0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Hermes Trismegistos

Cărţi de Hermes Trismegistos

Încă din secolul al IV-lea i.H., grecii îl desemnau pe zeul egiptean Thot cu numele atât de sugestiv şi plin de semnificaţii „Hermes Trismegistos“.

Epitetul Trismegistos („cel de trei ori mare“) atribuit lui Hermes este de origine relativ târzie şi nu se întâlneşte la niciun autor anterior celui de-al doilea secol creştin. El a apărut, cel mai probabil, din formele mai vechi derivate de greci din surse egiptene originale.

Numele Hermes pare să fi fost considerat în cursul secolului al III-lea d.H. şi al următoarelor, un pseudonim convenabil pentru a fi pus în fruntea numeroaselor scrieri sincretice în care se căuta îmbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon şi cu doctrina kabbalistă.

Hermes era numit de către egipteni Tat, Taut, Thot .

Thot era sfetnicul şi prietenul lui Osiris. El a îmbogăţit limba, a inventat literele, a instituit rituri religioase, a transmis oamenilor numeroase cunoştinţe filozofice, i-a iniţiat în astronomie, în muzică şi în alte arte.

Mulţi sunt de părere că acest Thot sau Hermes a trăit cu mult înainte de Moise. Unii au mers atât de departe, încât l-au identificat cu Adam, în timp ce aproape toţi istoriografii, înconjurând de mister personajul şi faptele sale, i-au atribuit puteri magice, dacă nu chiar inventarea magiei.

Se spune că ceva mai târziu a trăit un alt Thot sau Hermes. Era la fel de venerat ca primul şi îndeosebi acestuia îi era asociat numele Trismegistos. După părerea lui Manethon, el este cel care a tradus caracterele sacre ale primului Hermes, gravate pe tablele de piatră, şi le-a explicat într-o seamă de cărţi păstrate în templele egiptene.

Acelaşi autor îl numeşte „fiul lui Agathodaemon (Daimonul cel bun)“ şi adăugă că lui i se datorează atât restaurarea înţelepciunii lăsate moştenire de primul Hermes, cât şi renaşterea egipteană a geometriei, a aritmeticii şi a artelor, după ce mult timp acestea fuseseră pierdute sau neglijate.


Cărţi de Hermes Trismegistos


Tractatus Aureus

Tractatus Aureus. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Tratatul de Aur al lui Hermes despre Piatra Filosofilor

Autor(i): Hermes Trismegistos
Editura: Herald
Colecţia: Quinta Essentia
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 176 (13x20 cm)
Preţ: 27,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

„Tractatus Aureus“ sau „Tratatul de aur al lui Hermes“ a fost considerat una dintre cele mai vechi şi mai complete scrieri alchimice păstrate, şi poate fi socotit drept o expunere în rezumat a întregii Arte.