0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Destrămarea curcubeului
Carte

Destrămarea curcubeului

Destrămarea curcubeului. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Richard Dawkins
Editura: Herald
Colecţia: Mathesis
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 368 (14x21 cm)
Preţ: 41,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Am putea spune oare că Newton a „destrămat curcubeul“, reducându-l la culorile sale prismatice, după cum susţinea Keats?

Cu alte cuvinte, a sfărâmat el frumuseţea?

Departe de aşa ceva, afirmă renumitul om de ştiinţă Richard Dawkins; „destrămarea“ prilejuită de cercetarea lui Newton este cheia unei mari părţi a astronomiei şi a minunatei poezii a cosmologiei moderne.

Misterele nu îşi pierd poezia pentru că sunt rezolvate: soluţia este de multe ori mai frumoasă decât enigma, descoperind mistere şi mai adânci.

Folosindu-se de proza expresivă, pătrunzătoare şi atrăgătoare ce i-a dat renumele de care se bucură, Dawkins discută cele mai importante şi mai grăitoare subiecte din ştiinţa modernă, de la astronomie şi genetică la limbaj şi realitatea virtuală, combinându-le într-o afirmare şi o recunoaştere fără precedent a aplecării umane către descoperire şi mirare.

Richard Dawkins a fost menit să scrie această carte: o strălucită evaluare a naturii (şi a denaturării) ştiinţei, un tribut adresat ştiinţei nu pentru că este folositoare, ci pentru că este înălţătoare.

Sentimentul de fascinaţie reverenţioasă pe care ni-l insuflă ştiinţa este una dintre cele mai înalte experienţe de care psihicul uman este capabil. Este o pasiune estetică profundă, comparabilă cu cea născută de cea mai aleasă muzica şi poezie. Este unul dintre lucrurile care fac într-adevăr ca viaţa să merite a fi trăită şi ne dă acest sentiment chiar şi mai eficient atunci când reuşeşte să ne convingă că timpul pe care-l avem de trăit este finit.

Richard Dawkins, „Destrămarea curcubeului“

„Destrămarea curcubeului“ este o scrisoare de dragoste adresată ştiinţei, o încercare de a contrazice perspectiva potrivit căreia ştiinţa este rece şi lipsită de sensibilitate estetică… Stilul lui Dawkins surprinde foarte bine drama ştiinţei. Bogată în metafore, plină de argumente pasionante, de umor fin, de exemple atractive şi de conexiuni neaşteptate, proza lui Dawkins poate fi hipnotizantă.

San Francisco Chronicle