0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Etnologie
  3. Antropologia, o știință neocolonială
Carte

Antropologia, o știință neocolonială

Antropologia, o știință neocolonială. Editura Eikon
Autor(i): Petru Ursache
Editura: Eikon
Colecţia: Etno
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 402 (14x21 cm)
Preţ: 38,50 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Cât despre textele incluse în volumul de față, cititorul a mai avut prilejul să le cunoască din rubrica mea din „Convorbiri literare“, intitulată „Cartea de etnologie“.

Acolo am comentat, în segmentul de timp 2000-2006, lucrările de specialitate, predilect românești, cu intenția de a urmări modul cum este receptată disciplina la noi sub presiunea ultimilor ani de căutare de identitate.

A fost și un mod de a pune la punct o parte din bibliografia necesară cursului meu de Antropologie (I), pe care l-am ținut la Facultatea de Litere a Universității „Al.I. Cuza“.

N-a fost să fie așa, pentru că am depins de planurile fluctuante, nesigure și eliminatorii ale „universitarilor“ și „ministeriabililor“ noștri, în ton cu „tranziția“. Așa că nu a putut fi valorizată decât seria de cronici din „Convorbiri literare“.

Cititorul își poate da seama de ce materia volumului de față a fost organizată pe capitole de curs universitar.

Din păcate, unele secvențe n-au fost suficient acoperite; la discipline (Etnojuridica, Etnomuzicologia, Medicina populară, Știința alimentației), concepte (Familie, Rudenie, Neam, Rasă), tehnici ale extazului și ocultației (magie, exorcism, sacru, profan) voi reveni.