0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Excitat
Carte

Excitat

Excitat. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Istoria hormonilor şi modul în care controlează aproape totul

Autor(i): Randi Hutter Epstein
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 400 (14x21 cm)
Preţ: 55,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Plină de anecdote uimitoare, informaţii despre cercetările medicale recente şi detalii amuzante, „Excitat“ ni-i prezintă pe marii oameni de ştiinţă care au făcut descoperiri remarcabile despre dezechilibrele hormonale care ne pricinuiesc atâta suferinţă, dar şi pe şarlatanii care s-au folosit de aceste descoperiri pentru a vinde remedii false.

Epstein scoate la iveală umanitatea care se află în centrul acestei ştiinţe a hormonilor şi vorbeşte despre oameni de tot felul: un doctor din anii 1920, care promova vasectomia ca pe o modalitate de sporire a libidoului, o femeie medic, care a descoperit hormonul sarcinii în anii 1940, şi o mamă care colecta glande pituitare de la cadavre, pe care le folosea ulterior ca sursă de hormon de creştere pentru a-şi trata fiul.

Pe parcursul cărţii, Epstein analizează funcţiile unor hormoni precum leptina, oxitocina, estrogenul şi testosteronul, demitizând ştiinţa endocrinologiei.

În tinereţe, pentru mine, hormonii însemnau sâni, menstruaţie şi sex. Nimic mai simplu de-atât. Dar reprezintă mai mult decât atât.

Ei sunt nişte substanţe chimice puternice, care controlează metabolismul, comportamentul, somnul, schimbările de dispoziţie, sistemul imunitar, lupta, abandonul – nu doar pubertatea şi sexul.

Aşadar, într-un anume sens, cartea de faţă este o istorie a biochimiei fiinţelor vii, emoţionale. Istoria hormonilor este, totodată, o istorie a descoperirilor, a căilor greşite, a perseverenţei şi a speranţei. Aducându-le împreună – ştiinţa fundamentală şi persoanele care au construit-o –, „Excitat“ este o poveste despre ceea ce ne face oameni, din interior spre exterior.

Randi Hutter Epstein

O poveste exhaustivă, strălucită a hormonilor, care acoperă subiecte precum sexul, suferinţa, neurologia, biologia, medicina şi descoperirea de sine. Cartea lui Randi Hutter Epstein nu doar că aprinde imaginaţia, dar o şi ponderează. Povestea este spusă într-o manieră captivantă, autoarea reuşind să însufleţească şi să aducă în faţa cititorilor un întreg sistem al ştiinţei.

În ziua de azi, hormonii sunt văzuţi întrucâtva asemenea îngerilor şi demonilor în timpurile mai vechi: agenţi invizibili, responsabili într-un mod misterios de tot ce se întâmplă în viaţa noastră. În cartea sa amuzantă şi lămuritoare, Randi Hutter Epstein demitizează aceste molecule, fără ca prin aceasta să le ia ceva din puterea lor uimitoare.

Carl Zimmer, autorul cărţii „She Has Her Mother`s Laugh“ şi „Parasite Rex“