0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Alimentaţie sănătoasă
  3. Alimentaţia taoistă în medicina chineză
Carte

Alimentaţia taoistă în medicina chineză

Alimentaţia taoistă în medicina chineză. Editura Polirom
CumpărDetalii carte

Autor(i): Annarita Aiuto, Franco Bottalo
Editura: Polirom
Colecţia: Sănătate, dietetică
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 34,95 Lei
Disponibilitate: în stoc

Trăim într-o epocă obsedată de diete, în care medicii şi oamenii de ştiinţă, celebrităţile şi industria alimentară ne bombardează zilnic cu informaţii legate de ceea ce mâncăm.

Regimul nostru se bazează pe un set de reguli care stabilesc numărul de calorii pe care trebuie să le consumăm şi alimentele „obligatorii“ ca să slăbim sau să rămânem tineri.

Spre deosebire de aceste diete universale, alimentaţia taoistă consideră că nu există un regim unic potrivit pentru toată lumea şi că organismul nostru ne indică exact alimentele de care are nevoie.

Cartea vă arată cum acţionează diferitele alimente şi vă propune mai multe ghiduri de nutriţie, dar vă ajută de asemenea să înţelegeţi de ce sunteţi atraşi irezistibil de anumite alimente şi dacă mâncărurile preferate răspund cu adevărat necesitaţilor corpului vostru.

Astfel, veţi putea să vă stabiliţi singuri o dietă adecvată pentru a fi mereu sănătoşi şi plini de vitalitate.

Cuprinsul cărţii: „Alimentaţia taoistă în medicina chineză“

  • Introducere
  • Mulţumiri
  • Fundamente de alimentaţie taoistă şi medicină chineză
    • Noţiuni elementare de medicină chineză
      • Yin Yang
      • 5 energii elementare - Wu Xing
      • Cele 5 energii cosmice
      • Shen
      • Jing
      • Qi, energia
        • Cele trei niveluri de qi (wei-qi, ying-qi şi yuan-qi)
      • Xue, Sângele
      • Fluidele corporale - Jin Ye
        • Jin
        • Ye
      • Organe, Viscere şi Canale energetice
      • Elementul Lemn: Ficatul şi Vezica Biliară
        • Vezica Biliară
      • Elementul Foc: Inima şi Intestinul Subţire
      • Ministrul Inimii şi Triplul Arzător
        • Ministrul Inimii
        • Triplul Arzător
        • Intestinul Subţire
      • Elementul Apă: Rinichii şi Vezica
        • Rinichii
        • Vezica Urinară
      • Elementul Pământ: Splina şi Stomacul
        • Stomacul
        • Splina
      • Elementul Metal: Plămânii şi Intestinul Gros
        • Plămânul
        • Intestinul Gros
    • Natură, gust, geografie, părţile plantelor
      • Natura, Qi
      • Gustul, Wei
        • Dulce
        • Sărat
        • Picant, Xin
        • Amar, Ku
        • Acru, Suan
        • Moderat
        • 5 gusturi şi 5 Elemente
      • Geografia
      • Părţile plantei
        • Florile şi fructele
        • Frunzele
        • Rădăcinile şi tuberculii
        • Seminţele
    • Spectrul alimentelor
      • Apă, Pământ, Cer şi spectrul alimentelor
      • Alimentele celor trei niveluri
      • Semnificaţia şi utilizarea spectrului alimentelor
        • Yuan-qi
        • Ying-qi
        • Wei-qi
    • Fiziologia digestiei în medicina chineză
      • Deschiderea Stomacului
      • Coborârea alimentelor în Stomac şi armonizarea Stomacului cu Splina
        • Coborârea în Stomac
        • Armonizarea Splinei cu Stomacul
      • Activarea Focului în Stomac
      • Eliminarea (coborârea în intestine)
      • Distribuirea substanţelor nutritive
      • Rezumat final şi sinteză
    • Reguli alimentare
      • Alimente gătite sau crude
      • Diverse metode de preparare şi relaţia lor cu cele 5 Elemente
        • Lemn: sotat în tigaie sau prăjit fără ulei în tigaie
        • Foc: prăjit, la grătar şi microunde
        • Pământ: la aburi, înăbuşit şi tocană
        • Metal: oala sub presiune
        • Apă: fierbere
      • Uleiurile în bucătărie
      • Materiale: vase şi ustensile
      • Conservanţii
      • Combinarea alimentelor
      • Distribuirea meselor pe parcursul zilei
      • Anotimpurile şi fazele Lunii
      • Băuturile
      • Masticaţia
  • Analiza categoriilor de alimente
    • Alimentele din nivelul yuan-qi
      • Seminţe şi Nuci
        • Seminţele: „Zi“ sau „Ren“
        • Nucile
    • Moluşte şi crustacee
      • Rinichi: moluşte şi crustacee de apă sărată în general
      • Ficat: bivalve şi gastropode
      • Inimă: cefalopode şi crustacee
      • Metal: crustacee de apă dulce
      • Pământ
    • Alimentele din nivelul ying-qi
      • Cerealele şi leguminoasele
        • Cerealele
        • Leguminoasele
      • Legumele
        • Direcţia sau tropismul
        • Consistenţa
        • Suculenţa
        • Afinitatea cu diferitele organe/elemente
      • Peştele
      • Animale terestre: mamifere, păsări de curte şi păsări zburătoare
        • Animale sălbatice sau de crescătorie şi furajate
        • Mamifere
        • Utilizarea diverselor părţi ale animalelor
        • Păsări de curte şi păsări zburătoare
    • Alimentele din nivelul wei-qi
      • Fructele
        • Wei-qi şi fructele
        • Gusturi asociate cu fructele
        • Natura
        • Asocierea diverselor categorii de fructe cu cele 5 Elemente
        • Părţile fructului
      • Grupuri de fructe şi cele 5 Elemente
      • Ouăle şi produsele lactate
        • Ouăle
        • Produsele lactate
    • Elaborarea unei diete specifice
    • Diagnosticul
      • Limba
        • Topografia limbii
        • Forma şi dimensiunea limbii
        • Gradul de umiditate
        • Culoarea corpului lingual
        • Învelişul limbii
      • Diagnosticul vizual al corpului
        • Yuan-qi
        • Ying-qi
        • Wei-qi
        • Citirea chipului
    • O dietă pentru viaţă
      • Factori externi
        • Factorii climatici
        • Factorii sociali şi culturali
        • Mediul familial
      • Factori individuali
      • Diagnosticul personal
        • Diagnosticul unei patologii/tulburări prezente
        • Diagnosticul pentru ameliorarea globală a stării noastre generale
        • Diagnosticul pentru evoluţia noastră personală
      • Mâncarea ca mijloc de dezvoltare spirituală
  • Anexe
    • Glosar de termeni din medicina chineză
    • Substanţele nutritive
      • Carbohidraţii (zaharidele sau glucidele)
        • Clasificare
        • Funcţii
        • Digestia, absorbţia şi metabolismul carbohidraţilor
        • Viteza de absorbţie şi indicele glicemic
        • Surse de carbohidraţi
      • Lipidele
        • Trigliceridele
        • Acizii graşi
        • Colesterolul
        • Digestia, absorbţia şi metabolismul lipidelor
      • Proteinele
        • Funcţii
        • Digestia, absorbţia şi metabolismul proteinelor
      • Vitaminele
        • Biodisponibilitatea vitaminelor
        • Absorbţia vitaminelor
      • Mineralele
        • Biodisponibilitatea mineralelor
      • Apa
      • Fibrele alimentare
      • Fitonutrienţii
    • Digestia: anatomia şi fiziologia aparatului digestiv