Chiar așa. Te-ai întrebat vreodată ce carte sau ce cărți ți-au schimbat viața?
Dacă ai găsit un răspuns la această întrebare m-aș bucura foarte mult dacă ai lăsa un comentariu și ți-ai împărtăși cu noi această experiență a ta.
Evident e vorba de cărți care au produs o cotitură majoră în viața ta, deoarece în mod normal orice carte ar trebui să aducă o transformare mai mare sau mai mică în viața noastră.
Până atunci îți voi spune eu ce cărți mi-au schimbat mie viața.
Prima carte care mi-a schimbat viața a fost o carte de mecanică auto și am citit-o pe la vârsta de 10 ani. Interesant e că nu-mi mai aduc aminte titlul, dar știu exact că descria în amănunt cum funcționează un automobil. Lua fiecare ansamblu din automobil și îl explica în detaliu.
Cum poate o carte de mecanică auto să transforme radical viața unui băiat de 10 ani? Mai ales că nu mi-am dorit, nici atunci și nici după aceea, să devin mecanic auto.
Simplu. A fost un moment de Evrika!, de Aha! Mi-am dat seama că din cărți poți învăța o mulțime de lucruri la care altfel poate nu ai acces.
Bineînțeles că și până atunci am mai avut și am citit, chiar de mai multe ori, alte cărți specifice copilăriei. Dar din acelea nu prea ai ce învăța la modul explicit când ești copil. Povești gen „Harap-alb“, „Punguța cu doi bani“ le înțelegi cu adevărat abia la maturitate și doar după ce citești cărțile lui Vasile Lovinescu („Creangă și creanga de aur“ etc.)
Din acel moment am devenit foarte interesat de cărți din care poți să înveți ceva și astfel am devenit o persoană care studiază cărțile, nu doar le citește.
A doua carte care mi-a schimbat viața a fost „HRANA VIE. O speranță pentru fiecare“. Bineînțeles că nu în formatul în care o găsiți acum pe site și pe piață.
Era în toamna lui 1986 când tatăl unui prieten de-al meu a primit verdictul de la medici. Era bolnav de cancer și după câțiva ani de tratamente medicii i-au spus că nu mai au cu ce să-l ajute și nu mai are mult de trăit.
Prin nu știu ce minune, prietenul meu a făcut rost de această carte și cu ajutorul unui medic deschis la minte (și implicit urmărit de Securitate) tatăl său s-a vindecat de cancer cam în 6 luni și a mai trăit bine merci încă vreo 30 de ani.
Cartea respectivă era ea însuși în ilegalitate. Era tradusă în limba română și bătută la mașina de scris. Ori înainte de Revoluție era caz penal dacă aveai o mașină de scris sau dacă foloseai mașina de scris de la serviciu pentru interese personale.
Am fost atât de impresionat de această carte încât am copiat-o de mână aproape pe toată.
Ce avea această carte atât de extraordinar de a reușit să ajute un bolnav de cancer în faza terminală să se vindece în 6 luni și m-a convins să o rescriu de mână?
Era prima dată când aflam cât de important este să renunți la consumul de carne și să consumi alimente crude, neprelucrate în foc.
Acum acel regim alimentar e cunoscut sub numele de crudivor sau, în limba romgleză, raw-vegan.
Bineînțeles că din cauza meandrelor de pe drumul vieții au mai trecut vreo cinci ani până să renunț complet la consumul de carne, dar pot să spun că e una dintre cele mai bune hotărâri pe care le-am luat în viață.
A treia carte pe care vreau să o menționez este „Studiul China“. Această carte e un moment de cotitură în însăși știința nutriției.
Dacă până la apariția acestei cărți discuțiile pro și contra consumului de carne se duceau mai mult pe tărâmul moralei (religioase sau nu) și se bazau pe niște studii de mică anvergură, după apariția ei lucrurile s-au schimbat radical.
Un studiu făcut pe mai mult de jumătate de milion de oameni, cum a fost Studiul China nu mai poate fi ignorat. Iar această carte a fost doar începutul unei adevărate revoluții în nutriție.
Cam acestea ar fi cele trei cărți care au produs o cotitură majoră în viața mea. Bineînțeles că pe lângă aceste trei cărți au mai fost câteva mii care și-au adus și ele aportul mai mult sau mai puțin la evoluția mea.
În încheiere revin cu provocarea de a ne spune și tu care sunt cărțile care ți-au schimbat viața? Acele cărți care au făcut o diferență majoră între „înainte de“ și „după“ acele cărți.
Aștept cu interes comentariile tale.
O casă fără cărți e o casă, singură, tristă și nedemnă chiar.