0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Umor
  3. În lumea lui Păcală şi Tândală
Carte

În lumea lui Păcală şi Tândală

În lumea lui Păcală şi Tândală. Editura Agora
CumpărDetalii carte

Autor(i): Ion Creangă, Ioan Slavici, Costache Negruzzi, Petre Dulfu,
Editura: Agora
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 128 (15x23 cm)
Preţ: 15,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Această carte este o selecţie de aventuri ale celor două personaje celebre din tradiţia românească (Păcală şi Tândală) povestite de scriitori români celebri.

Păcală este un personaj complex, a cărui hâtrenie izvorăşte din puterea minţii, din umorul şi înţelepciunea populară, dar bine disimulate sub o cuceritoare aparenţă de simplitate şi chiar naivitate. El îşi ia bâta la spate şi, cu fluierul la brâu, colindă prin lume, râde de proşti şi prostie, păcăleşte pe unul şi pe altul pentru a îndrepta relele moravuri şi, aşa, o ia mereu de la capăt.

Prin isteţimea sa, Păcală dezghioacă tot ceea ce vede şi aude, sancţionează proastele năravuri prin râsul său, verbul lui acid fiind paloşul tăios cu care îşi atinge scopul.

Păcală este un tip social şi profund cinstit, el neputând trăi decât în raport cu oamenii din jurul lui şi cu dorinţa de a intra în rândul oamenilor, adică de a se bucura de o existenţă onestă.

Opusul lui Păcală este Tândală, care îl însoţeşte, uneori, pe acesta în peregrinările sale. Prin înclinaţia lui firească de „a tândăli“, de a lenevi şi de a pierde vremea fără nici un rost, Tândală este o altă ipostază a unui personaj comic, cu rădăcini în umorul popular. El pare, anume, creat pentru a pune în evidenţă, printr-un raport de izbitoare antiteză, consistenţa personalităţii lui Păcală.