0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Dezvoltare personală
  3. Cărţi: Autoeducare
  4. Einstein pentru debusolaţi
Carte

Einstein pentru debusolaţi

Einstein pentru debusolaţi. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Soluţii atomice pentru probleme relativ grave

Autor(i): Allan Percy
Editura: Herald
Colecţia: Colibri
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 192 (13x20 cm)
Preţ: 31,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Anul 1905 a fost considerat un „an miraculos“. Albert Einstein a publicat trei articole şi o anexă, revoluţionând complet modul în care fizicienii înţelegeau lumea. În aceste scrieri renumite, el a aplicat ceea ce a rezumat mai târziu în următoarele cuvinte înţelepte: „Nu puteam rezolva problemele cu acelaşi efort de gândire cu care au fost create“.

Acest nou mod de gândire i-a permis lui Einstein să dea frâu liber fanteziei şi să-şi imagineze că se află deasupra razei de lumină, ceea ce l-a ajutat să renunţe la noţiunea de spaţiu-timp absolut.

Din această idee fascinantă a luat naştere teoria relativităţii.

Deşi experienţa noastră cotidiană ne spune că timpul curge absolut egal, indiferent de situaţie, acum ştim că timpul şi spaţiul sunt ceva relativ. Când ne apropiem de viteza luminii, se întâmplă lucruri extraordinare. Cu cât ne mişcăm mai repede, cu atât timpul trece mai încet…

În acelaşi an, Einstein a elaborat cea mai vestită ecuaţie din istoria fizicii şi, probabil, cea pe care o vedem cel mai des stanţată pe cele mai multe tricouri: E=mc2. Energia este egală cu masa înmulţită cu viteza luminii la pătrat. Masa se poate transforma într-o uriaşă sursă de energie; din această idee vor lua naştere proiectul Manhattan şi bomba atomică. Einstein a avut un rol fundamental în acel program ale cărui consecinţe l-au urmărit tot restul vieţii.

Viziunile sale absolut noi asupra naturii luminii au reprezentat punctul de pornire al fizicii cuantice, una dintre cele mai moderne teorii, care reprezintă o adevărată provocare pentru gândirea logică şi ne pune la încercare spiritul practic în cel mai înalt grad.

Când intrăm mai adânc în lumea fantastică a cuanticii, descoperim imediat fapte extraordinare: obiectele pot exista în mai multe locuri în acelaşi timp, ceea ce pare solid este vacuum etc. Aceste paradoxuri, semănând cu nişte koanuri zen, demontează total structurile noastre mentale şi dau naştere unei stări de „confuzie“, care este anticamera gândirii creative.

Pentru un cititor străin de lumea ştiinţifică, aceste viziuni pot părea de neînţeles şi foarte îndepărtate de problemele cotidiene. Şi totuşi, ceea ce ni se prezintă în paginile următoare este ceva care merge dincolo de formarea ştiinţifică. Protagonistul nostru a fost una dintre figurile cele mai charismatice ale secolului al XX-lea, nu numai datorită contribuţiilor sale ştiinţifice, ci şi prin modul lui revoluţionar de a gândi şi de a inova.

Meritul lui Allan Percy este de a fi reunit 85 de pilule de înţelepciune din gândirea lui Einstein şi de a le fi tradus în limbajul psihologiei cotidiene, ca începuturi de soluţii practice pentru a relativiza preocupările, pentru a rezolva problemele şi pentru a găsi formula cea mai puternică şi mai simplă, cu scopul de a ne împlini propria existenţă.

Lumea s-a schimbat mai mult în ultimii o sută de ani decât în întreaga istorie a omenirii. De aceea, astăzi mai mult ca oricând, trebuie să avem prezente în minte cuvintele provocatoare ale lui Albert Einstein:

Nimic nu este un semn mai clar de nebunie, decât să faci ceva de mai multe ori la fel şi să te aştepţi ca rezultatele să fie diferite