0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Spiritualitate
  3. Cărți: Viață după moarte
  4. Cartea egipteană a morților
#LoveDigital Social Media Growth Summit e un eveniment dedicat solopreneurilor, freelancerilor și coach-ilor, care, la fel ca tine, sunt gata să își amplifice prezența și influența în lumea social media.
Alătură-te celor 20+ experți și descoperă cum să-ți mărești impactul pe social media și să-ți crești afacerea online.
Înregistrează-te ACUM
Carte

Cartea egipteană a morților

Coperta cărții: Cartea egipteană a morților – Papirusul Ani de la editura Herald.
Cartea: Cartea egipteană a morților – Papirusul Ani
Autor: * * *
Editura: Herald
Cumpăr

Papirusul Ani

Autor(i): * * *
Editura: Herald
Colecţia: Bibliotheca orientalis
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 368 (13x20 cm)
ISBN:9789731116990
Preţ: 48,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Egiptenii sunt cei mai credincioși dintre toți oamenii.

Herodot

Dintre toate popoarele antice, egiptenii au dovedit cea mai constantă preocupare față de problema morții și a enigmelor ei, fapt ce și-a pus amprenta pe întreaga lor viață socială și spirituală, conferindu-i o unicitate stranie și inimitabilă.

În perspectiva gândirii lor, cu ajutorul unor procedee magice, bazate, în principal, pe o adevărată știință a secretelor logosului, moartea putea fi controlată și subordonată.

Strădaniile de descifrare a misterului morții s-au concretizat în rețeaua de centre de cult, adevărate școli inițiatice, ce împânzeau întreg cuprinsul Egiptului.

Scopul acestor eforturi, uneori extrem de costisitoare, era depășirea pragului, impus de condiția umană, dintre viață și moarte, pentru a supraviețui într-o altă dimensiune, într-un Egipt ideal, susținut de atotputernicia zeilor, „triumfând“ asupra morții prin forțarea barierelor ce se interpun între existența efemeră, pământeană, și viața eternă din Țara Veșnică.

O caracteristică a acestor texte constă în faptul că ele suscită comentarii dintre cele mai contradictorii. Unii le-au considerat rod al unei alienări la scară națională, alții le-au acordat valențe ale unei metafizici savante; unii le apreciază ca fiind produse ale unor minți primitive, alții sunt fascinați de universul fantastic pe care îl întrezăresc dincolo de aparentele derutante și înșelătoare.

Pe lângă ritualurile de pregătire a trupului celui decedat în vederea efectuării călătoriei postume a sufletului ce se desparte de trup, se puneau în mormânt texte conținând formule magice, „cuvinte de putere“, rugăciuni, un „ghid“ care să-l îndrume spre a ajunge la țintă supremă, respectiv, de a se odihni la „sânul lui Ra“, „în preajma lui Osiris“.

Totalitatea acestor texte, scrise, de obicei, pe papirusuri așezate în cutele bandajelor mumiei, alături de aceasta, sau inscripționate chiar pe una dintre fâșiile de pânză ce înfășau mortul, alcătuiesc ceea ce a fost numit „Cartea egipteană a morților“. Cartea a fost publicată, pentru prima oară, în anul 1842, de către Karl Richard Lepsius, iar titlul (în germană, Todtenbuch), deși considerat impropriu, a fost adoptat de egiptologia oficială.

Oricine poate fi uimit de credința egipteanului în divinitățile despre care spune că le-a inventat el însuși și care, astfel, își datorează existența celui ce le-a creat. Mai mult decât atât, dacă e supărat, nu se sfiește să le amenințe. Cu toate acestea, nu-i putem acuza pe egipteni de lipsă de inteligență, de vreme ce au reușit să conceptualizeze noțiuni extrem de abstracte, cum ar fi „substanță“ (gr. ousia), sufletul akh ce îi preexistă sufletului ce se întrupează, „muzica sferelor“ și altele.

Cuprinsul cărţii: „Cartea egipteană a morților“

  • Cuvânt introductiv
  • Cartea egipteană a morților
  • Index tematic și de termeni
  • Bibliografie selectivă