0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. Transilvania, starea noastră de veghe
Carte

Transilvania, starea noastră de veghe

Autor(i): Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel POP,
Editura: Școala Ardeleană
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 300 (13x20 cm)
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Ioan‐Aurel Pop restituie la modul științific, dar și afectiv, o forma mentis autohtonă, continuând astfel linia de referință a istoricilor și universitarilor transilvăneni.

Mircea Muthu

„Transilvania – starea noastră de veghe“ este o excelentă carte de vizită.

Îl găsim aici pe Ioan-Aurel Pop istoricul, cel pentru care trecutul nu e simplă literă moartă sau inventar de cronologii seci și controversate, ci chiar temelia prezentului.

El este autor și coordonator de impresionante spectacole ale rădăcinilor noastre – întrepătrunse cu ale altor neamuri, dar păstrându-și autonomia și specificitatea.

Îl descoperim pe cititorul și degustătorul de literatură bună, pentru care textul scris se cuvine a fi nu doar exact și nepărtinitor în încheierile sale, ci și rostit memorabil, în cuvinte potrivite care să probeze caratele limbii române.

Îl întâlnim în fiecare pagină pe Ioan-Aurel Pop omul cetății, prezent în miezul lucrurilor și gata să pună umărul la bunul lor mers. Atent la seisme mai mari ori mai mărunte ale vremii, intervine prompt și expresiv de câte ori simte că punctul pe i a fost rătăcit în polemici goale.

Îl găsim pe Profesorul îndrăgostit de Universitate și de rosturile acesteia în lumea contemporană, cel care știe, pe urmele lui V. Pârvan, care este „datoria vieții noastre“.

Citim elogiile sale atent cumpănite la marile figuri ale culturii naționale și argumentele sale ferme despre legitimitatea sentimentului național.

E prezent pretutindeni, în fiecare literă, ardeleanul, de veghe la statura „învățatei Transilvanii“, lucrând la durarea ei fiindcă îi știe durerea.

Da, e o carte de vizită. Pentru autor, dar și pentru Transilvania. Pentru noi.