mai uman. Editura Paralela 45
CumpărDetalii carte

Ce ne învaţă interacţiunea cu calculatorul despre ce înseamnă să fii viu

Autor(i): Brian Christian
Editura: Paralela 45
Colecţia: Total
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Omul cel mai uman“ este o explorare provocatoare, plină de exuberanţă şi profunzime a modului în care computerele remodelează ideile noastre despre ce înseamnă să fii uman.

Punctul de plecare al cărţii este testul Turing, desfăşurat anual, în care oamenii se iau la întrecere cu programe de inteligenţă artificială pentru a stabili în ce măsură computerele pot gândi.

În 2008, cel mai bun program de inteligenţă artificială mai avea nevoie de numai un singur vot pentru a trece testul Turing.

În 2009, Brian Christian a fost selecţionat să participe la test şi el a făcut tot posibilul pentru a se asigura că Homo sapiens va triumfa.

Încercarea autorului de a fi considerat mai uman decât un computer deschide o fereastră către însăşi natura noastră.

Intercalând fenomene moderne precum centralele pentru serviciul clienţi, bărbaţi folosindu-se de dialoguri programate pentru a agăţa femei în baruri, din perspectivele unor domenii ca şahul, psihiatria şi dreptul, Brian Christian analizează problemele filosofice, biologice şi morale pe care le ridică testul Turing.

O definiţie esenţială a omului a fost cea de fiinţă care poate raţiona. Dacă şi computerele pot raţiona, ce înseamnă asta din punctul de vedere al locului special pe care ni l-am rezervat în lume?