0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Cultura ciupercilor
  4. Cultura ciupercilor Pleurotus
Carte
Datorită unei operațiuni de mentenanță și îmbunătățire a siteului,
în următoarele ore comenzile se pot face doar telefonic
la numărul de telefon din antetul paginii.

Vă așteptăm cu drag
și vă mulțumim pentru înțelegere!_

Cultura ciupercilor Pleurotus

Cultura ciupercilor Pleurotus. Editura Nomina Lex
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor,
Editura: Nomina Lex
Colecţia: Afaceri agricole
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 227 (14x20 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Structurată pe capitole „Cultura ciupercilor Pleurotus“ este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în țara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafețe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.

După o caracterizare generală morfo-fiziologică este descrisă cultura clasică a ciupercilor Pleurotus ce cuprinde amenajarea spațiului de cultură, pregătirea și dezvoltarea substratului precum și însămânțarea, incubarea miceliului și condițiile de microclimat, recoltarea, ambalarea și evacuarea substratului uzat. Tot în sistem clasic este descrisă cultura pe butuci din diferite esențe lemnoase și pe substrat de rumeguș.

Apoi sunt descrise elemente noi de tehnologie privind cultura intensiv-industrială, în spații cu condiții de microclimat controlate de computer, cu producție garantată de 270-300 kg ciuperci/tona de substrat într-o perioadă de 30-40 zile.

Deși ciupercile Pleurotus spp. sunt rezistente la boli și dăunători, cu mai puține pretenții față de ciupercile Agaricus bisporus, în cap. 5 sunt descrise principalele boli și dăunători ce pot apare precum și prevenirea sau combaterea acestora.

Cultura ciupercilor Pleurotus spp. poate fi ușor transformată în cultură ecologică dacă celelalte condiții privind substratul lignocelulozic, miceliul și folosirea produselor biologice de dezinfecție și de combatere a bolilor și dăunătorilor sunt îndeplinite. Prin păstrarea igienei stricte în ciupercărie, prin utilizarea unui substrat de cultură dezinfectat optim pe bază de abur sau apă fierbinte, se pot obține ciuperci fără tratamente cu pesticide.

Capitolul 7 aduce un plus de noutate pentru țara noastră prin abordarea pentru prima dată a tehnologiei de cultură pentru noi specii de Pleurotus. Unele din aceste specii cresc în zone tropicale și subtropicale și se pretează foarte bine pentru a fi introduse în cultură pe perioada verilor toride din țara noastră.

Ciupercile Pleurotus spp. au reale și dovedite virtuți medicinale având rol antioxidant, antibacterian, antiviral, antiinflamator, scad tensiunea arterială, protejează sistemul cardiovascular, reduc colesterolul rău din sânge, întăresc sistemul imunitar al organismului precum și pe cel nervos. Pot înlocui cu succes carnea animală, fiind bogate în proteină, carbohidrați, minerale și vitamine, fără conținut de colesterol, sare și zahăr. Și dacă toate cele menționate nu v-au convins, atunci ca afacere Pleurotus spp. pot fi foarte rentabile obținându-se un kg de ciuperci dintr-un kg de paie.

Cuprinsul cărţii: „Cultura ciupercilor Pleurotus“

  • Prefață
  • Caracterizare generală
    • Istoric
      • Pe plan mondial
      • În țara noastră
    • Poziția sistematică și sortimentul de specii de Pleurotus cultivate
      • Sistematică
      • Sortimentul de Pleurotus spp. cultivat
        • Specii ce se cultivă în România
        • Specii noi ce pot fi cultivate în România
      • Importanța culturii
        • Importanța alimentară
        • Importanța medicinală
        • Importanța economică
      • Biologia ciupercilor Pleurotus spp.
      • Hibrizi de Pleurotus spp.
      • Nutriția ciupercilor
      • Factorii biologici de cultură
        • Temperatura
        • Umiditatea
        • Aerul
        • Iluminatul
        • Substanțele nutritive din substrat
        • Valoarea pH-ului substratului
        • Cultura ciupercilor pleurotus
  • Tehnologia de cultură a ciupercilor Pleurotus spp. în sistem clasic
    • Tehnologia în sistem clasic
    • Spațiul de cultură
    • Amenajarea spațiului de cultură
    • Dezinfecția spațiului de cultură
    • Substratul de cultură
      • Pregătirea substratului
      • Dezinfecția termică a substratului.
      • Dezinfecția termică a materialelor proteice
      • Calitatea substratului
    • Însămânțarea ciupercilor Pleurotus spp.
    • Incubarea miceliului
      • Așezarea sacilor la incubat
      • Fazele desfășurării incubării
      • Inducția fructificării
      • Fructificarea și recoltarea
    • Lucrări de îngrijire și dirijarea microclimatului la recoltare
      • Recoltarea ciupercilor
      • Calitatea ciupercilor și valorificarea
      • Ambalarea
      • Transportul ciupercilor
      • Evacuarea substratului uzat
      • Situații nefavorabile la cultura ciupercilor Pleurotus spp.
  • Tehnologia de cultură pe butuci de lemn și rumeguș
    • Cultura pe substrat lignicol-rumeguș
    • Cultura pe butuci de lemn
  • Tehnologia de cultură în sistem intensiv-industrial
    • Spații folosite în sistemul intensiv de cultură
    • Dezinfecția substratului cu ajutorul aburului
    • Însămânțarea în sistem intensiv-industrial
    • Întreținerea culturii în sistem intensiv
  • Boli și dăunătorii
    • Boli
    • Anomalii
    • Dăunători
    • Măsuri de protecția muncii în cultura ciupercilor Pleurotus spp.
  • Cultura ecologică a ciupercilor Pleurotus spp.
  • Alte specii de Pleurotus spp.
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus eryngii
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus citrinopileatus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus columbinus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus euosmus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus puhnonarius
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus cystidiosus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus djamor
  • Listă de figuri
  • Bibliografie