Creierul și inteligența emoțională

Autor: Dr. Daniel Goleman,
Editura: Curtea Veche
Noi perspective
Autor(i): Dr. Daniel Goleman,Editura: Curtea Veche
Colecţia: Cărți cheie
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 112 (13x20 cm)
ISBN:9786064400444
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
În ultimii ani, cunoștințele despre bazele neurologice ale inteligenței emoționale s-au înmulțit considerabil datorită noilor cercetări din neuroștiințe.
În această carte, Daniel Goleman reunește cele mai relevante informații despre dinamica neuronală care susține formarea și dezvoltarea abilităților ce țin de inteligența emoțională.
Veți descoperi:
- diferențele dintre inteligența emoțională și IQ;
- dinamica neurală a creativității;
- starea ideală a creierului pentru a atinge performanțe optime;
- ce este creierul social;
- radarul etic al creierului;
- creierul 2.0. – creierul în era web-ului;
- metodele de gestionare a stresului;
- tehnicile de perfecționare a inteligenței emoționale;
- aplicațiile acestor cercetări în coaching, management, resurse umane și educație.
În 1995, chiar înainte să apară cartea mea, Inteligența emoțională, îmi amintesc că mă gândeam că materialul ar reprezenta o reușită dacă într-o zi s-ar întâmpla să aud doi străini vorbind – unul să folosească termenul „inteligență emoțională“, iar celălalt chiar să știe ce înseamnă aceasta.Acest lucru ar însemna că noțiunea de inteligență emoțională, sau IE (termen pe care îl prefer popularului termen coeficient emoțional – EQ), a devenit o memă, o idee nouă, o parte componentă a culturii actuale. Ea a depășit cu mult aceste așteptări.
IE s-a dovedit a fi un model influent în domeniul educației sub forma învățării socio-emoționale și este recunoscută ca fiind un ingredient de bază în leadershipul de excepție și, în egală măsură, un agent necesar unei vieți împlinite.
Potrivit lui Daniel Goleman, pentru a lua o decizie bună, avem nevoie de sentimente referitoare la ceea ce gândim. Ideile și cercetările științifice pe care le prezintă în acest volum sunt cu atât mai importante în climatul economic actual – procesul de luare a deciziilor este crucial pentru orice lider. […] Cartea sa abordează acea parte a biologiei creierului care susține funcționarea componentelor inteligenței emoționale, printre care conștiința de sine, empatia, autocontrolul și creativitatea!
Cartea lui Daniel Goleman este ideală pentru pedagogii care încearcă să înțeleagă sistemul emoțional al elevilor, dar și pe al lor. Autorul dezvăluie caracteristicile definitorii ale inteligenței emoționale, care o diferențiază de IQ. […] Pe baza observațiilor sale și a descoperirilor oamenilor de știință din diverse domenii, Goleman stabilește care sunt conexiunile dintre ariile cerebrale și componentele inteligenței emoționale.
Cuprinsul cărţii: „Creierul și inteligența emoțională“
- Introducere
- Reprezintă inteligența emoțională un set distinct de abilități?
- Conștiința de sine
- Starea potrivită a creierului la serviciu
- Creierul creativ
- Autocontrolul
- Gestionarea stresului
- Motivația: Ce ne determină să acționăm
- Performanța optimă
- Creierul social
- Creierul social online
- Tipuri de empatie
- Diferențele de gen
- Partea întunecată
- Dezvoltarea inteligenței emoționale
- Învățarea socio-emoțională