0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Spiritualitate
  3. Cărți: Alchimie
  4. Turba Philosophorum
Carte

Turba Philosophorum

sau „Adunarea înțelepților“ numită și „Cartea adevărului în artă“ și „Al treilea sinod pitagoreic“

Autor(i): Dr. Arthur Edward Waite,
Editura: Herald
Colecţia: Quinta Essentia
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 224 (-x- cm)
Preţ: 36,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Turba Philosophorum“ este unul dintre cele mai vechi texte alchimice europene (în limba latină), traduse din limba ebraică sau arabă, probabil în secolul XII.

Tratatul este conceput sub forma unui dialog, la care iau parte nouă filosofi: Anaximander, Anaximenes, Anaxagoras, Empedocles, Archelaus, Leucippus, Ecphantus, Pythagoras și Xenofanes.

Declarațiile acestora, deși de obicei diferite de convingerile cunoscute ale presocraticilor, sunt totuși recunoscute ca expansiuni ale filosofiei grecești. Cartea conține temele cheie ale tradiției alchimice și a fost de multe ori citată în scrierile de mai târziu. Se spune că aici se pot găsi cele mai nebănuite secrete ale lumii, dezvăluind elementele esențiale ale vieții și ale morții.

Înțelegeți voi, înțelepților, că nimic din ceea ce Dumnezeu a creat dintr-o singură esența nu va muri până la Ziua Judecății. Definiția morții este separarea lucrurilor compuse, dar ceea ce este simplu nu poate fi descompus, deoarece este unul. Moartea constă în separarea sufletului de trup, căci orice este format din două, trei sau patru elemente trebuie să se dezintegreze, iar aceasta este moartea.

Arthur Edward Waite

Să știți că, dacă nu stăpâniți cum trebuie Natura Adevărului și nu armonizați bine amestecurile și compozițiile, adică cele asemănătoare cu cele asemănătoare și ceea ce e primul cu ceea ce e primul, atunci veți acționa nepotrivit și nu veți obține nimic, deoarece naturile nu-și vor întâlni propriile naturi, nu le vor urma și nu se vor bucura.

Arthur Edward Waite

Ceea ce în această lume nu s-ar putea cunoaște fără ajutorul vederii, auzului, gustului, mirosului și pipăitului este rațiunea. O, voi, Sobor al Filosofilor, nu știți oare că numai văzul poate distinge albul de negru, că doar auzul poate deosebi cuvântul bun de cel rău, că doar mirosul poate distinge între unul bun și unul fetid, că doar gustul poate deosebi dulcele de amar și că doar pipăitul poate diferenția între aspru și moale?

Arthur Edward Waite

Afirm că Dumnezeu a existat înaintea tuturor lucrurilor și că înainte de El n-a mai fost nimic, deoarece El a fost la început. Dar să știți voi, Filosofilor, că eu [Pythagoras] susțin acest lucru pentru a vă întări părerea referitoare la aceste patru elemente și la arcane, dar și pentru a vă stimula în cunoașterea lor, la care nimeni nu poate ajunge decât prin voia lui Dumnezeu. Înțelegeți că, atunci când Dumnezeu era singur, El a creat cele patru elemente – focul, aerul, apa și pământul…

Arthur Edward Waite