0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărţi: Cultura ciupercilor
  4. Cultura ciupercilor Pleurotus
Carte

Cultura ciupercilor Pleurotus

Cultura ciupercilor Pleurotus. Editura Nomina Lex
CumpărDetalii carte

Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor
Editura: Nomina Lex
Colecţia: Afaceri agricole
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 227 (14x20 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Structurată pe capitole „Cultura ciupercilor Pleurotus“ este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în ţara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafeţe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.

După o caracterizare generală morfo-fiziologică este descrisă cultura clasică a ciupercilor Pleurotus ce cuprinde amenajarea spaţiului de cultură, pregătirea şi dezvoltarea substratului precum şi însămânţarea, incubarea miceliului şi condiţiile de microclimat, recoltarea, ambalarea şi evacuarea substratului uzat. Tot în sistem clasic este descrisă cultura pe butuci din diferite esenţe lemnoase şi pe substrat de rumeguş.

Apoi sunt descrise elemente noi de tehnologie privind cultura intensiv-industrială, în spaţii cu condiţii de microclimat controlate de computer, cu producţie garantată de 270-300 kg ciuperci/tona de substrat într-o perioadă de 30-40 zile.

Deşi ciupercile Pleurotus spp. sunt rezistente la boli şi dăunători, cu mai puţine pretenţii faţă de ciupercile Agaricus bisporus, în cap. 5 sunt descrise principalele boli şi dăunători ce pot apare precum şi prevenirea sau combaterea acestora.

Cultura ciupercilor Pleurotus spp. poate fi uşor transformată în cultură ecologică dacă celelalte condiţii privind substratul lignocelulozic, miceliul şi folosirea produselor biologice de dezinfecţie şi de combatere a bolilor şi dăunătorilor sunt îndeplinite. Prin păstrarea igienei stricte în ciupercărie, prin utilizarea unui substrat de cultură dezinfectat optim pe bază de abur sau apă fierbinte, se pot obţine ciuperci fără tratamente cu pesticide.

Capitolul 7 aduce un plus de noutate pentru ţara noastră prin abordarea pentru prima dată a tehnologiei de cultură pentru noi specii de Pleurotus. Unele din aceste specii cresc în zone tropicale şi subtropicale şi se pretează foarte bine pentru a fi introduse în cultură pe perioada verilor toride din ţara noastră.

Ciupercile Pleurotus spp. au reale şi dovedite virtuţi medicinale având rol antioxidant, antibacterian, antiviral, antiinflamator, scad tensiunea arterială, protejează sistemul cardiovascular, reduc colesterolul rău din sânge, întăresc sistemul imunitar al organismului precum şi pe cel nervos. Pot înlocui cu succes carnea animală, fiind bogate în proteină, carbohidraţi, minerale şi vitamine, fără conţinut de colesterol, sare şi zahăr. Şi dacă toate cele menţionate nu v-au convins, atunci ca afacere Pleurotus spp. pot fi foarte rentabile obţinându-se un kg de ciuperci dintr-un kg de paie.

Cuprinsul cărţii: „Cultura ciupercilor Pleurotus“

  • Prefaţă
  • Caracterizare generală
    • Istoric
      • Pe plan mondial
      • În ţara noastră
    • Poziţia sistematică şi sortimentul de specii de Pleurotus cultivate
      • Sistematică
      • Sortimentul de Pleurotus spp. cultivat
        • Specii ce se cultivă în România
        • Specii noi ce pot fi cultivate în România
      • Importanţa culturii
        • Importanţa alimentară
        • Importanţa medicinală
        • Importanţa economică
      • Biologia ciupercilor Pleurotus spp.
      • Hibrizi de Pleurotus spp.
      • Nutriţia ciupercilor
      • Factorii biologici de cultură
        • Temperatura
        • Umiditatea
        • Aerul
        • Iluminatul
        • Substanţele nutritive din substrat
        • Valoarea pH-ului substratului
        • Cultura ciupercilor pleurotus
  • Tehnologia de cultură a ciupercilor Pleurotus spp. în sistem clasic
    • Tehnologia în sistem clasic
    • Spaţiul de cultură
    • Amenajarea spaţiului de cultură
    • Dezinfecţia spaţiului de cultură
    • Substratul de cultură
      • Pregătirea substratului
      • Dezinfecţia termică a substratului.
      • Dezinfecţia termică a materialelor proteice
      • Calitatea substratului
    • Însămânţarea ciupercilor Pleurotus spp.
    • Incubarea miceliului
      • Aşezarea sacilor la incubat
      • Fazele desfăşurării incubării
      • Inducţia fructificării
      • Fructificarea şi recoltarea
    • Lucrări de îngrijire şi dirijarea microclimatului la recoltare
      • Recoltarea ciupercilor
      • Calitatea ciupercilor şi valorificarea
      • Ambalarea
      • Transportul ciupercilor
      • Evacuarea substratului uzat
      • Situaţii nefavorabile la cultura ciupercilor Pleurotus spp.
  • Tehnologia de cultură pe butuci de lemn şi rumeguş
    • Cultura pe substrat lignicol-rumeguş
    • Cultura pe butuci de lemn
  • Tehnologia de cultură în sistem intensiv-industrial
    • Spaţii folosite în sistemul intensiv de cultură
    • Dezinfecţia substratului cu ajutorul aburului
    • Însămânţarea în sistem intensiv-industrial
    • Întreţinerea culturii în sistem intensiv
  • Boli şi dăunătorii
    • Boli
    • Anomalii
    • Dăunători
    • Măsuri de protecţia muncii în cultura ciupercilor Pleurotus spp.
  • Cultura ecologică a ciupercilor Pleurotus spp.
  • Alte specii de Pleurotus spp.
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus eryngii
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus citrinopileatus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus columbinus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus euosmus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus puhnonarius
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus cystidiosus
    • Tehnologia de cultură pentru Pleurotus djamor
  • Listă de figuri
  • Bibliografie