0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Excitat
Carte

Excitat

Istoria hormonilor și modul în care controlează aproape totul

Autor(i): Randi Hutter Epstein
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de știință
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 400 (14x21 cm)
Preţ: 55,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Plină de anecdote uimitoare, informații despre cercetările medicale recente și detalii amuzante, „Excitat“ ni-i prezintă pe marii oameni de știință care au făcut descoperiri remarcabile despre dezechilibrele hormonale care ne pricinuiesc atâta suferință, dar și pe șarlatanii care s-au folosit de aceste descoperiri pentru a vinde remedii false.

Epstein scoate la iveală umanitatea care se află în centrul acestei științe a hormonilor și vorbește despre oameni de tot felul: un doctor din anii 1920, care promova vasectomia ca pe o modalitate de sporire a libidoului, o femeie medic, care a descoperit hormonul sarcinii în anii 1940, și o mamă care colecta glande pituitare de la cadavre, pe care le folosea ulterior ca sursă de hormon de creștere pentru a-și trata fiul.

Pe parcursul cărții, Epstein analizează funcțiile unor hormoni precum leptina, oxitocina, estrogenul și testosteronul, demitizând știința endocrinologiei.

În tinerețe, pentru mine, hormonii însemnau sâni, menstruație și sex. Nimic mai simplu de-atât. Dar reprezintă mai mult decât atât.

Ei sunt niște substanțe chimice puternice, care controlează metabolismul, comportamentul, somnul, schimbările de dispoziție, sistemul imunitar, lupta, abandonul – nu doar pubertatea și sexul.

Așadar, într-un anume sens, cartea de față este o istorie a biochimiei ființelor vii, emoționale. Istoria hormonilor este, totodată, o istorie a descoperirilor, a căilor greșite, a perseverenței și a speranței. Aducându-le împreună – știința fundamentală și persoanele care au construit-o –, „Excitat“ este o poveste despre ceea ce ne face oameni, din interior spre exterior.

Randi Hutter Epstein

O poveste exhaustivă, strălucită a hormonilor, care acoperă subiecte precum sexul, suferința, neurologia, biologia, medicina și descoperirea de sine. Cartea lui Randi Hutter Epstein nu doar că aprinde imaginația, dar o și ponderează. Povestea este spusă într-o manieră captivantă, autoarea reușind să însuflețească și să aducă în fața cititorilor un întreg sistem al științei.

În ziua de azi, hormonii sunt văzuți întrucâtva asemenea îngerilor și demonilor în timpurile mai vechi: agenți invizibili, responsabili într-un mod misterios de tot ce se întâmplă în viața noastră. În cartea sa amuzantă și lămuritoare, Randi Hutter Epstein demitizează aceste molecule, fără ca prin aceasta să le ia ceva din puterea lor uimitoare.

Carl Zimmer, autorul cărții „She Has Her Mother’s Laugh“ și „Parasite Rex“