Apicultură – 15 cărți utile

carti-apiculturaPotențialul apicol în România este imens. Dacă în 1989 existau la noi în țară 1400000 de stupi, zece ani mai târziu, în 2000 mai erau doar 600000 de familii de albine.
Cu alte cuvinte, în zece ani numărul stupilor a scăzut la mai mult de jumătate.
În plus, produsele apicole sunt foarte căutate atât în România, cât și la export.
Pentru cei care doresc să țină câțiva stupi, sau să înceapă o afacere în domeniu apiculturii, am făcut aici o selecție cu 12 cărți despre creșterea albinelor care le poate fi foarte utilă.

 1. Albinăritul pentru începători
  Cartea „Albinăritul pentru începători“ se adresează tuturor acelora care doresc să înceapă sau chiar au început să practice apicultura.
 2. Bolile albinelor
  În cartea „Bolile albinelor“ se adresează atât apicultorilor experimentați cât și începători, în ea fiind descrise toate bolile care atacă albinele, de la loca americană până la varooză
 3. Apicultură practică
  Cartea „Apicultura practică“ tratează aspecte privind morfofiziologia albinei, lucrările curente din stupină, produse apicole. De asemenea, cartea prezintă aspecte privind baza meliferă și posibilitățile de valorificare a acesteia de către coloniile de albine.
 4. Apicultura
  Cartea „Apicultura“ vine în întâpinarea nevoii stringente de documentare atât a stuparilor începători cât și a celor avansați, constituindu-se într-un veritabil „Manual al apicultorului“ oferind informații utile ce acoperă toate domeniile apiculturii.
 5. Albinele și sănătatea lor
  Autorii cărții oferă aici apicultorilor un set de cunoștinte legate de bioecologia albinei și a acarianului Varroa jacobsoni, precum și măsurile cele mai cunoscute de combatere a parazitului, inclusiv a celor care permit obținerea de produse apicole ecologice.
 6. Monitorizarea și supervizarea proceselor apicole
  Cartea prezintă conceperea, realizarea și testarea unui echipament automat simplu și a unui echipament automat complex de monitorizare non-stop a unuia sau mai multor stupi, cu ajutorul căruia se realizează culegere de date referitoare la parametrii principali din stupii cu albine care caracterizează starea coloniilor de albine în fiecare moment și transmitere lor la distanță.
 7. Creșterea reginelor – (creșterea mătcilor de albine)
  Creșterea mătcilor este poate cea mai importantă activitate din stupină. De sănătatea și productivitatea mătcii depinde puterea și productivitatea întregii familii de albine. Tocmai de aceea apicultorul, atât cel profesionist cât și cel amator, trebuie să schimbe periodic matca cu una mai tânără și mai productivă.
 8. Manual de creștere a albinelor – Ghid complet, pas cu pas, de creștere a albinelor
  „Manualul de creștere a albinelor“ este o carte de referințe completă și ușor de citit care face o incursiune în lumea interesantă a albinei melifere și a meșteșugului creșterii albinelor.
 9. Albinele și albinăritul – ghidul începătorului
  Datorită particularităților biologice specifice, albinele furnizează omului importante produse, iar prin acțiunea de polenizare încrucișată a plantelor entomofile asigură însemnate sporuri de producție la multe culturi agricole.
 10. Echipamente și tehnici de monitorizare utilizate în domeniul apiculturii
  Dezvoltarea spectaculoasă a electronicii și a diverselor componente cum ar fi senzorii și traductoarele, respectiv a tehnicilor de achiziție și de prelucrare a datelor, pot ușura mult munca apicultorului în vederea gestionării, chiar a unui număr mare de familii de albine, aflate în locații diferite, în scopul obținerii unor producții sporite de miere și de o calitate superioară.
 11. Albinele, albinăritul și produsele stupului. Ghidul normativ al apicultorului de succes
  Cartea cuprinde:Legea apiculturii nr. 89/ 1998, actualizată 2012; Regulamentul privind organizarea stupăritului în România; Programul Național Apicol 2011-2013; Programul de ameliorare a albinelor din România; Normele privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii și multe alte acte normative utile apicultorilor.

Navigare în articol

Un gând despre „Apicultură – 15 cărți utile

 1. Din cate am citit, 40% din populatia de albine din SUA a disparut in ultimii ani, ceea ce pune in periociol chiar viata noastra pe pamant. E o afacere dar e si un serviciu pentru natura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *