Tehnici esențiale de supraviețuire – Cărți și informații utile

tehnici-de-supravietuire-carti-informatiiÎn urmă cu 3 luni autoritățile germane le cereau cetățenilor să facă provizii de apă și hrană pentru mai multe zile, pentru a face față unor catastrofe sau atacuri teroriste.
Tot în urmă cu 3 luni Raed Arafat, spunea că e normal ca populația să aibă provizii de apă și hrană, pe a trece peste perioadele cu calamități.
În urmă cu 2 luni autoritățile Lituaniene au actualizat un manual de supraviețuire în caz de război, pe care l-au tipărit în urmă cu mai bine de un an.
În urmă cu 2 zile Donald Trump tocmai a ieșit învingător în alegeri, victorie care se pare că a deranjat pe mulți și a cam tulburat apele și așa tulburi ale acestei planete.
Coincidențe? Se pare că ceva nu tocmai bun se petrece pe această planetă.
Așa că m-am hotărât să fac o listă cu cărți cu tehnici esențiale de supraviețuire și nu numai, care să vă poată ajuta atât în caz de calamitate naturală cât și în eventualele situații dificile din călătoriile dumneavoastră sau chiar de război.

Cărți cu tehnici esențiale de supraviețuire

  1. Cum să supraviețuiești tu și cei apropiați prăbușirii economice ce urmează și care este inevitabilă
    cum-supravietuiesti-prabusirii-economiceAceastă carte ți-ar putea salva viața. Scoate în față problemele la care lumea va trebui să le facă față în următorii 10 ani și care sunt considerabile, dar oferă și soluții. Dacă încă mai visați cu ochii deschiși la petrolul ieftin și inepuizabil sau la siguranța sistemului actual ar fi bine să studiați atent această care. O să primiți un duș rece care vă va trezi rapid din acest vis.
  2. Cum supraviețuim în sălbăticie – Ghid detaliat al metodelor de supraviețuire în condiții extreme
    cum-supravietuim-in-salbaticieAutorul expert în tehnici de supraviețuire în situații extreme și fost membru al echipelor de comando din Marina Regală Britanică prezintă metode de supraviețuire foarte utile în caz calamități naturale, sau în călătoriile noastre prin natură. Aptitudinile sale în ceea ce privește supraviețuirea se datorează participării efective la foarte multe astfel de situații.
  3. Ghid de supraviețuire – Tactici, tehnici și tehnologii pentru vremuri nesigure
    ghid-de-supravietuireAutorul este un expert recunoscut la nivel mondial în domeniul pregătirii pentru situații extreme din ale cărei etape menționăm depozitarea de alimente și de combustibili, autoapărarea, comunicațiile, procedurile pentru siguranța adăpostului, trusele de supraviețuire și arhitectura propice adăpostirii.
  4. Manual de supraviețuire
    manual-de-supravietuire-derlogeaDin păcate „Manualul de supraviețuire“, poate cea mai bună carte de acest fel apărută în limba română, nu a mai fost retipărită de câțiva ani. Poate o mai găsiți pe la vreun anticariat sau pe la vreun prieten ți îi faceți o copie. Acesta este un ghid, cu instrucțiuni precise. Pentru fiecare situație posibilă, ai o soluție pe care o poți pune în aplicare.

Cărți despre cum să vă faceți provizii alimentare

Atenție – Proviziile trebuie să fie neperisabile și să nu depindă de alimentarea cu energie. În situații de calități e posibil să nu mai aveți curent electric sau combustibili.

  1. Fructe, legume și flori – metode de prelungire a păstrării în stare proaspătă. Conserve de legume și fructe.
    În cartea „Legume, fructe și flori – metode de prelungire a păstrării în stare proaspătă“ veți descoperi cele mai bune metode de recoltare și păstrare în stare proaspătă a produselor horticole.
  2. Conserve din legume și fructe
    Sfaturile competente și foarte utile ale experimentatei autoare vă ajută să vă lansați cu toată încrederea în pregătirea apetisantelor conserve din legume și fructe, cu care îi veți delecta pe toți cei dragi, adunați la masă pentru cel mai plăcut și mai reconfortant moment al zilei.

Tot din cauza eventualei lipse de combustibil e bine să învățați să gătiți fără foc. Aici găsiți o listă cu (aproape) toate cărțile despre alimentația raw-vegană apărute în limba română.

Cărți despre energii regenerabile

Datorită faptului că în caz de calamitate alimentarea cu energi sau combustibil se întrerupe e bine să deveniți cât mai puțin dependenți de sistem sau măcar să aveți o soluție avarie. Iată câteva cărți utile:

  1. Instalații solare – Proiectarea și construcția instalțiilor solare – Ghid informativ
    Cartea „Instalații solare“ este un ghid practic de construirea de instalații solare pentru încălzire, conținând fotografii, scheme și calcule care vă ajută să vă construiți singur astfel de instalație
  2. Sobe și șeminee – Detalii de construire și exploatare
    Cartea „Sobe și șeminee“ ne arată cum ne putem construi singuri sobele și șemineele de care avem nevoie, cu sugestii și indicații foarte valoroase.
  3. Rotorul Savonius
    rotorul-savonius-mastRotorul Savonius, spre deosebire de alte instalații de captare a energiei eoliene, este foarte performant în domeniul puterilor scăzute (până în 500 W). Aceasta înseamnă că, la viteze mici ale vântului, poate deja livra energie mecanică. Materialele de construcție recomandate pentru rotorul Savonius sunt, de multe ori, materiale scoase din uz și care ocupă inutil spațiul din magazie.
  4. Tehnica utilizării energiei solare – Manual de execuție
    tehnica-utilizarii-energiei-solareCartea „Tehnica utilizării energiei solare“ prezintă toate componentele unei instalații solare, inclusiv colectorul, rezervorul și sistemul de transport al căldurii, descriindu-se în detaliu atât funcția fiecăreia, cât și formele de construcție disponibile pe piață. În plus se arată pas cu pas cum se planifică, se dimensionează, se construiește și se pune în funcțiune o instalație solară.
  5. Tehnica utilizării energiei eoliene – Manual de execuție
    Spre dtehnica-utilizarii-energiei-eolieneiferență de alte cărți care enumeră utilizările teoretice și posibilitățile de valorificare a energiei eoliene, cartea „Tehnica utilizării energiei eoliene – manual de execuție“ s-a dorit a fi un material concentrat pe numeroasele detalii de construcție manuală a unei turbine.
  6. Încălzirea cu lemne – Totul despre lemne, despre ardere, despre sobe și centrale, despre coșuri…
    incalzirea-cu-lemneA venit timpul să redescoperim virtuțiile lemnului ca materie primă de producere a energiei! Dar să nu uităm că trebuie să apelăm la un aparat bun, pe care să îl utilizăm corect, pentru a nu risipi în mod inutil lemnul.Emmanuel Carcano ne explică toate condițiile pe care trebuie să le respectăm pentru a asigura arderea eficace și ecologică a lemnului, în urma căreia nu apar poluanți periculoși: un aparat performant, un coș conceput corect, utilizarea de lemne foarte uscate, ventilația etc.

Surse de hrană – cărți utile

În Statele Unite s-a constatat că, în caz de calamitate, rafturile magazinelor și supermarketurilor s-au golit în doar câteva ore. Așa că pe lângă proviziile neperisabile pe care e bine să le faceți din timp e bine și să știți de unde puteți face rost de hrană în afară de rafturile magazinelor. De aceea studiați atent cărțile despre supraviețuire din lista de mai sus, la care aș mai adăuga următoarele:

  1. Ghidul culegătorului de ciuperci
    ghidul-culegatorului-ciuperciAceastă carte îl va ajuta pe cititor să învețe cu ușurință și să recunoască fără dubii cele mai importante soiuri de ciuperci comestibile și otrăvitoare autohtone. Cartea încape într-un loc mic – chiar și în buzunar – constituind un ghid deosebit de util pentru culegătorii de ciuperci.
  2. Cultura ciupercilor – Cultura ciupercilor Agaricus și Pleurotus
    Cartea „Ciupercile – cultura ciupercilor Agaricus și Pleurotus“ se adresează tuturor acelora care vor să înceapă cultura acestor două tipuri de ciuperci.
  3. Trufele – O afacere profitabilă pe termen lung
    trufele-ioana-tudorTrufele sunt ciuperci comestibile cu un gust și o aromă excepționale, bogate în substanțe nutritive, minerale, vitamine și cu steroizi care sunt feromoni sexuali.Trufele sunt numite și diamantele negre ale pământului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat.
  4. Cultura ciupercilor Pleurotus
    cultura-ciupercilor-pleurotusStructurată pe capitole „Cultura ciupercilor Pleurotus“ este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în țara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafețe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.
  5. Cultura ciupercilor pentru începători
    cultura-ciupercilor-pentru-incepatoriCartea prezintă, pe înțelesul tuturor, tehnologiile de cultivare pentru cinci specii de ciuperci comestibile: Champignon (Agaricus), Ciuperca termofilă, Ciuperca lui Dumnezeu, Pleurotus și Ciuperca parfumată.
  6. Cultura Shiitake – Ciuperca longevității – Ghid practic pentru începători și avansați
    Înainte de 1982, aceste ciuperci au putut fi cultivate doar în locații tradiționale, folosind metode vechi. La sfârșitul anilor `70, F. Gary Leatham a publicat o teză de doctorat bazată pe cercetări privind creșterea acesteia.Dr. Leatham este cunoscut astăzi ca „Tatăl culturii ciupercii shiitake în Statele Unite ale Americii“, pentru că a ajutat la cultivarea comercială a acesteia.Punerea ei în valoare s-a făcut la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a început și obținerea de miceliu.

De asemenea, dacă aveți un teren cultivabil ar fi bine să-l cultivați obținând alimente sănătoase și gratuite. Pentru aceasta aveți aici o listă cu cărți despre agricultură ecologică și despre agricultură și grădinărit în general.
Dacă nu aveți nici un teren și locuiți la bloc nu disperați. A apărut o nouă modă „grădinăritul urban“ și „grădinile comunitare“. Dacă aceți impresia că grădinăritul urban e ceva ce ține de „epoca de tristă amintire“ vă înșelați. Studiați această carte despre grădinărit urban, sau priviți ce a realizat această femeie energică într-un oraș englez de 15000 de locuitori (are subtitrare în limba română).
O simplă căutare pe uncheșul Google vă arată că grădinăritul urban e de fapt apanajul bogaților, nu al săracilor.
În 2016 au apărut astfel de grădini comunitare urbane și la noi, respectiv la Cluj, București și Timișoara .
Dacă doriți să comunicați și să faceți schimb de experiență cu astfel de entuziaști aveți următoarele variante pe Facebook: Pagina „Grădini Urbane Comunitare“, Grupul „Grădini urbane comunitare“, Grupul „Grădinărit Urban“.

Cărți de prim ajutor în caz de accident

    1. Ghid medical de urgențe pe apă și pe uscat
      A te confrunta cu o situație de urgență medicală pe mare înseamnă punerea în fața unei încercări pentru care mulți dintre pasagerii de la bord nu sunt pregătiți. Dar, în astfel de situații, cineva trebuie să știe care sunt instituțiile de pe uscat abilitate să intervină în aceste cazuri, cum să ia legătura cu ele și care sunt datele esențiale ce vor fi transmise.Acest ghid face tocmai acest lucru.Majoritatea îmbolnăvirilor și accidentărilor ce se pot petrece pe apă sunt la fel de posibile și pe uscat. Abordarea medicală este aceeași.

Alte cărți utile

O catastrofă naturală sau provocată vă poate pune în situația să faceți multe reparații singuri pentru aceasta vă pot fi foarte utile cărțile din secțiunea „Poți face și singur“.
Alte cărți utile în această direcție le puteți descărca gratuit de la Cărți din TEI (Traduceri Ecologice Independente). Aici vă puteți implica oricare dintre voi ca voluntar, în măsura în care vă pricepeți la traducere, corectură sau tehnoredactare. Și ar fi foarte util deoarece de proiectul acesta extraordinar stagnează de multă vreme din lipsa voluntarilor.

De asemenea dacă sunteți preocupați de tehnici de supraviețuire vă puteți înscrie pe grupul de Facebook „Supravietuitorii Romania“
Dacă mai știți și alte resurse pe tema supraviețuirii și vreți să le împărtășiți cu ceilalți, vă rog lăsați un comentariu!

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *