Apicultură – 15 cărţi utile

carti-apiculturaPotenţialul apicol în România este imens. Dacă în 1989 existau la noi în ţară 1400000 de stupi, zece ani mai târziu, în 2000 mai erau doar 600000 de familii de albine.
Cu alte cuvinte, în zece ani numărul stupilor a scăzut la mai mult de jumătate.
În plus, produsele apicole sunt foarte căutate atât în România, cât şi la export.
Pentru cei care doresc să ţină câţiva stupi, sau să înceapă o afacere în domeniu apiculturii, am făcut aici o selecţie cu 12 cărţi despre creşterea albinelor care le poate fi foarte utilă.

 1. Albinăritul pentru începători
  Cartea „Albinăritul pentru începători“ se adresează tuturor acelora care doresc să înceapă sau chiar au început să practice apicultura.
 2. Bolile albinelor
  În cartea „Bolile albinelor“ se adresează atât apicultorilor experimentaţi cât şi începători, în ea fiind descrise toate bolile care atacă albinele, de la loca americană până la varooză
 3. Apicultură practică
  Cartea „Apicultura practică“ tratează aspecte privind morfofiziologia albinei, lucrările curente din stupină, produse apicole. De asemenea, cartea prezintă aspecte privind baza meliferă şi posibilităţile de valorificare a acesteia de către coloniile de albine.
 4. Apicultura
  Cartea „Apicultura“ vine în întâpinarea nevoii stringente de documentare atât a stuparilor începători cât şi a celor avansaţi, constituindu-se într-un veritabil „Manual al apicultorului“ oferind informaţii utile ce acoperă toate domeniile apiculturii.
 5. Albinele şi sănătatea lor
  Autorii cărţii oferă aici apicultorilor un set de cunoştinte legate de bioecologia albinei şi a acarianului Varroa jacobsoni, precum şi măsurile cele mai cunoscute de combatere a parazitului, inclusiv a celor care permit obţinerea de produse apicole ecologice.
 6. Monitorizarea şi supervizarea proceselor apicole
  Cartea prezintă conceperea, realizarea şi testarea unui echipament automat simplu şi a unui echipament automat complex de monitorizare non-stop a unuia sau mai multor stupi, cu ajutorul căruia se realizează culegere de date referitoare la parametrii principali din stupii cu albine care caracterizează starea coloniilor de albine în fiecare moment şi transmitere lor la distanţă.
 7. Creşterea reginelor – (creşterea mătcilor de albine)
  Creşterea mătcilor este poate cea mai importantă activitate din stupină. De sănătatea şi productivitatea mătcii depinde puterea şi productivitatea întregii familii de albine. Tocmai de aceea apicultorul, atât cel profesionist cât şi cel amator, trebuie să schimbe periodic matca cu una mai tânără şi mai productivă.
 8. Manual de creştere a albinelor – Ghid complet, pas cu pas, de creştere a albinelor
  „Manualul de creştere a albinelor“ este o carte de referinţe completă şi uşor de citit care face o incursiune în lumea interesantă a albinei melifere şi a meşteşugului creşterii albinelor.
 9. Albinele şi albinăritul – ghidul începătorului
  Datorită particularităţilor biologice specifice, albinele furnizează omului importante produse, iar prin acţiunea de polenizare încrucişată a plantelor entomofile asigură însemnate sporuri de producţie la multe culturi agricole.
 10. Echipamente şi tehnici de monitorizare utilizate în domeniul apiculturii
  Dezvoltarea spectaculoasă a electronicii şi a diverselor componente cum ar fi senzorii şi traductoarele, respectiv a tehnicilor de achiziţie şi de prelucrare a datelor, pot uşura mult munca apicultorului în vederea gestionării, chiar a unui număr mare de familii de albine, aflate în locaţii diferite, în scopul obţinerii unor producţii sporite de miere şi de o calitate superioară.
 11. Albinele, albinăritul şi produsele stupului. Ghidul normativ al apicultorului de succes
  Cartea cuprinde:Legea apiculturii nr. 89/ 1998, actualizată 2012; Regulamentul privind organizarea stupăritului în România; Programul Naţional Apicol 2011-2013; Programul de ameliorare a albinelor din România; Normele privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii şi multe alte acte normative utile apicultorilor.

Navigare în articol

Un gând despre „Apicultură – 15 cărţi utile

 1. Din cate am citit, 40% din populatia de albine din SUA a disparut in ultimii ani, ceea ce pune in periociol chiar viata noastra pe pamant. E o afacere dar e si un serviciu pentru natura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *