0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Călătorii
  3. Ghidul excursiilor montane

PROMOȚIE

Până în 7 decembrie

Reduceri între 12% și 30% la peste 1700 de titluri

Ofertă valabilă în limita stocului disponibil.

Carte

Ghidul excursiilor montane

Ghidul excursiilor montane. Editura Universitară
CumpărDetalii carte

Autor(i): Daniel Dieaconu, Iulian Săndulache,
Editura: Universitară
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 189 (14x21 cm)
Preţ: 22,15 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Această carte a apărut într-o primă variantă în anul 2007, când am apelat la sprijinul profesorului de sport Vasile Răschitor, al învăţătorilor Ilie Alexandru şi Mihai Panţîru, al inginerului geolog Constantin Andraş (fost profesor de geografie şi cabanier pe Ceahlău), al elevilor pe atunci de clasa a VIII-a de la Şcoala Grinţieş, judeţul Neamţ.

Ce-i lega pe susnumiţii sprijinitori ai cărţii?

Dragostea de munte, fără îndoială. Sunt locuitori ai Carpaţilor răsăriteni, grupa moldo-transilvană, de la poalele Ceahlăului şi Grinţieşului, munteni care ştiu să folosească coasa în fâneaţă şi să mâne calul la pădure, la tras buşteni spre tăşoane, dar care ştiu şi să se bucure în vârful Ceahlăului la hramul de la „Schimbarea la Faţă“, care ştiu să admire, dar să nu rupă, floarea de colţ de pe Ocolaşul Mic sau bujorii de munte de pe Călimani sau papucul-doamnei de pe Budacul.

Profesorii şi învăţătorii numiţi mai sus de zeci de ani urcă cu elevii pe muntele Ceahlău, pe Rarău, Giumalău, Hăşmaş sau Călimani, dar care s-au avântat şi spre Retezat, Parâng sau Făgăraş.

Şi-au dorit ca cei îndrumaţi de ei să primească aşa numita „cultură a muntelui“, aşa cum le-a fost şi lor împărtăşită de doctorul Gheorghe Iacomi, de moş Cerbu, de Gheorghe Baciu, de Zait şi Bulai, Ilie Ciucanel, Dragomir Găină, profesorul Constantin Panţîru sau cabanierul Doruţ.

A contat pentru autori şi faptul că în anii `80 la Grinţieş a devenit o tradiţie pentru elevi să câştige fazele judeţene şi chiar naţionale ale concursului PTAP (Pregătirea tineretului pentru apărarea patriei), ediţiile de vară şi de iarnă, sub conducerea profesorului Răschitor. Elevii erau pregătiţi pentru orientare turistică, acordarea primului ajutor, reguli de circulaţie, instalarea corturilor, traversarea unor terenuri accidentate, mersul pe schiuri (fond şi alpin) etc. Lucruri care i-au pregătit şi pentru excursiile montane.

Concursuri a căror desfiinţare o considerăm fără rost, căci elevii învăţau multe lucruri: să folosească o hartă, o busolă, să aplice un garou, să cunoască semnele de circulaţie, să schieze, să doarmă în corturi, să folosească o puşcă cu aer comprimat, să arunce cu mingea de oină şi încă multe altele.

Prin intermediul Asociaţiei „Pro Grinţieş“, în anul 2012, s-a derulat proiectul „Itinerarii spirituale la muntele Ceahlău“, iar în 2014 s-a desfăşurat un alt proiect numit „Ranger Junior pe Muntele Ceahlău“ şi am considerat necesar să îmbogăţim această carte.

Ni s-au alăturat geograful Iulian Săndulache de la Universitatea din Bucureşti şi din nou foştii colaboratori.

A fost mai mult decât utilă această carte în cadrul taberei „Ranger Junior“ din august 2014 de la Cabana Dochia din Ceahlău. Cu sprijinul reprezentanţilor Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, tinerii angrenaţi în proiect au aflat nu doar care este comportamentul propice unei excursii pe un munte, ci şi cum trebuie să te porţi într-un parc naţional, unde sunt zone, specii floristice, faunistice sau geologice care trebuie să fie protejate.

Născându-se această carte pe Ceahlău şi în jurul Ceahlăului, nu puteam să nu-i alăturăm o componentă dedicată acestui munte şi parcului naţional pe care îl deţine: o scurtă descriere, reguli de vizitare, trasee turistice.

De altfel, în cadrul acestui proiect s-a realizat şi un ghid de bună practică şi o antologie bilingvă (româno-engleza) de legende şi considerăm că toate aceste materiale editate sunt complementare.

Cartea noastră este un elogiu pentru munte şi oamenii săi, dar şi o pledoarie, un îndemn pentru drumeţia şi expediţia montană. Este o carte de buzunar şi, de ce nu, o carte de rucsac pentru cei ce urcă pe Ceahlău, dar şi pe Retezat, Bihor sau Călimani.

Cuprinsul cărţii: „Ghidul excursiilor montane“