0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Alimentaţie sănătoasă
  3. Dietă şi nutriţie
Carte

Dietă şi nutriţie

Dietă şi nutriţie. Editura
CumpărDetalii carte

O abordare ayurvedică a alimentaţiei

Autor(i): Rudolph Ballentine
Editura: Curtea Veche
Colecţia: Să fii sănătos
Anul apariţiei: 2007
Pagini: 656 (15x22 cm)
Preţ: 43,35 Lei
Disponibilitate: în stoc

Suntem conştienţi de faptul că sănătatea este un capital care trebuie păstrat, că actualul stil de viaţă este răspunzător de suferinţele fizice, că sufletul şi trupul nu sunt entităţi ce trebuie luate separat, că legătura omului cu universul este importantă pentru regăsirea echilibrului psihic, fizic şi spiritual.

Căile medicinei clasice se îmbogăţesc, viziunea asupra bolii şi bolnavilor se schimbă, iar informaţia constituie un aspect important al profilaxiei medicale.

Colecţia „Să fii sănătos“ deschide publicului noi căi pentru a înţelege de unde vine boala, cum se poate vindeca şi mai ales ce poate face pentru menţinerea sănătăţii şi pentru a se bucura pe deplin de viaţă.

Dietă şi nutriţie este o carte extrem de complexă, care cuprinde o perspectivă holistică (atât din punct de vedere oriental, cât şi occidental) asupra unuia dintre cele mai importante aspecte ale mediului ecologic: alimentaţia. Mişcarea anumitor minerale şi compuşi de natură vegetală sau animală în interiorul organismului uman este cunoscută, în general, sub numele de nutriţie.

Dr. Rudolph Ballentine, un cunoscut specialist în domeniul medicinei alternative şi complementare, tratează acest subiect cu mare rigurozitate, dar şi cu o rară bogăţie de nuanţe, îmbinând cunoaşterea ştiinţifică actuală cu o tradiţie milenară, extrem de valoroasă.

Secţiunile acestui volum furnizează cititorului informaţii exacte şi utile legate de o istorie a tipurilor de alimentaţie occidentală, descrierea amănunţită a elementelor esenţiale din alimente (vitamine, minerale, proteine, grăsimi, carbohidraţi), sfaturi privind alcătuirea unei diete echilibrate, stadiile (transformările) prin care trece hrana în interiorul organismului uman, o abordare ayurvedică a alimentaţiei, precum şi o prezentare a efectelor pe care le au alimentaţia şi obiceiurile alimentare asupra minţii, emoţiilor şi conştiinţei.

Stilul concis şi clar al cărţii completează această perspectivă cuprinzătoare asupra diverselor faţete ale nutriţiei şi ale relaţiei dintre dietă şi starea de bine fizică şi psiho-emoţională.

Cuprinsul cărţii: „Dietă şi nutriţie“

  • Nota editorului
  • Mulţumiri
  • Prefaţă
  • Ecologia nutriţiei
    • Modele de comportament alimentar – primitive şi moderne
      • Obiceiuri alimentare actuale
      • Dieta şi sănătatea
      • Originile modelelor de comportament alimentar
      • Civilizaţia şi agricultura
      • Nutriţia şi problemele dentare
      • De la cariile dentare la distrugerea sănătăţii
    • Nutriţia şi solul
      • Migraţia spre Vest
      • Natura solului
      • De ce să cumpărăm „alimente organice“?
      • Agricultura viitorului
      • Stabilitatea ecologică şi producţia de alimente
    • Nutriţia şi celula
      • Călătorie în interiorul celulei
      • Cromozomii şi genele
      • Nutriţia la nivelul lumii intracelulare
  • Biochimia nutriţiei
    • Hidraţii de carbon: sursa noastră de energie
      • Istoria zahărului
      • Amidonul
      • Câte calorii?
    • Grăsimile animale şi uleiurile vegetale: depozite de energie
    • Proteinele: elemente de sinteză
    • Vitaminele
      • Vitamina A (retinolul)
      • Complexul de vitamine B
      • Vitamina C
      • Vitamina D
      • Vitamina E
      • Alte vitamine
      • Vitaminele: sumar
    • Mineralele
      • Calciul
      • Magneziu
      • Plumbul
      • Cromul
      • Manganul
      • Cuprul
      • Zincul
      • Cadmiul
      • Fierul
      • Sodiul, potasiul şi apa
      • Fluorul
      • Apele minerale
      • Din nou despre sol
      • Mineralele: tablete sau hrană?
    • Alcătuirea unei diete echilibrate
      • Către o dietă universală
      • Cele cinci grupe de alimente tradiţionale
      • Dieta americană modernă
      • Obţinerea unei diete mai sănătoase
      • Ghiduri pentru creşterea calităţii nutriţiei
      • Alimentele proaspete
      • Combinarea alimentelor nutritive
  • Fiziologia nutriţiei
    • Digestia
      • Cavitatea bucală: primul pas
      • Stomacul
      • Intestinul subţire
      • Pancreasul
      • Ficatul: coordonatorul biochimic
    • Eliminarea reziduurilor
      • Intestinul gros: „mediul de cultură al organismului“
      • Bioritmurile şi orarul meselor
    • Postul şi principiile purificării
      • Reziduurile şi purificarea
      • Colonul – sediul vayu (vânt)
      • Postul
  • Farmacologia nutriţiei
    • Dincolo de nutrienţi
      • Farmacologia culinară
    • Alimente preparate versus alimente crude
    • Alimentaţia ayurvedică
      • Tridosha
      • Tridosha şi simţul gustativ
      • Ayurveda şi modelele din natură
    • Gastrotehnia
      • Vasele de fier şi ibricele de cupru
      • Grăsimile şi uleiurile în gastronomie
      • Folosirea condimentelor în gastronomie
      • Rafinarea şi conservarea
      • Alte metode de prelucrare
      • Concluzii
    • Alimentele şi conştiinţa
    • Interacţiunea dintre dietă şi minte
      • Hidraţii de carbon şi hipoglicemia
      • Ficatul şi depresia
      • Interacţiunea dintre nutriţie şi minte: o spirală
      • Sensul simbolic al alimentelor
      • Obezitatea: eliberarea din „spirala grăsimii“
    • Megavitaminele şi alergiile alimentare
      • Carentele vitaminice şi psihopatologia
      • Vitamina C şi stresul
      • Alergia alimentară şi dependenţa de alimente
    • Alimentaţia Sadhana
      • Crearea propriului laborator de nutriţie
      • Dieta şi autocontrolul
      • Semnificaţia datelor empirice
      • Obiceiurile alimentare autopsihoterapeutice
      • O nouă perspectivă
      • Filozofia nutriţiei
      • Entropie versus viaţă
      • Transmutaţiile biologice
      • Cele cinci elemente principale
  • Note