0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Spiritualitate
  3. Mic tratat de înţelepciune
Carte

Mic tratat de înţelepciune

Mic tratat de înţelepciune. Editura Mix
CumpărDetalii carte

Învăţăturile esenţiale ale lui Don Miguel Ruiz

Autor(i): Don Miguel Ruiz Jr.
Editura: Mix
Colecţia: Lumea din noi
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 280 (11x16 cm)
Preţ: 29,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Cartea reprezintă o culegere a învăţăturilor esenţiale ale lui Don Miguel Ruiz, realizată de fiul acestuia, Don Miguel Ruiz Jr.

Străbunii înţelepţi ai lui Ruiz au fost toltecii, un grup de nativi americani din partea central sudică a Mexicului (cei care au construit piramidele din Teotihuacan), a căror credinţă bazală era că fiecare om este artistul propriei vieţi.

Cartea cuprinde trei părţi:

  • Trezirea - povestea adevărată a experienţei lui Ruiz aflat la un pas de moarte şi a realizărilor care au urmat,
  • Pasaje de înţelepciune - o selecţie a celor mai frumoase ziceri ale lui Don Miguel Ruiz şi
  • Povestiri de înţelepciune – întâmplări autobiografice, revelate ca experienţe spirituale semnificative trăite de Don Miguel Ruiz, care i-au marcat ucenicia şi maturitatea spirituală.

Întreaga creaţie este o singură fiinţă – alcătuită din miliarde de universuri – iar acea fiinţă este vie.

Aşadar, am putea spune că totul provine dintr-un singur loc, pe care îl numesc Puterea Totală. Această Putere Totală este doar energie potenţială, însă de îndată ce acţionezi, acea putere începe să se transforme, deoarece s-a pus în mişcare. Ea începe să se schimbe şi astfel are loc creaţia – puterea începe să creeze materia. Puterea în acţiune creează materia. Poţi vedea lucrul acesta peste tot în jurul tău, dacă eşti atent.

Forţa care ne creează povestea adevărată este însăşi Viaţa. Viaţa este forţa ce mişcă materia, iar forţa ce mişcă materia suntem noi cei adevăraţi, căci noi suntem însăşi Viaţa. Bineînţeles că această forţă a Vieţii este energie. Dacă doreşti, o poţi numi Dumnezeu sau Adevăr, dar ea este energie.

Dacă ţii minte din ceea ce ai învăţat la şcoală la orele de fizică, energia nu poate fi distrusă – numai transformată – aşadar, ne transformăm tot timpul. Viaţa mişcă materia constant şi, făcând aceasta, se reflectă pe sine în materie. Acea reflexie reprezintă modul în care ne creăm povestea vieţii, sau reflexia asupra adevărului.

Nu poţi schimba planeta dacă nu te schimbi mai întâi pe tine.

Da, conform cunoaşterii şi credinţelor tale, poţi schimba unele lucruri; însă ajutorul tău se va opri aici, iar schimbarea nu va fi una de durată. Dacă vrei să schimbi cu adevărat lumea, mai întâi trebuie să-ţi schimbi propria lume, cea creată de tine. Acest lucru înseamnă că trebuie să găseşti libertatea în interiorul tău, în loc să o cauţi la exterior.

La exterior, oamenii vor pune bariere pentru a te împiedica să te schimbi, dar cele mai mari obstacole sunt cele create de tine.

Totul este în perpetuă schimbare. Este posibil ca ceea ce este adevărat acum să nu mai fie adevărat în jumătate de oră. Întrucât totul este în continuă schimbare, cheia este să fii dispus să te schimbi odată cu viaţa, care se schimbă constant şi pururea.

În fiecare zi, în fiecare clipă îţi schimbi percepţia asupra lumii, iar ea se schimbă odată cu tine. Cu toate acestea, o parte din tine rămâne neschimbată. Oare o poţi găsi?

Nu ai nevoie de o oglindă pentru a-ţi găsi sinele autentic; tot ceea ce trebuie să faci este să încetezi să mai încerci să fii ceva anume, şi pur şi simplu să fii. Prin renunţarea la ceea ce crezi că ar trebui să fii, devii sinele autentic.

Mesajul meu este extrem de simplu: fii cine eşti cu adevărat, sinele tău autentic. Viaţa este nespus de simplă, însă noi o complicăm.

Nu este responsabilitatea ta să schimbi lumea. Aceasta nu este misiunea ta. De fapt, nu este misiunea nimănui. Adevărata ta misiune este una extrem de importantă, şi anume aceea de a fi fericit. Este singura misiune din viaţă, valabilă pentru toată lumea. Nu eşti responsabil de fericirea nimănui. Nu eşti responsabil pentru binele sau răul din lume. Eşti responsabil pentru tine însuţi. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru lume este să îţi asumi responsabilitatea pentru tine.

Învăţăturile toltece sunt, de fapt, psihologie în acţiune

Am putea spune că trăim vremuri extrem de interesante, însă lucrul acesta este adevărat tot timpul, întrucât fiecare zi este specială. Modul în care priveşti lumea depinde de visul tău personal. Cu alte cuvinte, o poţi privi dintr-o perspectivă înaltă, sau dintr-una joasă. Dintr-un anumit punct de vedere, poate părea că trăim vremuri dramatice, de criză, şi că se întâmplă atâtea lucruri ce nu ar trebui să se întâmple. Dintr-o perspectivă mai înaltă, poţi vedea toate fiinţele minunate ce trăiesc pe planeta Pământ. Cu toate că mereu au loc tot felul de evenimente, acestea nu ne pot afecta adevărata umanitate. Totul este minunat, perfect şi în continuă evoluţie.

Ne aflăm aici pentru a trăi, pentru a ne bucura de viaţă, pentru a o explora şi a fi noi înşine, iar acest lucru este minunat.