0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Psihologie
 3. Psihoterapiile cognitive şi comportamentale în tulburările de personalitate
Carte

Psihoterapiile cognitive şi comportamentale în tulburările de personalitate

Psihoterapiile cognitive şi comportamentale în tulburările de personalitate. Editura Trei
CumpărDetalii carte

Aplicaţii practice şi noi direcţii

Autor(i): Cosmin Popa, Florin Alin Sava, Daniel David
Editura: Trei
Colecţia: Psihologie-Psihoterapie
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 432 (15x21 cm)
Preţ: 49,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Pot fi tratate tulburările de personalitate, acele condiţii clinice complexe, care afectează atât individul, cât şi aparţinătorii acestuia şi, mai larg, societatea?

Răspunsul oferit de autorii volumului de faţă, pe baza studiilor validate ştiinţific asupra tulburărilor de personalitate, este afirmativ.

În paradigma cognitiv-comportamentală, semnele şi simptomele acestor tulburări sunt văzute ca derivând din prelucrări dezadaptative de informaţie, rezultate din experienţa ontogenetică, pe un potenţial fond de vulnerabilitate bio-genetică, prelucrări care generează apoi răspunsuri specifice emoţionale, cognitive şi comportamentale menţinute prin întăriri (de exemplu, recompense şi pedepse).

Modificarea acestor prelucrări informaţionale – prin tehnici de restructurare cognitivă – şi întăriri prezente – prin tehnici comportamentale – permite trecerea de la o abordare terapeutică a simptomelor, la modificarea personalităţii în ansamblul ei.

Aşadar, în această lucrare se analizează comprehensiv tulburările de personalitate având în vedere atât diagnosticul psihiatric şi psihologic, important pentru a înţelege relaţia dintre trăsăturile de personalitate şi tulburările de personalitate, cât şi modalităţile de intervenţie cognitiv-comportamentală, cu accent pe protocolul clinic şi pe mecanismele subiacente acestuia.

Cititorii pot găsi în lucrarea de faţă informaţii actualizate despre abordările psihologice validate ştiinţific pentru tulburările de personalitate, utile atât pentru studenţii în psihologie şi medicină, cât şi pentru practicieni, psihologi şi medici, şi cercetători în domeniu.

Traumele, abuzurile repetate, neglijările, toate sunt aspecte psihologice negative care fac parte din istoricul de viaţă al multor pacienţi cu tulburări de personalitate.

La fel ca în fizică, acolo unde compensarea reprezintă diminuarea sau anularea efectului unui fenomen/acţiuni, în viaţa de zi cu zi pacienţii cu tulburări de personalitate prezintă comportamente de supracompensare care au rolul de „a umple un gol“ generat de către evenimentele de viaţă nefaste trăite anterior.

Aşadar, o atitudine congruentă, empatică şi colaborativă din partea terapeutului este indicată nu doar pentru a facilita procesul terapeutic, ci, în acelaşi timp, pentru a genera fenomene psihologice cognitive şi afective care să îi valideze pacientului noile strategii comportamentale dobândite pe parcursul psihoterapiei.

Autorii

În ceea ce priveşte strategiile de restructurare cognitivă, acestea s-au centrat pe contestarea cogniţiilor iraţionale de tip evaluarea globală negativă a propriei persoane, catastrofare, trebuie absolutist pe care pacienta le manifesta în diverse situaţii. Pentru restructurarea acestor cogniţii, s-a folosit modelul ABCDE (Ellis, 1994), care a fost prezentat pacientei încă din primele şedinţe. Cu ajutorul acestui model, am reuşit să identificăm aceste cogniţii în terapie, iar restructurarea a continuat şi prin temele pentru acasă. Iniţial, a fost necesar un nivel mai ridicat de instruire didactică şi mai multă directivitate, întrucât cogniţiile legate de neajutorare şi inadecvare ale lui N. se manifestau şi în raport cu temele pentru acasă. Ulterior însă, N. reuşea să identifice corect cogniţiile pe care le avea în diverse situaţii, chiar dacă nu întotdeauna reuşea să le restructureze (de exemplu, „ştiu că nu e groaznic dacă rămân singură, dar nu găsesc motivele pentru care nu este aşa“).

Autorii

Cuprinsul cărţii: „Psihoterapiile cognitive şi comportamentale în tulburările de personalitate“

 • Prefaţă
 • Aspecte teoretico-metodologice
  • Tulburările de personalitate – repere nosologice
  • Evaluarea psihologică clinică a tulburărilor de personalitate
 • Abordările cognitiv-comportamentale clinice şi orientările clasice ale TCC
  • Cadrul general al abordării cognitiv‑comportamentale în tulburările de personalitate
  • Terapia raţional‑emotivă şi comportamentală (REBT) pentru tulburarea de personalitate dependentă
  • Terapia cognitivă a tulburărilor de personalitate – o introducere practică
  • Terapia comportamentală (BT) în abordarea tulburărilor de personalitate
  • Hipnoterapia cognitiv‑comportamentală în tulburarea de personalitate narcisică şi comorbidităţile asociate
 • Terapia cognitiv-comportamentală din „al treilea val“ în abordarea tulburărilor de personalitate
  • Terapia comportamentală dialectică (DBT) în abordarea tulburărilor de personalitate
  • Terapia metacognitivă interpersonală în abordarea tulburărilor de personalitate
  • Terapia prin acceptare şi angajament: conceptualizare, intervenţie şi suport empiric pentru tulburările de personalitate
  • Terapia centrată pe scheme cognitive în abordarea tulburărilor de personalitate
  • Hipnoterapia cognitiv‑comportamentală în tulburările de personalitate
 • Concluzii şi noi perspective