0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Umor
  3. În lumea lui Păcală și Tândală
Carte

În lumea lui Păcală și Tândală

În lumea lui Păcală și Tândală. Editura Agora
Cumpăr
Autor(i): Ion Creangă, Ioan Slavici, Costache Negruzzi, Petre Dulfu,
Editura: Agora
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 128 (15x23 cm)
Preţ: 15,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Această carte este o selecție de aventuri ale celor două personaje celebre din tradiția românească (Păcală și Tândală) povestite de scriitori români celebri.

Păcală este un personaj complex, a cărui hâtrenie izvorăște din puterea minții, din umorul și înțelepciunea populară, dar bine disimulate sub o cuceritoare aparență de simplitate și chiar naivitate. El își ia bâta la spate și, cu fluierul la brâu, colindă prin lume, râde de proști și prostie, păcălește pe unul și pe altul pentru a îndrepta relele moravuri și, așa, o ia mereu de la capăt.

Prin istețimea sa, Păcală dezghioacă tot ceea ce vede și aude, sancționează proastele năravuri prin râsul său, verbul lui acid fiind paloșul tăios cu care își atinge scopul.

Păcală este un tip social și profund cinstit, el neputând trăi decât în raport cu oamenii din jurul lui și cu dorința de a intra în rândul oamenilor, adică de a se bucura de o existență onestă.

Opusul lui Păcală este Tândală, care îl însoțește, uneori, pe acesta în peregrinările sale. Prin înclinația lui firească de „a tândăli“, de a lenevi și de a pierde vremea fără nici un rost, Tândală este o altă ipostază a unui personaj comic, cu rădăcini în umorul popular. El pare, anume, creat pentru a pune în evidență, printr-un raport de izbitoare antiteză, consistența personalității lui Păcală.