Irigații în culturile horticole
Autor(i): Peter J. Paschold
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 204 (13x20 cm)
ISBN:9786066490221
Preţ: 13,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 204 (13x20 cm)
ISBN:9786066490221
Preţ: 13,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Cartea tratează toate subiectele cu privire la aportul de apă în cultura horticolă:
- consumul de apă și nevoia de irigare a plantelor
- particularități despre plante fructifere, legume, plantele ornamentale și pepiniere
- tehnici de irigare
- folosirea senzorilor de umiditate a solului
- controlarea și reglarea irigației
Această carte se adresează horticultorilor, agricultorilor care își irigă suprafețele cultivate sau le vor iriga în viitor, dar și studenților și consultanților agricoli.
Cuprinsul cărţii: „Irigații în culturile horticole“
- Cuvânt înainte
- Introducere
- Disponibilitatea apei
- Necesitatea unei irigații controlate
- Consumul de apă și nevoia de irigație
- Legume
- Cultura protejată
- Suprafața de cultivare în aer liber
- Fructe
- Gestionarea apei
- Calitatea fructelor
- Cultivarea plantelor ornamentale
- Pepiniera
- Legume
- Metabolismul apei la plante, în soluri și substraturi
- Metabolismul apei la plante
- Metabolismul apelor la solurile naturale
- Regimul apei în substraturi
- Tehnici de irigare
- Planificarea instalațiilor de irigare
- Evaluarea cantității necesare de apă
- Captarea apei
- Modul de acționare al pompei de extragere
- Tipul de instalație folosit în procedeul de irigare
- Distribuirea apei pe suprafața de cultivare în aer liber
- Microirigația
- Procedeul de irigare cu aspersoare dispuse în rând
- Sisteme de aspersiune liniară și circulară
- Echipamente mobile de irigare prin aspersiune
- Cultura protejată
- Planificarea instalațiilor de irigare
- Calitatea apei pentru irigare
- Prelevarea și analizarea probelor de apă
- Directive și ordonanțe generale
- Parametri de calitate a apei destinate irigațiilor
- Importanța calității apei pentru producția de legume
- Purificarea apei pentru exploatarea în horticultură
- Importanța calității apei de irigat
- Sursele de apă
- Standardele de calitate și efectele diferitelor grade de calitate a apei asupra producției
- Tratarea și purificarea apei
- Controlarea și reglarea irigației
- Obiective și conținuturi ale controlului irigației
- Obiective
- Controlarea irigației
- Metode de controlare a irigației
- Prezentare pe scurt a metodelor
- Senzori de măsurare a umidității solului
- Bilanțul hidrologico-climatic
- Fertirigarea și chimirigarea
- Generalități
- Fertirigarea
- Chimirigarea
- Obiective și conținuturi ale controlului irigației
- Metode de irigare specifice tipului de cultură
- Legume
- Cultivarea legumelor pe suprafețele în aer liber
- Cultivarea legumelor în sere
- Fructe
- Pomi fructiferi
- Fructe-bace
- Controlarea irigației
- Metode specifice de irigație pentru culturile de plante fructifere
- Plante ornamentale
- Efectele stresului hidric
- Reducerea umidității substratului
- Micșorarea umidității relative a aerului
- Reglarea cantității de apă administrate
- Alte particularități ale plantelor ornamentale
- Pepinierele
- Cultura pe suprafețele în câmp deschis
- Cultura la container
- Legume
- Posibilități și delimitări ale irigației și administrarea ei
- Informații generale
- Bibliografie