0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Mihail (Michel) Vâlsan

Cărţi de Mihail (Michel) Vâlsan

Mihail (Michel) Vâlsan (1 febr.1907, Brăila - 25/26 nov. 1974, Antony, Franţa) este, în mod cert, una din personalităţile cele mai importante ale secolului XX, care i-au scris istoria „discretă“, fundamentală şi exemplară din punct de vedere tradiţional, alături de marele său mentor Rene Guenon şi de ilustrul său prieten Vasile Lovinescu.

Mihail Vâlsan a înscris definitiv contribuţia românească în domeniul exegezei spirituale de natură esoterică islamică, în plan european - şi nu numai - prin excelenţă şi incontestabilă autoritate.

Recunoscut ca o voce de prima mărime, atât de mediile sufite europene cât şi de cele islamice de pretutindeni, s-a remarcat, înainte de toate, ca iniţiatorul studiilor akbariene moderne. Pentru el, Muhy-d-din ibn `Arabi reprezintă cea mai înaltă autoritate a spiritualităţii sufite şi, bineînţeles, a tradiţiei islamice.

Urmând în tinereţe cursurile de logică şi metafizică ale lui Nae Ionescu, interesat de „fenomenul Maglavit“ (1935) şi informându-l pe Rene Guenon în legătură cu acesta, ajunge la Paris în 1936 unde intră în contact cu spiritualitatea sufită, apoi, în 1938, ocupă funcţia de consilier financiar al Consulatului României; foarte curând va părăsi orice preocupare legată de viaţa publică, precum şi România.

Legăturile sale cu Elveţia erau deja strânse, prin primirea iniţierii în ramura alawită din partea lui Fr. Schuon, de care se desparte definitiv, devenind „independent“ la finele anului 1950.

Mihail Vâlsan a fost un mare maestru spiritual, un „învăţător“" de o calitate cu totul excepţională, remarcându-se printr-o practică spirituală de o puritate şi de o rigoare ce depăşesc puterea de înţelegere a oricărei exegeze exterioare.

Grupul pe care l-a format şi condus mai multe decenii s-a impus de mult timp în sfera exegezei sufite prin traduceri impecabile ale operelor principalilor maeştri ai spiritualităţii sufite.

Trebuie să amintim şi continuarea exegezei doctrinare, la acelaşi nivel de excelentă, în primul rând prin Charles-Andre Gilis.

Discipolii au continuat munca intelectuală a maestrului în acelaşi sens şi cu aceleaşi rezultate.

Mihail Vâlsan însuşi s-a remarcat astfel, mai întâi în calitate de colaborator, apoi la conducerea revistei „Etudes Traditionnelles“ (între 1960 şi 1974): peste cincizeci de articole cuprinzând teme strâns legate de opera şi funcţiunea lui Rene Guenon, traduceri adnotate - adevărate şi unice exegeze - ale unor importante scrieri sufite (de autori de excepţie: Ibn `Arabi, al-Qashani, al-Qunawi şi alţii), texte pe teme diverse; de asemenea un studiu introductiv de o importanţă deosebită, la volumul postum a lui Rene Guenon: „Simbolurile fundamentale ale Ştiinţei sacre“.

Dimensiunile personalităţii lui Mihail Vâlsan sunt, în realitate, abia perceptibile pentru cine nu cunoaşte, într-o oarecare măsură, funcţiunea spirituală excepţională pe care el a avut-o în economia acestui moment ciclic al istoriei umanităţii.

Mihail Vâlsan este cel mai important exemplu pentru înţelegerea oportună şi adecvată a raportului dintre adevărul doctrinar, autentic, puternic, suveran şi acţiunea acestuia în lume.


Cărţi de Mihail (Michel) Vâlsan


Omul universal

Omul universal. Editura Herald
Detalii carte

Islamul şi funcţiunea lui Rene Guenon

Autor(i): Mihail (Michel) Vâlsan
Editura: Herald
Colecţia: Philosophia Perenis
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 224 (13x22 cm)
Preţ: 26,50 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Prezenta publicare este binevenită şi prielnică, căci ea face accesibilă în limba sa maternă opera decisivă a aceluia care a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai mari maeştri contemporani ai esoterismului islamic.