Trufele

Autor: Dr. ing. Ioana Tudor,
Editura: Nomina Lex
O afacere profitabilă pe termen lung
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor,Editura: Nomina Lex
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 166 (13x20 cm)
ISBN:9786068153087
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.
Trufele sunt numite și diamantele negre ale pământului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat. Acestea sunt ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele chiar la suprafață sau mai în profunzime.
Desigur veți spune că sunt bomboane de ciocolată, sunt prăjituri, dar acestea s-au produs în zilele noastre după modelul trufelor. Adică închise la culoare, mai mult sau mai puțin rotunde, cu suprafața neregulată, copiind trufele, ciuperci.
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparțin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori și arbuști. Genul este întâlnit în emisfera de Nord, între 25 și 60 grade latitudine în climat foarte diferit: tropical, mediteraneean, temperat sau temperat rece, continental sau continental rece.
Cu îngăduința cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe prin a face o comparație: dacă dintre produsele alimentare de origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună seamă și cu îndreptățită motivație, printre produsele de origine vegetală, folosite în alimentație, trufele pot ocupa cu cinste, același loc.
Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust și o aromă excepționale, bogate în substanțe nutritive, minerale, vitamine și cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu este select. O porție de trufe cu paste, la restaurantul unui hotel din București, costă 30 de euro.
În comparație cu celelalte specii de ciuperci comestibile din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobișnuite: nu au pălărie și nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai putin rotundă sau ușor ovoidală, de mărime ce variază frecvent între 3 și 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.
Trufele sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mâncaruri, în cele mai extravagante restaurante. Există și o Bursă a trufelor în Italia, cât și un muzeu în Franța.
Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferințe, mese rotunde, cursuri și excursii tematice pentru căutarea de trufe în sezonul optim de recoltare, s-au organizat sindicate ș. a.
Există chiar și o Confreerie unde se acordă medalii culegătorilor, ce prezintă cele mai valoroase și mai mari exemplare.
Cuprinsul cărţii: „Trufele“
- CE SUNT TRUFELE?
- Scurt istoric
- Încadrare sistematică
- Etimologia trufelor
- Importanța economică și alimentară
- Morfologia
- Nutriția trufelor
- Înmulțirea trufelor
- Trufe comestibile
- Tuber melanosporum Vitt.
- Tuber aestivum Vitt.
- Tuber magnatum Pico
- Tuber brumale - trufa de iarnă
- Tuber macrosporum - trufa cu spori mari
- Tuber mesentericum
- Choiromyces meandriformis - trufa porcească, trufa falsă albă, sau trufa albă de Transilvania
- Tuber rufum Pico ex Fr.
- Tuber rapaedorum Tul.
- Tuber dryophilum Tul.
- Tuber excavatum Vitt..
- Tuber fulgens Quel.
- Tuber puberulum Bk Et Br.
- Tuber maculatum Vitt.
- Hydnotria tulasnei Bk Et Br.
- Recoltarea trufelor din natură
- Metode de căutare
- Specii de arbori trufieri
- Despre dresajul câinilor și rase
- Cultura trufelor poate fi o afacere pe termen lung
- Alegerea terenului
- Alegerea esențelor lemnoase trufiere
- Plantarea speciilor trufiere
- Măsuri de menținere a condițiilor de mediu
- Recoltarea trufelor
- Ambalarea și conservarea
- Rețete cu trufe
- Prezentarea de conserve și diferite esențe de trufe
- Glosar de termeni
- Bibliografie
- Lista de figuri