Alimentația taoistă în medicina chineză
Editura: Polirom
Colecţia: Sănătate, dietetică
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 34,95 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Trăim într-o epocă obsedată de diete, în care medicii și oamenii de știință, celebritățile și industria alimentară ne bombardează zilnic cu informații legate de ceea ce mâncăm.
Regimul nostru se bazează pe un set de reguli care stabilesc numărul de calorii pe care trebuie să le consumăm și alimentele „obligatorii“ ca să slăbim sau să rămânem tineri.
Spre deosebire de aceste diete universale, alimentația taoistă consideră că nu există un regim unic potrivit pentru toată lumea și că organismul nostru ne indică exact alimentele de care are nevoie.
Cartea vă arată cum acționează diferitele alimente și vă propune mai multe ghiduri de nutriție, dar vă ajută de asemenea să înțelegeți de ce sunteți atrași irezistibil de anumite alimente și dacă mâncărurile preferate răspund cu adevărat necesitaților corpului vostru.
Astfel, veți putea să vă stabiliți singuri o dietă adecvată pentru a fi mereu sănătoși și plini de vitalitate.
Cuprinsul cărţii: „Alimentația taoistă în medicina chineză“
- Introducere
- Mulțumiri
- Fundamente de alimentație taoistă și medicină chineză
- Noțiuni elementare de medicină chineză
- Yin Yang
- 5 energii elementare - Wu Xing
- Cele 5 energii cosmice
- Shen
- Jing
- Qi, energia
- Cele trei niveluri de qi (wei-qi, ying-qi și yuan-qi)
- Xue, Sângele
- Fluidele corporale - Jin Ye
- Jin
- Ye
- Organe, Viscere și Canale energetice
- Elementul Lemn: Ficatul și Vezica Biliară
- Vezica Biliară
- Elementul Foc: Inima și Intestinul Subțire
- Ministrul Inimii și Triplul Arzător
- Ministrul Inimii
- Triplul Arzător
- Intestinul Subțire
- Elementul Apă: Rinichii și Vezica
- Rinichii
- Vezica Urinară
- Elementul Pământ: Splina și Stomacul
- Stomacul
- Splina
- Elementul Metal: Plămânii și Intestinul Gros
- Plămânul
- Intestinul Gros
- Natură, gust, geografie, părțile plantelor
- Natura, Qi
- Gustul, Wei
- Dulce
- Sărat
- Picant, Xin
- Amar, Ku
- Acru, Suan
- Moderat
- 5 gusturi și 5 Elemente
- Geografia
- Părțile plantei
- Florile și fructele
- Frunzele
- Rădăcinile și tuberculii
- Semințele
- Spectrul alimentelor
- Apă, Pământ, Cer și spectrul alimentelor
- Alimentele celor trei niveluri
- Semnificația și utilizarea spectrului alimentelor
- Yuan-qi
- Ying-qi
- Wei-qi
- Fiziologia digestiei în medicina chineză
- Deschiderea Stomacului
- Coborârea alimentelor în Stomac și armonizarea Stomacului cu Splina
- Coborârea în Stomac
- Armonizarea Splinei cu Stomacul
- Activarea Focului în Stomac
- Eliminarea (coborârea în intestine)
- Distribuirea substanțelor nutritive
- Rezumat final și sinteză
- Reguli alimentare
- Alimente gătite sau crude
- Diverse metode de preparare și relația lor cu cele 5 Elemente
- Lemn: sotat în tigaie sau prăjit fără ulei în tigaie
- Foc: prăjit, la grătar și microunde
- Pământ: la aburi, înăbușit și tocană
- Metal: oala sub presiune
- Apă: fierbere
- Uleiurile în bucătărie
- Materiale: vase și ustensile
- Conservanții
- Combinarea alimentelor
- Distribuirea meselor pe parcursul zilei
- Anotimpurile și fazele Lunii
- Băuturile
- Masticația
- Noțiuni elementare de medicină chineză
- Analiza categoriilor de alimente
- Alimentele din nivelul yuan-qi
- Moluște și crustacee
- Rinichi: moluște și crustacee de apă sărată în general
- Ficat: bivalve și gastropode
- Inimă: cefalopode și crustacee
- Metal: crustacee de apă dulce
- Pământ
- Alimentele din nivelul ying-qi
- Cerealele și leguminoasele
- Cerealele
- Leguminoasele
- Legumele
- Direcția sau tropismul
- Consistența
- Suculența
- Afinitatea cu diferitele organe/elemente
- Peștele
- Animale terestre: mamifere, păsări de curte și păsări zburătoare
- Animale sălbatice sau de crescătorie și furajate
- Mamifere
- Utilizarea diverselor părți ale animalelor
- Păsări de curte și păsări zburătoare
- Cerealele și leguminoasele
- Alimentele din nivelul wei-qi
- Fructele
- Wei-qi și fructele
- Gusturi asociate cu fructele
- Natura
- Asocierea diverselor categorii de fructe cu cele 5 Elemente
- Părțile fructului
- Grupuri de fructe și cele 5 Elemente
- Ouăle și produsele lactate
- Ouăle
- Produsele lactate
- Fructele
- Elaborarea unei diete specifice
- Diagnosticul
- Limba
- Topografia limbii
- Forma și dimensiunea limbii
- Gradul de umiditate
- Culoarea corpului lingual
- Învelișul limbii
- Diagnosticul vizual al corpului
- Yuan-qi
- Ying-qi
- Wei-qi
- Citirea chipului
- Limba
- O dietă pentru viață
- Factori externi
- Factorii climatici
- Factorii sociali și culturali
- Mediul familial
- Factori individuali
- Diagnosticul personal
- Diagnosticul unei patologii/tulburări prezente
- Diagnosticul pentru ameliorarea globală a stării noastre generale
- Diagnosticul pentru evoluția noastră personală
- Mâncarea ca mijloc de dezvoltare spirituală
- Factori externi
- Anexe
- Glosar de termeni din medicina chineză
- Substanțele nutritive
- Carbohidrații (zaharidele sau glucidele)
- Clasificare
- Funcții
- Digestia, absorbția și metabolismul carbohidraților
- Viteza de absorbție și indicele glicemic
- Surse de carbohidrați
- Lipidele
- Trigliceridele
- Acizii grași
- Colesterolul
- Digestia, absorbția și metabolismul lipidelor
- Proteinele
- Funcții
- Digestia, absorbția și metabolismul proteinelor
- Vitaminele
- Biodisponibilitatea vitaminelor
- Absorbția vitaminelor
- Mineralele
- Biodisponibilitatea mineralelor
- Apa
- Fibrele alimentare
- Fitonutrienții
- Carbohidrații (zaharidele sau glucidele)
- Digestia: anatomia și fiziologia aparatului digestiv