Tehnici esenţiale de supravieţuire – Cărţi şi informaţii utile

tehnici-de-supravietuire-carti-informatiiÎn urmă cu 3 luni autorităţile germane le cereau cetăţenilor să facă provizii de apă şi hrană pentru mai multe zile, pentru a face faţă unor catastrofe sau atacuri teroriste.
Tot în urmă cu 3 luni Raed Arafat, spunea că e normal ca populaţia să aibă provizii de apă şi hrană, pe a trece peste perioadele cu calamităţi.
În urmă cu 2 luni autorităţile Lituaniene au actualizat un manual de supravieţuire în caz de război, pe care l-au tipărit în urmă cu mai bine de un an.
În urmă cu 2 zile Donald Trump tocmai a ieşit învingător în alegeri, victorie care se pare că a deranjat pe mulţi şi a cam tulburat apele şi aşa tulburi ale acestei planete.
Coincidenţe? Se pare că ceva nu tocmai bun se petrece pe această planetă.
Aşa că m-am hotărât să fac o listă cu cărţi cu tehnici esenţiale de supravieţuire şi nu numai, care să vă poată ajuta atât în caz de calamitate naturală cât şi în eventualele situaţii dificile din călătoriile dumneavoastră sau chiar de război.

Cărţi cu tehnici esenţiale de supravieţuire

 1. Cum să supravieţuieşti tu şi cei apropiaţi prăbuşirii economice ce urmează şi care este inevitabilă
  cum-supravietuiesti-prabusirii-economiceAceastă carte ţi-ar putea salva viaţa. Scoate în faţă problemele la care lumea va trebui să le facă faţă în următorii 10 ani şi care sunt considerabile, dar oferă şi soluţii. Dacă încă mai visaţi cu ochii deschişi la petrolul ieftin şi inepuizabil sau la siguranţa sistemului actual ar fi bine să studiaţi atent această care. O să primiţi un duş rece care vă va trezi rapid din acest vis.
 2. Cum supravieţuim în sălbăticie – Ghid detaliat al metodelor de supravieţuire în condiţii extreme
  cum-supravietuim-in-salbaticieAutorul expert în tehnici de supravieţuire în situaţii extreme şi fost membru al echipelor de comando din Marina Regală Britanică prezintă metode de supravieţuire foarte utile în caz calamităţi naturale, sau în călătoriile noastre prin natură. Aptitudinile sale în ceea ce priveşte supravieţuirea se datorează participării efective la foarte multe astfel de situaţii.
 3. Ghid de supravieţuire – Tactici, tehnici şi tehnologii pentru vremuri nesigure
  ghid-de-supravietuireAutorul este un expert recunoscut la nivel mondial în domeniul pregătirii pentru situaţii extreme din ale cărei etape menţionăm depozitarea de alimente şi de combustibili, autoapărarea, comunicaţiile, procedurile pentru siguranţa adăpostului, trusele de supravieţuire şi arhitectura propice adăpostirii.
 4. Manual de supravieţuire
  manual-de-supravietuire-derlogeaDin păcate „Manualul de supravieţuire“, poate cea mai bună carte de acest fel apărută în limba română, nu a mai fost retipărită de câţiva ani. Poate o mai găsiţi pe la vreun anticariat sau pe la vreun prieten ţi îi faceţi o copie. Acesta este un ghid, cu instrucţiuni precise. Pentru fiecare situaţie posibilă, ai o soluţie pe care o poţi pune în aplicare.

Cărţi despre cum să vă faceţi provizii alimentare

Atenţie – Proviziile trebuie să fie neperisabile şi să nu depindă de alimentarea cu energie. În situaţii de calităţi e posibil să nu mai aveţi curent electric sau combustibili.

 1. Fructe, legume şi flori – metode de prelungire a păstrării în stare proaspătă. Conserve de legume şi fructe.
  În cartea „Legume, fructe şi flori – metode de prelungire a păstrării în stare proaspătă“ veţi descoperi cele mai bune metode de recoltare şi păstrare în stare proaspătă a produselor horticole.
 2. Conserve din legume şi fructe
  Sfaturile competente şi foarte utile ale experimentatei autoare vă ajută să vă lansaţi cu toată încrederea în pregătirea apetisantelor conserve din legume şi fructe, cu care îi veţi delecta pe toţi cei dragi, adunaţi la masă pentru cel mai plăcut şi mai reconfortant moment al zilei.

Tot din cauza eventualei lipse de combustibil e bine să învăţaţi să gătiţi fără foc. Aici găsiţi o listă cu (aproape) toate cărţile despre alimentaţia raw-vegană apărute în limba română.

Cărţi despre energii regenerabile

Datorită faptului că în caz de calamitate alimentarea cu energi sau combustibil se întrerupe e bine să deveniţi cât mai puţin dependenţi de sistem sau măcar să aveţi o soluţie avarie. Iată câteva cărţi utile:

 1. Instalaţii solare – Proiectarea şi construcţia instalţiilor solare – Ghid informativ
  Cartea „Instalaţii solare“ este un ghid practic de construirea de instalaţii solare pentru încălzire, conţinând fotografii, scheme şi calcule care vă ajută să vă construiţi singur astfel de instalaţie
 2. Sobe şi şeminee – Detalii de construire şi exploatare
  Cartea „Sobe şi şeminee“ ne arată cum ne putem construi singuri sobele şi şemineele de care avem nevoie, cu sugestii şi indicaţii foarte valoroase.
 3. Rotorul Savonius
  rotorul-savonius-mastRotorul Savonius, spre deosebire de alte instalaţii de captare a energiei eoliene, este foarte performant în domeniul puterilor scăzute (până în 500 W). Aceasta înseamnă că, la viteze mici ale vântului, poate deja livra energie mecanică. Materialele de construcţie recomandate pentru rotorul Savonius sunt, de multe ori, materiale scoase din uz şi care ocupă inutil spaţiul din magazie.
 4. Tehnica utilizării energiei solare – Manual de execuţie
  tehnica-utilizarii-energiei-solareCartea „Tehnica utilizării energiei solare“ prezintă toate componentele unei instalaţii solare, inclusiv colectorul, rezervorul şi sistemul de transport al căldurii, descriindu-se în detaliu atât funcţia fiecăreia, cât şi formele de construcţie disponibile pe piaţă. În plus se arată pas cu pas cum se planifică, se dimensionează, se construieşte şi se pune în funcţiune o instalaţie solară.
 5. Tehnica utilizării energiei eoliene – Manual de execuţie
  Spre dtehnica-utilizarii-energiei-eolieneiferenţă de alte cărţi care enumeră utilizările teoretice şi posibilităţile de valorificare a energiei eoliene, cartea „Tehnica utilizării energiei eoliene – manual de execuţie“ s-a dorit a fi un material concentrat pe numeroasele detalii de construcţie manuală a unei turbine.
 6. Încălzirea cu lemne – Totul despre lemne, despre ardere, despre sobe şi centrale, despre coşuri…
  incalzirea-cu-lemneA venit timpul să redescoperim virtuţiile lemnului ca materie primă de producere a energiei! Dar să nu uităm că trebuie să apelăm la un aparat bun, pe care să îl utilizăm corect, pentru a nu risipi în mod inutil lemnul.Emmanuel Carcano ne explică toate condiţiile pe care trebuie să le respectăm pentru a asigura arderea eficace şi ecologică a lemnului, în urma căreia nu apar poluanţi periculoşi: un aparat performant, un coş conceput corect, utilizarea de lemne foarte uscate, ventilaţia etc.

Surse de hrană – cărţi utile

În Statele Unite s-a constatat că, în caz de calamitate, rafturile magazinelor şi supermarketurilor s-au golit în doar câteva ore. Aşa că pe lângă proviziile neperisabile pe care e bine să le faceţi din timp e bine şi să ştiţi de unde puteţi face rost de hrană în afară de rafturile magazinelor. De aceea studiaţi atent cărţile despre supravieţuire din lista de mai sus, la care aş mai adăuga următoarele:

 1. Ghidul culegătorului de ciuperci
  ghidul-culegatorului-ciuperciAceastă carte îl va ajuta pe cititor să înveţe cu uşurinţă şi să recunoască fără dubii cele mai importante soiuri de ciuperci comestibile şi otrăvitoare autohtone. Cartea încape într-un loc mic – chiar şi în buzunar – constituind un ghid deosebit de util pentru culegătorii de ciuperci.
 2. Cultura ciupercilor – Cultura ciupercilor Agaricus şi Pleurotus
  Cartea „Ciupercile – cultura ciupercilor Agaricus şi Pleurotus“ se adresează tuturor acelora care vor să înceapă cultura acestor două tipuri de ciuperci.
 3. Trufele – O afacere profitabilă pe termen lung
  trufele-ioana-tudorTrufele sunt ciuperci comestibile cu un gust şi o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale, vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.Trufele sunt numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat.
 4. Cultura ciupercilor Pleurotus
  cultura-ciupercilor-pleurotusStructurată pe capitole „Cultura ciupercilor Pleurotus“ este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în ţara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafeţe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.
 5. Cultura ciupercilor pentru începători
  cultura-ciupercilor-pentru-incepatoriCartea prezintă, pe înţelesul tuturor, tehnologiile de cultivare pentru cinci specii de ciuperci comestibile: Champignon (Agaricus), Ciuperca termofilă, Ciuperca lui Dumnezeu, Pleurotus şi Ciuperca parfumată.
 6. Cultura Shiitake – Ciuperca longevităţii – Ghid practic pentru începători şi avansaţi
  Înainte de 1982, aceste ciuperci au putut fi cultivate doar în locaţii tradiţionale, folosind metode vechi. La sfârşitul anilor `70, F. Gary Leatham a publicat o teză de doctorat bazată pe cercetări privind creşterea acesteia.Dr. Leatham este cunoscut astăzi ca „Tatăl culturii ciupercii shiitake în Statele Unite ale Americii“, pentru că a ajutat la cultivarea comercială a acesteia.Punerea ei în valoare s-a făcut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a început şi obţinerea de miceliu.

De asemenea, dacă aveţi un teren cultivabil ar fi bine să-l cultivaţi obţinând alimente sănătoase şi gratuite. Pentru aceasta aveţi aici o listă cu cărţi despre agricultură ecologică şi despre agricultură şi grădinărit în general.
Dacă nu aveţi nici un teren şi locuiţi la bloc nu disperaţi. A apărut o nouă modă „grădinăritul urban“ şi „grădinile comunitare“. Dacă aceţi impresia că grădinăritul urban e ceva ce ţine de „epoca de tristă amintire“ vă înşelaţi. Studiaţi această carte despre grădinărit urban, sau priviţi ce a realizat această femeie energică într-un oraş englez de 15000 de locuitori (are subtitrare în limba română).
O simplă căutare pe uncheşul Google vă arată că grădinăritul urban e de fapt apanajul bogaţilor, nu al săracilor.
În 2016 au apărut astfel de grădini comunitare urbane şi la noi, respectiv la Cluj, Bucureşti şi Timişoara .
Dacă doriţi să comunicaţi şi să faceţi schimb de experienţă cu astfel de entuziaşti aveţi următoarele variante pe Facebook: Pagina „Grădini Urbane Comunitare“, Grupul „Grădini urbane comunitare“, Grupul „Grădinărit Urban“.

Cărţi de prim ajutor în caz de accident

  1. Ghid medical de urgenţe pe apă şi pe uscat
   A te confrunta cu o situaţie de urgenţă medicală pe mare înseamnă punerea în faţa unei încercări pentru care mulţi dintre pasagerii de la bord nu sunt pregătiţi. Dar, în astfel de situaţii, cineva trebuie să ştie care sunt instituţiile de pe uscat abilitate să intervină în aceste cazuri, cum să ia legătura cu ele şi care sunt datele esenţiale ce vor fi transmise.Acest ghid face tocmai acest lucru.Majoritatea îmbolnăvirilor şi accidentărilor ce se pot petrece pe apă sunt la fel de posibile şi pe uscat. Abordarea medicală este aceeaşi.

Alte cărţi utile

O catastrofă naturală sau provocată vă poate pune în situaţia să faceţi multe reparaţii singuri pentru aceasta vă pot fi foarte utile cărţile din secţiunea „Poţi face şi singur“.
Alte cărţi utile în această direcţie le puteţi descărca gratuit de la Cărţi din TEI (Traduceri Ecologice Independente). Aici vă puteţi implica oricare dintre voi ca voluntar, în măsura în care vă pricepeţi la traducere, corectură sau tehnoredactare. Şi ar fi foarte util deoarece de proiectul acesta extraordinar stagnează de multă vreme din lipsa voluntarilor.

De asemenea dacă sunteţi preocupaţi de tehnici de supraviețuire vă puteţi înscrie pe grupul de Facebook „Supravietuitorii Romania“
Dacă mai ştiţi şi alte resurse pe tema supravieţuirii şi vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi, vă rog lăsaţi un comentariu!

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *