0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Fructe, legume şi flori
Carte

Fructe, legume şi flori

Fructe, legume şi flori. Editura MAST
Detalii carte

metode de prelungire a păstrării în stare proaspătă. Conserve de legume şi fructe.

Autor(i): Prof. dr. Dumitru Beceanu, Prof. univ. dr. ing. Adrian Chira, Dr. ing. Ioan Paşca
Editura: MAST
Pagini: 400 (13x20 cm)
Preţ: 16,85 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


În cuprinsul cărţii „Legume, fructe şi flori – metode de prelungire a păstrării în stare proaspătă“ veţi descoperi cele mai bune metode de recoltare şi păstrare în stare proaspătă a produselor horticole (Fructe, legume, flori) precum şi tehnologiile verificate de conservare a legumelor şi fructelor atât în regim industrial cât şi în regim casnic.

Consumul în stare proaspăta a fructelor şi a unora dintre legume, preparate culinare din legume proaspete şi o vază cu flori radiind prospeţime sunt ocazii ideale de valorificare a produselor horticole. Din păcate, însă, după recoltare, viaţa lor poate fi foarte scurtă. Există metode de prelungire a acesteia şi ele trebuie cunoscute. Conservele din fructe şi legume asigură o păstrare de durată deşi nu rămân intacte toate calităţile materiei prime din care provin.

Cuprinsul cărţii: „Fructe, legume şi flori“

  • Păstrarea în stare proaspătă a produselor horticole
    • Generalităţi
    • Metode de depozitare
      • Depozitarea în vrac
      • Depozitarea în ambalaje: depozitarea în palete-lăzi, depozitarea paletizată în lăzi, depozitarea nepaletizată în lăzi
    • Caracterizarea principalelor tipuri de depozite
      • Clasificarea depozitelor pentru produse horticole
      • Depozitele închise neutilate
      • Depozitele cu ventilaţie mecanică
      • Depozitele frigorifice cu atmosferă normală
      • Depozitele frigorifice cu atmosferă controlată
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a căpşunelor şi a fructelor de arbuşti fructiferi
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a căpşunelor
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a fructelor unor arbuşti fructiferi cultivaţi
      • Afinele
      • Coacăzele
      • Zmeura
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a fructelor drupacee (sâmburoase)
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a cireşelor
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a vişinelor
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a caiselor
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a piersicilor
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a prunelor
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a fructelor pomacee (seminţoase)
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a merelor
      • Păstrarea merelor în depozite frigorifice cu atmosferă normală
      • Păstrarea merelor în depozite frigorifice cu atmosferă controlată
      • Păstrarea merelor în depozite cu ventilaţie naturală
      • Păstrarea improvizată a merelor pentru industrializare
      • Sistarea păstrării şi livrarea merelor
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a perelor
      • Păstrarea perelor în depozite frigorifice cu atmosferă normală
      • Păstrarea perelor în depozite frigorifice cu atmosferă controlată
      • Păstrarea perelor în depozite cu ventilaţie naturală
      • Sistarea păstrării şi livrarea perelor
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a gutuilor
  • Tehnologia de valorificare a nucilor
    • Tehnologia de valorificare a nucilor în coajă
    • Tehnologia de valorificare a miezului uscat de nuca
    • Tehnologia de valorificare a miezului proaspăt de nucă
  • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a strugurilor de masă
    • Fluxul tehnologic general
    • Păstrarea în depozite frigorifice cu atmosferă normală, de tip specializat
    • Îngrijiri pe durata păstrării strugurilor
    • Păstrarea în depozite frigorifice cu atmosferă normală de tip universal
    • Păstrarea strugurilor în spaţii amenajate cu ventilaţie naturală
  • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă legumelor solanacee de la care se consumă fructele
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a tomatelor
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a pătlăgelelor vinete (vinetelor)
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a ardeilor
  • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a legumelor curcubitaceae
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a castraveţilor
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a pepenilor galbeni
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a pepenilor verzi
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a dovleceilor
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a legumelor de păstăi
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a fasolei de grădină
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a mazării
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a bobului de grădină
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a bamelor
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a legumelor de frunze şi a unor specii mai puţin răspândite
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a salatei
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a spanacului
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a legumelor din genul Cichorium
      • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a andivelor
      • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a cicorilor de grădină
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a sparanghelului
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a unor legume verdeţuri, condimentar aromatice sau perene, cu grad ridicat de perisabilitate
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a legumelor bulboase
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a a bulbilor de ceapă uscată
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a bulbilor de usturoi
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă pentru ceapa verde şi usturoiul verde
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a arpagicului
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a prazului
  • Tehnologia valorificării legumelor rădăcinoase în stare proaspătă
    • Tehnologia valorificării morcovilor de răritură şi a ridichilor de lună
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a morcovilor, ridichilor de vară şi de iarnă, precum şi a sfeclei roşii
      • Preluarea producţiei
      • Tehnologia depozitării şi păstrării
    • Tehnologia de valorificare în stare proaspătă a pătrunjelului şi ţelinei de rădăcini, precum şi a pastărnacului
  • Tehnologia de valorificare a tuberculilor de cartof
    • Tehnologia de valorificare a tuberculilor de cartof extratimpurii, timpurii şi de vară
    • Tehnologia de valorificare a tuberculilor de cartof de toamnă destinaţi consumului
    • Depozitarea tuberculilor de cartof pentru consum
    • Specificul valorificării tuberculilor de cartof material săditor
    • Specificul valorificării tuberculilor de cartof destinaţi industrializării
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a legumelor din grupa verzei
    • Tehnologia valorificării legumelor din grupa verzei pentru căpăţâni
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă pentru conopidă şi broccoli
      • Conopida
      • Broccoli
    • Valorificarea în stare proaspătă a guliilor şi gulioarelor
      • Gulioarele
      • Guliile
  • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a ciupercilor comestibile cultivate
    • Agaricus bisporus (ciuperca de strat, champignon)
    • Bureţii
  • Tehnologia valorificării florilor
    • Florile, privite ca produse horticole destinate valorificării
    • Tehnologia valorificării în stare proaspătă a florilor tăiate
      • Recoltarea
      • Manipularea
      • Condiţionarea florilor tăiate
    • Particularităţi ale păstrării florilor tăiate
      • Păstrarea florilor
      • Speciile
      • Factorii de cultură
      • Factorii tehnologici de valorificare diferenţiată
    • Tehnologia păstrării florilor tăiate
      • Factorii determinanţi în păstrarea florilor tăiate
      • Păstrarea umedă în apă
      • Păstrarea umedă în soluţii conservate
      • Păstrarea uscată
      • Păstrarea florilor în atmosferă controlată
    • Aspecte ale valorificării altor categorii de produse floricole
      • Plantele la ghivece
    • Condiţii speciale de calitate pentru plante la ghivece
  • Valorificarea produselor horticole subtropicale şi tropicale
    • Valorificarea fructelor citrice
    • Valorificarea bananelor
    • Valorificarea fructelor de actinidia (kiwi)
  • Tehnologia valorificării seminţelor şi materialului săditor horticol
    • Tehnologia valorificării seminţelor de plante legumicole
    • Tehnologia valorificării seminţelor de plante floricole
    • Aspecte specifice ale tehnologiilor de păstrare la bulbi şi la celelalte organe de rezistenţă aparţinând unor specii floricole geofite mai importante
    • Păstrarea materialului săditor pomicol şi dendrologic
  • Aspecte generale privind valorificarea prin prelucrare industrială a produselor horticole
    • Fluxul tehnologic general de industrializare a produselor horticole
      • Recepţia
      • Depozitarea
      • Transportul intern
      • Condiţionarea produselor horticole
      • Prelucrarea materiei prime
    • Materii prime şi auxiliare folosite la prelucrarea industrială a produselor horticole
  • Tehnologia produselor semiindustrializate din fructe
    • Produse semiindusirializate din fructe
    • Prepararea marcurilor de fructe
    • Prepararea sucurilor suprasulfitate de fructe
  • Tehnologia produselor semiindustrializate din legume
    • Produsele fermentate lactic
    • Tehnologia fermentaţiei luetice a castraveţilor
    • Tehnologia fermentaţiei lactice a pătlăgelelor verzi
    • Produse acidifiate artificial (murături în oţet)
    • Conservarea legumelor prin suprasărare (în saramură)
  • Tehnologii de deshidratare la produsele horticole
  • Tehnologii de concentrare
  • Tehnologia produselor pasteurizate şi termosterlizate (apertizate)
    • Regimul termic de tratare şi factorii săi de influenţă
    • Efectele tratamentului termic
    • Metode, procedee şi tehnologii de tratament termic
    • Schema tehnologică generală şl principalele grupe de produse apertizate
    • Tehnologia conservelor de legume
    • Tehnologia conservelor de fructe
  • Tehnologia conservării produselor horticole prin congelare
    • Generalităţi
    • Efectele congelării asupra microorganismelor şi produselor horticole
    • Procedee şi instalaţii de congelare
    • Ambalarea produselor horticole congelate
    • Păstrarea produselor horticole congelate
    • Transportul şi comercializarea produselor horticole congelate
    • Decongelarea produselor horticole congelate
  • Tehnologia băuturilor distilate din fructe
    • Procesul tehnologic de producere şi fermentare a marcurilor
    • Distilarea şi rectificarea
    • Demetilarea şi condiţionarea distilatelor
    • Prepararea şi îmbutelierea băuturilor alcoolice distilate
  • Valorificarea produselor horticole din „gama a IV-a“
    • Tehnologia obţinerii pectinei
    • Tehnologia obţinerii coloranţilor naturali
    • Producerea oţetului de fructe
    • Extragerea uleiurilor
  • Bibliografie