0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Psihologie
  3. Lumea interioară a traumei
Carte

Lumea interioară a traumei

Lumea interioară a traumei. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Dr. Donald Kalsched
Editura: Herald
Colecţia: Jungiana
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 336 (14x21 cm)
Preţ: 42,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Trauma, ştiută sau neştiută, dar mai ales cea neştiută – trauma „uitată“, din cele mai fragede momente ale copilăriei –, ne defineşte viaţa, ne limitează şi ne constrânge, ne condamnă la suferinţă şi la pierderea „viului“ din noi.

Şi toate acestea fără a avea la dispoziţie o explicaţie. Suntem împinşi la compulsii, la adicţii, la depresii, izolare, paranoia, autosuficienţă şi accese de furie, la suferinţe psihice şi fizice, care nu par să aibă nimic de-a face cu noi şi cu viaţa noastră conştientă, ca şi cum altcineva în noi ar suferi, undeva în adâncul tenebros al fiinţei, ceva cumplit.

Însă acel ceva nu ni se arată decât în vise şi fantasme, în coşmaruri care ne lasă perplecşi. În afara lor, noi trăim viaţa anesteziaţi emoţional, lipsiţi de voinţă şi sens.

Donald Kalsched explorează lumea ascunsă a acestor vise şi fantasme, deschizând ferestre către o copilărie de mult uitată şi ajungând să înţeleagă, pentru el şi pacienţii săi – care au trăit suferinţe de neconceput şi de nesuportat înainte ca eul lor conştient să se fi format – modul în care psihicul lor se apăra de traumă, retraumatizând – în mod paradoxal – eul fragil al acestora, prizonier al unei figuri daimonice (reprezentarea onirică a mecanismelor psihice defensive arhaice şi primitive ale fiinţei).

Pacienţii care au suferit traume destructurante în primii ani ai vieţii sunt cei care ridică cele mai multe rezistente în psihoterapie, iar terapeuţii tind de cele mai multe ori să reacţioneze, în contratransfer, negativ la rezistenţele lor, ajungându-se chiar şi la ruperea alianţei terapeutice.

Atitudinea empatică şi hrănitoare adoptată de Kalsched este singura care poate ajuta aceşti oameni să-şi redescopere dimensiunile pierdute ale fiinţei, sechestrate în ei de traumă, şi să înceapă lupta pas cu pas cu demonii interiori arhetipali.

Însă lupta cere multă voinţa, abilităţi de autoanaliză şi foarte mult curaj.