0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Biografii
 3. Altfel despre Părintele Arsenie Boca
Carte

Altfel despre Părintele Arsenie Boca

Altfel despre Părintele Arsenie Boca. Editura Școala Ardeleană
Autor(i): Marius Vasileanu
Editura: Școala Ardeleană
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 266 (13x20 cm)
Preţ: 30,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Altfel despre Părintele Arsenie Boca în convorbiri realizate de Marius Vasileanu cu Petre Guran, George Enache, Adrian Nicolae Petcu, Dragoș Ursu, Teodor Baconschi, Augustin Ioan, Florin Caragiu, Marina Dumitrescu, Pr. Răzvan Petcu, Andrei Dorobanțu și D. Constantin-Dulcan.

Această carte a fost distinsă cu Trofeul pentru cea mai râvnită carte a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca (20-24 aprilie 2016)

Volumul de față pune laolaltă o sumă de analize, expertize, idei, opțiuni, frământări, nelămuriri ale unor intelectuali creștini incitați să abordeze o altfel de perspectivă asupra Părintelui Arsenie Boca – de a cărui sfințenie nu se îndoiește niciunul.

Am recurs astfel la experiența câtorva oameni punându-le o serie de întrebări, cât mai aspre, frontale, reluând totodată și acele întrebări incomode care persistă de ani buni în spațiul public, referitoare la personalitatea Pr. Arsenie Boca.

Este interesant și tonic să rezum aici specializările participanților la această carte: teologie ortodoxă, filosofie, istoria religiilor, antropologia religiilor, istoria Bisericii, bizantinologie, istorie recentă, fizică (fizică cuantică, fizica laserelor), matematică, medicină (psihiatrie și neurologie), arhitectură, arhitectura spațiului sacru, filologie, literatură, presă, drept, diplomație.

Majoritatea dintre aceștia au dobândit cele mai înalte calificări în domeniile lor de specialitate, sunt cercetători, unii sunt profesori în mediul universitar etc.

Aleatoriu vor fi (re)amintite aici și câteva mărturii mai puțin cunoscute referitoare la viața și faptele Părintelui. De pildă, un tânăr fizician l-a surprins pe Pr. Arsenie Boca, în anii ’80, că avea pe masa de lectură un volum despre corpurile cerești, rămase și astăzi enigmatice, numite quasari. Era o carte de astrofizică doctă, pentru specialiști, iar nu una de popularizare…

Pornind de la această mărturie mă gândesc că, poate, dincolo de pojghița atât de sclipitoare a miracolului al cărui intermediar este Părintele Arsenie, altceva se întrevede, și mai important: o nouă vârstă a antropologiei creștine anunțată nu numai de faptele sale miraculoase, ci și de vectorii căutărilor sale.

Iată de ce viața și faptele Părintelui Arsenie Boca trebuie abordate din perspectivă interdisciplinară.

Cuprinsul cărţii: „Altfel despre Părintele Arsenie Boca“

 • Argument
 • Pr. Arsenie Boca și limitele antropologiei creștine. Introducere – MARIUS VASILEANU (prof. istoria religiilor, publicist)
 • Cazul Părintelui Arsenie Boca este un exemplu de Biserică vie, este un sfânt după rețetele antice – PETRE GURAN (istoric, bizantinolog)
 • Putem afla cine afost cu adevărat Pr. Arsenie Boca dacă citim „Cărarea împărăției“, nu dosarul de Securitate – GEORGE ENACHE (istoric)
 • Securitatea a blocat orice posibilitate de reîntoarcere a Părintelui la viața într-un așezământ monahal – ADRIAN NICOLAE PETCU (istoric)
 • Personalitatea sa harismatică nu trebuie „susținută“ prin legende care amplifică viziunea „magică“ de fachir, pe care Securitatea a încercat să i-o construiască – DRAGOȘ URSU (istoric, teolog)
 • Multora nu le-a convenit eroismul său duhovnicesc, e limpede că el s-a manifestat din plin, continuu și fără urmă de spectacol fals: a fost o vocație înaltă, autentică și radioasă – TEODOR BACONSCHI (teolog, diplomat, scriitor)
 • Un arhitect, un constructor de biserici, are de învățat de la Părintele o anumită dezinvoltură în raport cu tradiția care nu înseamnă abandonarea ei, ci o împlinire superioară – AUGUSTIN IOAN (arhitect, filosof)
 • Există în picturile Părintelui o căutare a unei transparențe iconice care exprimă năzuința sa îndreptată spre universul eshatologic, ceea ce este o sursă nesfârșită de inspirație poetică – FLORIN CARAGIU (matematician, teolog, poet)
 • L-aș întreba pe Părintele Arsenie cum suferă sfântul atunci când clarviziunea îl poartă în tainițele vieții omenești, ce forme ia durerea lui când oamenii refuză calea cea dreaptă? – MARINA DUMITRESCU (jurnalist, poet)
 • Mi-a rămas întipărită în minte statura tainică a Părintelui, acea privire albastră pe care nu puteam să o „înfrunt“ pentru că tot timpul privirea îmi aluneca în jos – PR. RĂZVAN PETCU (fizician, teolog)
 • Minunile Părintelui nu sunt doar niște „simple“ minuni, sunt semne de la Dumnezeu, ca și încercările la care suntem supuși – ANDREI DOROBANȚU (fizician, publicist)
 • Dacă sfaturile Părintelui preveneau o boală viitoare, ce n-aș da eu ca medic să știu să previn bolipe care nu le văd încă – DUMITRU CONSTANTIN-DULCAN (medic psihiatru, neurolog)
 • Fenomenul Arsenie Boca. Santo subito! (Postfață) – SEVER VOINESCU (jurist, publicist)
 • Prezentarea interlocutorilor