0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Hermes Trismegistos

Cărţi de Hermes Trismegistos

Hermes Trismegistos.
Hermes Trismegistos

Încă din secolul al IV-lea i.H., grecii îl desemnau pe zeul egiptean Thot cu numele atât de sugestiv și plin de semnificații „Hermes Trismegistos“.

Epitetul Trismegistos („cel de trei ori mare“) atribuit lui Hermes este de origine relativ târzie și nu se întâlnește la niciun autor anterior celui de-al doilea secol creștin. El a apărut, cel mai probabil, din formele mai vechi derivate de greci din surse egiptene originale.

Numele Hermes pare să fi fost considerat în cursul secolului al III-lea d.H. și al următoarelor, un pseudonim convenabil pentru a fi pus în fruntea numeroaselor scrieri sincretice în care se căuta îmbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon și cu doctrina kabbalistă.

Hermes era numit de către egipteni Tat, Taut, Thot.

Thot era sfetnicul și prietenul lui Osiris. El a îmbogățit limba, a inventat literele, a instituit rituri religioase, a transmis oamenilor numeroase cunoștințe filozofice, i-a inițiat în astronomie, în muzică și în alte arte.

Mulți sunt de părere că acest Thot sau Hermes a trăit cu mult înainte de Moise. Unii au mers atât de departe, încât l-au identificat cu Adam, în timp ce aproape toți istoriografii, înconjurând de mister personajul și faptele sale, i-au atribuit puteri magice, dacă nu chiar inventarea magiei.

Se spune că ceva mai târziu a trăit un alt Thot sau Hermes. Era la fel de venerat ca primul și îndeosebi acestuia îi era asociat numele Trismegistos. După părerea lui Manethon, el este cel care a tradus caracterele sacre ale primului Hermes, gravate pe tablele de piatră, și le-a explicat într-o seamă de cărți păstrate în templele egiptene.

Același autor îl numește „fiul lui Agathodaemon (Daimonul cel bun)“ și adăugă că lui i se datorează atât restaurarea înțelepciunii lăsate moștenire de primul Hermes, cât și renașterea egipteană a geometriei, a aritmeticii și a artelor, după ce mult timp acestea fuseseră pierdute sau neglijate.

Dacă doriți mai multe informații despre Hermes Trismegistos puteți urma linkurile următoare:

en.wikipedia.org => Hermes Trismegistos


Cărţi de Hermes Trismegistos


Corpus Hermeticum

Textele fundamentale și învățăturile tainice de inițiere în hermetism

Autor(i): Hermes Trismegistos
Editura: Herald
Colecţia: Bibliotheca orientalis
Anul apariţiei: 2020
Pagini: 336 (13x20 cm)
ISBN:9789731117959
Preţ: 41,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Corpus Hermeticum“ conține tratatele de bază ale tradiției trismegiste care se presupune că au fost redactate în Egipt, cu aproximație între sec. al II-lea și al III-lea d.Hr.