0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Psihologie
  3. Omul şi simbolurile sale
Carte

Omul şi simbolurile sale

Omul şi simbolurile sale. Editura Trei
CumpărDetalii carte

Autor(i): Carl Gustav Jung, Marie-Louise von Franz, Joseph L. Henderson, Jolande Jacobi, Aniela Jaffé
Editura: Trei
Colecţia: Psihologie-Psihoterapie
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 480 (14x20 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Conceput de către C.G. Jung în ultimul an al vieţii sale şi scris împreună cu cei mai fideli colaboratori, volumul de faţă reprezintă cea mai bine primită introducere în psihologia analitică, incluzând atât conceptele de bază, cât şi aplicaţiile fructuoase din psihoterapie, critica de artă, antropologie şi chiar ştiinţele naturii.

După capitolul sintetic dedicat de Jung „tărâmului inconştientului“, sursa simbolurilor arhetipale, medicul american Joseph Henderson ilustrează apariţia acestor tipare arhetipale în vechea mitologie, în legendele străvechi, precum şi în ritualurile primitive.

Marie-Louise von Franz, cofondatoarea Institutului „C.G. Jung“ din Zürich, abordează apoi „procesul individuării“, cel prin care inconştientul completează conştientul, omul regăsindu-şi astfel integralitatea şi echilibrul.

În continuare, Aniela Jaffé, celebra biografă a lui Jung, ne propune o cheie specială de interpretare a artelor vizuale, pe baza simbolisticii arhetipale.

În fine, ultima parte a cărţii oferă un studiu de caz revelatoriu: reputata analistă Jolande Jacobi demonstrează în ce fel tehnica analizei viselor poate interveni eficient în psihoterapie.

Cartea de faţă ilustrează modul în care gândirea lui Jung a marcat nu doar psihologia ultimului secol, dar şi domeniile artelor, literaturii şi ştiinţelor omului.

Wolfgang Foges, managerul editurii londoneze Aldus Books, m-a întrebat dacă aş putea să mă alătur lui în încercările de a-l convinge pe Jung să-şi exprime, într-un text sintetic, câteva din ideile sale esenţiale, folosind un limbaj inteligibil şi atractiv pentru publicul adult neavizat.

Am fost foarte încântat de idee, aşa ca m-am îmbarcat spre Zürich, hotărât să îl conving pe Jung de importanţa unui asemenea demers.

M-a ascultat în grădina lui, timp de două ore, după care a zis: „Nu“. (…) Apoi a avut un vis de o importanţă covârşitoare. A visat că, în loc să stea în biroul lui împreună cu psihiatri şi doctori celebri care îl vizitau din toate colţurile lumii, se afla într-un spaţiu public, adresându-se unei mulţimi de oameni care îl ascultau fascinaţi, înţelegând ceea ce el le zicea.

John Freeman, „Prefaţă“

Această carte, care a fost ultima piesă din opera lui Jung, înainte de moartea sa în 1961, asigură oportunitatea unică de a evalua contribuţia lui la viaţa şi gândirea timpului nostru, fiind şi prima încercare de familiarizare a publicului profan cu activitatea sa de-o viaţă din domeniul psihologiei.

Ceea ce reiese deosebit de clar din acest volum este că Jung a adus un serviciu măreţ, atât psihologiei, ca ştiinţă, cât şi înţelegerii generale a omului, în societate, insistând pentru luarea în serios a vieţii imaginative, ca fiind cea mai specifică trăsătură a fiinţelor umane.

The Guardian