0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Al treilea cimpanzeu
Carte

Al treilea cimpanzeu

Al treilea cimpanzeu. Editura All
Cumpăr

Evoluția și viitorul Omului

Autor(i): Jared Diamond
Editura: All
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 360 (16x23 cm)
Preţ: 59,90 Lei
Disponibilitate: în stoc

Concepută pentru publicul larg și esențială pentru oricine își dorește să înțeleagă ce înseamnă să fii om, lucrarea „Al treilea cimpanzeu“ este semnată de Jared Diamond, laureatul Premiului Pulitzer pentru bestsellerul internațional „Viruși, arme și oțel“.

Descoperirea oaselor fosilizate ale sutelor de creaturi aflate în stadii intermediare a adus dovezi copleșitoare în sprijinul ideii că omul a evoluat din maimuțele antropoide.

În 1859, când Darwin a făcut această afirmație, cei mai mulți au considerat că teoria lui este întru totul absurdă, dar descoperirile ulterioare au confirmat-o.

Studiile de genetică moleculară ale ultimilor ani ne dovedesc că oamenii de astăzi împărtășesc 98% din programul genetic al celor doi cimpanzei: cimpanzeul bonobo din Zair și cimpanzeul obișnuit din restul Africii tropicale. Mai mult decât atât, distanța genetică dintre noi și cimpanzei este chiar mai mică decât distanța dintre alte specii foarte apropiate precum păsările vireo cu ochi albi și cele cu ochi roșii.

În prima parte, Diamond urmărește evoluția speciei umane de la câteva milioane de ani în urmă până în perioada de dinaintea apariției agriculturii, acum zece mii de ani. A doua parte este dedicată transformărilor care au făcut posibilă dezvoltarea ulterioară a limbii și a artelor, iar cea de-a treia parte analizează în detaliu trăsăturile culturale determinante în diferențierea noastră față de animale: limbajul, arta, tehnologia și agricultura. Ultimele două părți prezintă trăsăturile care ne amenință supraviețuirea: înclinația către crimele xenofobe (trăsătură care se găsește și la animale în luptele dintre indivizi și grupuri) și agresiunea tot mai accelerată asupra mediului. Epilogul reia cele mai importante repere ale ascensiunii omului de la condiția de animal, amendând viteza cu care au avansat mijloacele posibilei noastre decăderi și staționând în punctele esențiale pentru a sublinia modurile în care al treilea cimpanzeu poate învăța din trecut pentru a-și asigura viitorul.

„O carte strălucită, care poate bucura orice cititor. Un excelent ajutor pentru a înțelege ce înseamnă să fii om.“ (Paul Ehrlich, Stanford University)

„O carte cu mult spirit. O lectură extraordinară…“ (New York Times Book Review)