Cultura ciupercilor pentru începători
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor,
Editura: Nomina Lex
Colecţia: Afaceri agricole
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 254 (15x20 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.
Editura: Nomina Lex
Colecţia: Afaceri agricole
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 254 (15x20 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.
Structurată pe parcursul a 15 capitole, cartea „Cultura ciupercilor pentru începători“ reprezintă un adevărat manual de cultivare a ciupercilor care nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui cultivator de ciuperci din România.
Cartea prezintă, pe înțelesul tuturor, tehnologiile de cultivare pentru cinci specii de ciuperci comestibile: Champignon (Agaricus), Ciuperca termofilă, Ciuperca lui Dumnezeu, Pleurotus și Ciuperca parfumată.
Cuprinsul cărţii: „Cultura ciupercilor pentru începători“
- Scurt istoric
- Ciupercile - prieten și dușman
- Ciupercile - aliment și medicament
- Recomandări privind consumul unor specii de ciuperci
- Recomandări privind cultivarea
- Ce sunt ciupercile?
- Nutriția la ciuperci
- Agaricus spp. Scurtă prezentare
- Sistemul de cultură clasic la champignon
- Spații de cultură și amenajarea aceslora
- Igienizarea spațiului de cultură
- Alte amenajări ale spațiului de cultură
- Compostul în sistem clasic, componente
- Spații de compostare
- Tehnologia pregătirii compostului în sistem clasic
- Introducerea compostului în ciupercărie
- Însămânțarea în cultură clasică
- Condițiile de microclimat după însămânțare
- Amestecul de acoperire și acoperirea
- Lucrări de întreținere după acoperire și condiții de microclimat
- Recoltarea și randamentul în sistemul clasic
- Cultura ciupercilor în spațiu deschis, neprotejat
- Agaricus bisporus
- Cultura ciupercilor Pleurotus ostreatus
- Tehnologia de cultură a ciupercii termofile, Agaricus bitorquis, în sistem clasic
- Tehnologia de cultură
- Așezarea substratului nutritiv și însămânțarea
- Tulpini și hibrizi de A. bitorquis
- Aplicarea amestecului de acoperire
- Recoltarea
- Proiecția culturii
- Agaricus brasiliensis (Agaricus blazei, Ciuperca lui Dumnezeu)
- Caracterizare morfologică
- Condiții de creștere
- Pregătirea compostului
- Valoarea medicinală
- Cultura ciupercilor Pleurotus spp. în sistem clasic
- Specii ce se cultivă în România
- Valoarea alimentară a buretilor
- Tehnologia în sistem clasic
- Spațiul de cultură
- Amenajarea spațiului de cultură
- Amplasarea stelajelor
- Dezinfecția spațiului de cultură
- Substratul de cultură
- Pregătirea substratului
- Dezinfecția termică a substratului
- Dezinfecția termică a materialelor proteice
- Calitatea substratului
- Însămânțarea ciupercilor Pleurotns spp.
- Așezarea sacilor la incubare
- Fazele desfășurării incubării
- Inducția fructificării
- Fructificare și dirijare a microclimatului
- Recoltarea ciupercilor
- Randamentul obținut și eficienta economică
- Tehnologia de cultură pe substrat lignicol, rumeguș
- Substratul de cultură
- Dezinfecția substratului
- Tehnologia pe butuci de lemn
- Alegerea materialului lemnos
- Inocularea butucilor
- Așezarea butucilor la incubat
- Lentinus edodes, shiitake, ciuperca parfumată sau pâinișoara pestriță
- Prezentarea speciei
- Tehnologia de cultură pe butuci de lemn
- Alegerea lemnului
- Inocularea
- Incubarea sau împânzirea miceliului în lemnul butucilor
- Tehnologia de cultură pe substrat lignicol, rumeguș
- Efectul medicinal al ciupercilor Lentinus edodes
- LISTĂ DE FIGURI
- BIBLIOGRAFIE